Αυταπάτες & ψέματα, Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αυταπάτες & ψέματα, Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Αυταπάτες & ψέματα
Διαβάζω στο λεξικό του Μπαμπινιώτη σελ. 165 έκδοσης Οκτωβρίου 2004 για το νόημα της λέξης «αυταπάτη». Μας εξηγεί λοιπόν ο έγκριτος Έλληνας καθηγητής της γλωσσολογίας το νόημα της λέξης «αυταπάτη» ότι είναι δηλαδή «η δημιουργία από τον ίδιο τον εαυτό εσφαλμένων κρίσεων, σύμφωνα με τις επιθυμίες του». Ακόμη κοιτάζω και το νόημα της λέξης «ψέμα» και ο Μπαμπινιώτης εδώ μας λέει ότι είναι «εσκεμμένη παραποίηση ή απόκρυψη της αλήθειας».

Γιατί γράφω τα παραπάνω; Γιατί άκουσα προ ημερών τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου να κατηγορεί τον Σαμαρά ως ψεύτη με τα Ζάππεια που θα έσκιζε τα μνημόνια και ως τρέφοντα αυταπάτες Τσίπρα που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτό ισχυριζόταν ο έγκριτος ευρωβουλευτής κ. Κούλογλου, φίλοι μου!! Ψεύτες και αυταπατώμενοι μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν αντιστοίχως. Βέβαια ο Κούλογλου ήθελε να δικαιολογήσει τον αυταπατώμενο Πρωθυπουργό λέγοντας ότι το ψέμα είναι χειρότερο της αυταπάτης.
Για τον ψεύτη γνωρίζουμε την παροιμία «ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται» και αναφέρομαι στον Σαμαρά που πολύ καλά τιμωρήθηκε από το εκλογικό σώμα. Παρ’ όλα αυτά όμως ένας ψεύτης μπορεί αν δει τα σκούρα να αλλάξει ρότα και να κάνει και πέντε σωστά πράγματα γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι του γίνεται.
Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι με τον αυταπατώμενο, ο οποίος ΝΟΜΙΖΕΙ ότι αυτό που κάνει είναι το σωστό και έτσι οδηγείται σε επικίνδυνες και καταστροφικές ενέργειες. Έτσι μπλέξαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με το γεμάτο αυταπάτες πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, οδήγησε έναν λαό που δεν ήθελε να δει κατάματα την πραγματικότητα σε απόγνωση. Το οδήγησε σε επικίνδυνες ατραπούς που οδηγούσαν κατ’ ευθεία στην έξοδο από την ΕΕ και το ΕΥΡΩ. Οι «αυταπατώμενοι» αγνοούν την μετά από τόσα χρόνια σκληρή λιτότητα, ανεργία και απώλεια 500 χιλιάδων νέων σπουδασμένων με έξοδα των φορολογούμενων, στις αγορές εργασίας όλου του πλανήτη και συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Δεν κοιτάμε δηλαδή πώς θα ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και πως θα δημιουργήσουμε ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά αρχίζουμε πάλι να κάνουμε παιχνίδι με τον κρατικό κορβανά.
Κάθε μέρα διαβάζω στις εφημερίδες για προσλήψεις σε δήμους, σε δασαρχεία, στην υγεία, στα κέντρα υποδοχής κ.τ.λ. Βέβαια, οι προσλήψεις δεν είναι μόνο αυτές που προανέφερα όπως είδα στο site του ΑΣΕΠ, αλλά υπάρχουν και άλλες που έχω υπ’ όψη μου, αλλά δεν υπάρχει λόγος να τις αναφέρω.
Παρά τις εξαγγελίες της, η σημερινή κυβέρνηση, όπως δείχνουν τα γεγονότα, ακολουθεί την παλιά καλή συνταγή που πιάνει μόνο την πρώτη φορά. Θυμάμαι παλιά έναν κομματάρχη της Ν.Δ. να λέει ότι «έχω 5.000 ψήφους στον μαντίλι γιατί έχω διορίσει 1.000 άτομα», δηλαδή το συγγενολόι των 1.000 θα έφερνε άλλους 4000 χιλιάδες ψήφους. Για κάθε κυβέρνηση, όπως προανέφερα, αυτό το κόλπο πιάνει την πρώτη φορά, αλλά συνήθως αποτυγχάνει στις επόμενες. Είναι βλέπετε και ο Έλληνας αχόρταγος και αφού βολευτεί από την τρέχουσα κατάσταση, εμφανίζεται στην αντιπολίτευση ως αδικημένος και υποστηρικτής της προσβλέποντας στο κάτι τις του όταν αυτή η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία. Αυτή η τακτική είναι η απόλυτη έκφραση του ραγιαδισμού και έλκει την καταγωγή της από τα «Καπάκια» που έκαναν οι κλέφτες και αρματολοί την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Δεν είναι μόνο οι διορισμοί, αλλά και ο εφησυχασμός και το άραγμα 800 χιλιάδων ατόμων που ζουν από τα επιδόματα. Η επιφυλλίδα της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής ήταν αποκαλυπτική. Μια νέα τουριστική επιχείρηση στην Κέρκυρα ζήτησε 600 εργαζομένους και πήγαν μόνο 120!!! Η εταιρεία αναγκάστηκε να απασχολήσει Ρουμάνους και Τσέχους. Στο Κιλκίς βιομηχανική μονάδα ζυμαρικών μάταια αναζητεί προσωπικό. Πολύ θα ήθελα να μάθω πόσοι στο Κιλκίς είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ…
Θα μας πει κάποιος ότι με τέτοια μεροκάματα πού να πας; Ο Ρουμάνος όμως γιατί πάει; Θα σας πω γιατί. Δεν έχει επιδόματα αλληλεγγύης, δωρεάν ρεύμα, μεταφορές, περίθαλψη και μετρητό κάθε μήνα στην τσέπη.
