Πάτα το, Τραμπ!γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πάτα το, Τραμπ!γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Πάτα το, Τραμπ!
Για χρήση τοξικών χημικών αερίων κατηγόρησε τον τουρκικό στρατό ο κ. Τζιβάν Μοχάμαντ, διευθυντής του νοσοκομείου του Αφρίν της βόρειας Συρίας, περιοχή που ελέγχονταν από τους Κούρδους Πεσμεργκά. «Πύραυλοι είτε από την Τουρκία είτε από τις συμμαχικές της φατρίες χτύπησαν το χωριό Αράντα στο Αλ Σεϊχ Χαντί και άφησαν έξι ανθρώπους με διεσταλμένες κόρες και αναπνευστικές δυσκολίες», είπε ο κ. Μοχάμαντ. Για την «ευαίσθητη» Δύση τότε ήταν απλώς Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

Το προηγούμενο Σάββατο όμως η Δύση ευαισθητοποιήθηκε. Γιατί τα χημικά δεν τα έριξε (;;;) αυτή τη φορά ο νατοϊκός σύμμαχος Ερντογάν αλλά το «τέρας» Άσαντ, ο πρόεδρος της Συρίας της οποίας το διαμελισμό έχει ως στόχο η «σταυροφόρος» συμμαχία Άγγλων, Γάλλων, Αμερικανών. Και (ξανα)βομβάρδισε τη Συρία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τα στρατιωτικά πλήγματα από τον Λευκό Οίκο, λέγοντας πως οι τρεις σύμμαχοι «χρησιμοποίησαν την ενάρετη ισχύ τους εναντίον της βαρβαρότητας και της κτηνωδίας». Καθώς μιλούσε, εκρήξεις συγκλόνιζαν τη Δαμασκό.
Το ίδιο πρωϊνό, το αμερικάνικο Sky Νews είχε καλεσμένο σε ζωντανή σύνδεση το Στρατηγό Εν Αποστρατεία Τζόναθαν Σο, ο οποίος ήταν επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Μόνο που ο Στρατηγός εξέφρασε διαφορετική από το κυρίαρχο αφήγημα για την Συρία άποψη. Ο Σο εξέφρασε την άποψη ότι το καθεστώς Άσαντ στη Συρία δεν είχε κανένα συμφέρον να πλήξει με χημικά την Ανατολική Γούτα τη συγκεκριμένη περίοδο. Πριν καν ολοκληρώσει τη φράση του, η παρουσιάστρια του δελτίου τον «έκοψε» στον αέρα, ευχαριστώντας τον για την υπομονή του και λέγοντας «θα πρέπει να το αφήσουμε εκεί».
Ήταν άσχημος ο τρόπος με τον οποίο η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων έκοψε στον αέρα τον καλεσμένο της. Για όσους ξέρουν από ειδήσεις τηλεόρασης, αυτό γίνεται μόνο όταν η παρουσιάστρια δέχεται αυστηρή εντολή από το control-room και τον διευθυντή ειδήσεων…
Το τί έγινε πραγματικά ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Έπεσαν χημικά, δεν έπεσαν και από ποιόν; Οι Ρώσοι φωνάζουν ότι η «ρήψη χημικών» είναι καραμπινάτη προβοκάτσια των Άγγλων γιατί η κατάσταση στη Συρία εξελίσσεται όπως δεν βολεύει τους νατοϊκούς. Κατηγόρησε μάλιστα τη Βρετανία ότι ενορχήστρωσε την όλη υπόθεση για να υποδαυλίσει αυτό που χαρακτήρισε ως αντιρωσική υστερία.
Η μισή αλήθεια είναι ότι αντιστοιχεί σε κάποια πραγματικότητα η άποψή τους. Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μήπως, αλήθεια, είναι τυχαίο ότι η επίθεση έγινε ανήμερα της επίσκεψης στη Συρία κλιμακίου της διεθνούς επιτροπής για την απαγόρευση των χημικών όπλων, που η συριακή κυβέρνηση είχε αποδεχθεί; Είναι μήπως τυχαίο ότι αυτή η επίθεση έγινε σε μια περίοδο που υποχωρούσε ο στρατός των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους, ο οποίος είχε στηριχθεί αρχικά από τις ΗΠΑ κι άλλες περιφερειακές δυνάμεις; Μήπως είναι τυχαίο, ότι αυτή η επίθεση, σήμερα τα ξημερώματα, έγινε τη ώρα που ο συριακός στρατός ανακτούσε ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου της χώρας του και νικούσε σε όλα τα μέτωπα τους ξένους εισβολείς;».
Αρκετά ψεύτικα βίντεο κάνουν το γύρο του κόσμου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που φέρονται να δείχνουν αεροπορικές επιθέσεις τα ξημερώματα στη Συρία, αποκαλύπτει το Al Jazeera. Το πιο ευρέως διαδεδομένο fake βίντεο, που προβάλλεται από μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το NBC News, το PressTV και το Telemundo, φαίνεται να δείχνει πολλούς πυραύλους να πλήττουν στόχους στη Συρία. Το βίντεο, ωστόσο, δεν ελήφθη κατά τις αεροπορικές επιθέσεις του Σαββάτου στη Συρία, αλλά στην Ουκρανία. Το βίντεο αυτό προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2015, και είναι από πυρά πυροβολικού στην πόλη Λουχάνσκ της Ουκρανίας. To NBC αναγκάστηκε να ανασκευάσει με tweet.
Ένα άλλο βίντεο που κάνει το γύρο στα κοινωνικά δίκτυα φέρεται ότι δείχνει την επίθεση το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο Jamraya Research Center στη Δαμασκό. Το βίντεο δείχνει τη σωστή τοποθεσία, αλλά τραβήχτηκε τον Ιανουάριο του 2013, από μια παρόμοια επίθεση, που αποδόθηκε στο Ισραήλ εναντίον της ίδιας εγκατάστασης.
Με τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να βρίσκονται σε πολύ άσχημο σημείο, οι δύο πλευρές δεν θέλουν να ακούσουν η μία την άλλη, καθώς επίσημες θέσεις και τοποθετήσεις εκλαμβάνονται ως προπαγάνδα και ο διάλογος περιορίζεται, ενώ στα ΜΜΕ παρατηρείται υστερία που υπερβαίνει τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου. Έχουμε μπει σε μια νέα και πολύ πιο επικίνδυνη φάση της αντιπαράθεσης, ένα στάδιο που δεν υπήρχε πριν από αρκετές εβδομάδες.
Και η Ελλάδα; Πού είναι η Ελλάδα; Aμήχανη παρακολουθεί τον πόλεμο που εξαπλώνεται στη γειτονιά της, παρακαλώντας μα μην τη βρει κι αυτή το κακό. Ο πόλεμος είναι για τους δυνατούς ή τους προετοιμασμένους. Οι χώρες σε παρακμή απλά περιμένουν τον Αννίβα ή τον Ερντογάν.
Δεν χρειάζεται να είσαι υπερδύναμη για να κάνεις διπλωματία. Χρειάζεται να ξέρεις, να μπορείς και να θέλεις. Τη δεκαετία του ‘80 η Ελλάδα δεν ήταν κάποια ισχυρή χώρα. Όταν όμως ο τότε ηγέτης της