Προχθές πληροφορήθηκα από αντιδήμαρχο των Βορείων Προαστείων ότι στον δήμο του 300 άτομα λαμβάνουν διάφορα επιδόματα κτλ. Αν λοιπόν ένας τύπος παίρνει επίδομα 200 ευρώ το μήνα, έχει ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρούς, νοσοκομεία και φάρμακα, δωρεάν συγκοινωνία, ρεύμα και διάφορα άλλα γιατί να πάει να δουλέψει; Για συμπλήρωμα του εισοδήματός του κάνει και κανένα μεροκάματο στα κρυφά. Ξέρετε τι ώρες γίνεται ο καθαρισμός των γραφείων διαφόρων επιχειρήσεων στην Αθήνα και οπωσδήποτε στις άλλες μεγαλουπόλεις; Από τις 11 μμ έως τις 3 πμ και με άναμμα φώτων από γραφείο σε γραφείο για οικονομία και για να μην προκαλούν. Παίρνουν οι καθαριστές, ως άνεργοι, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και δουλεύουν κρυφά φοροδιαφεύγοντας και εισφοροδιαφεύγοντας. Πού βρίσκει όμως το κράτος το χρήμα για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης; Μα από το ξύρισμα του μισθού του κάθε εργαζομένου με την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκινά από 2,2% και φτάνει στο 10%.
Πληρώνουμε για να θρέφονται διάφοροι τεμπέληδες σε πόλεις και χωριά. Δεν είδα κανέναν από αυτούς τους επιδοματούχους να πάει στην Μυτιλήνη να μαζέψει ελιές. Κάθε χρόνο τις ελιές στην Μυτιλήνη, που γνωρίζω καλά, αλλά και σε άλλα μέρη, τις μαζεύουν οι Αλβανοί που έρχονται ειδικά από την Αλβανία. Αυτοί είναι κορόιδα; Η κυβέρνηση πιστεύετε ότι δεν γνωρίζει αυτά τα προβλήματα; Τα γνωρίζει και πολύ καλά μάλιστα. Γνωρίζει όμως καλύτερα ότι αν βάλει χέρι, οι 800 χιλιάδες επιδοματούχοι θα της στερήσουν τουλάχιστον 300.000 ψήφους. Η οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων είναι ένα κακό, αλλά το χειρότερο είναι η νοοτροπία που ήδη δημιουργήθηκε στην Ελληνική κοινωνία. Αυτές οι 800 χιλιάδες είναι ικανή δύναμη να διαμορφώσει συγκεκριμένη κουλτούρα και συμπεριφορά. Έχει δε αναπτύξει νοοτροπίες επηρεασμού συνειδήσεων και αντιστάσεων απέναντι στις επενδύσεις και στην οικονομική ανασυγκρότηση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που ήδη άρχισε να αντιμετωπίζει η χώρα.
Παίζοντας ωραία η κυβέρνηση το παιχνίδι των προσλήψεων καλλιεργεί συστηματικά προσδοκίες για προσλήψεις στην Τ. Αυτοδιοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει ένα υπερπλεόνασμα 19 δις που προήλθε όχι μόνο από την υπερφορολόγηση, αλλά και από την στάση επιστροφών ΦΠΑ και το φυλάει για μια ώρα ανάγκης (των εκλογών λέω εγώ)!! Με την πρόσφατη ένταση των Ελληνο-Τουρκικών είχα μια ελπίδα ότι από τα 19 δις θα δίναμε 3-4 για να ενισχύσουμε λίγο την Εθνική μας Άμυνα.
Ένοιωσα μια ανακούφιση διαβάζοντας ότι θα νοικιάζαμε αυτά τα Γαλλικά πολεμικά και ότι θα φτιάχναμε και άλλα δύο, θα κάναμε και κάτι αναβαθμίσεις κτλ. Τώρα πώς στράβωσε το πράγμα, μου είναι αδιανόητο. Αναγγέλλει ο Κουβέλης την ενοικίαση των Γαλλικών φρεγατών, μετά την ανακοίνωση οι Γάλλοι κάνουν τον έκπληκτο και τώρα ο Καμένος λέει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ενοικίασης.
Έχω τα εξής ερωτήματα: Είπε ο Κουβέλης την αλήθεια, αλλά μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας υπαναχώρησαν οι Γάλλοι; Έσπευσε ο Κουβέλης να κάνει ανακοινώσεις ερήμην των Γάλλων και του Καμένου; Αν ναι γιατί το έκανε; Υπάρχει σύμπνοια Υπουργού Εθνικής Αμύνης και αναπληρωτή Υπουργού; Η αντιπολίτευση κάνει δηλώσεις επί δηλώσεων και αρχίζει νομίζω να γίνεται ένα μπαχαλάκι όπως με τα βλήματα που θα πουλάγαμε στην Σαουδική Αραβία και τώρα μας έμειναν αμανάτι.
Αισθάνομαι ότι και με τα εθνικά θέματα παίζονται παιχνίδια πράγμα πολύ επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Πού πάμε ρε παιδιά; Πού πάμε ρε παιδιά, έλεγε ο Αυλωνίτης…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή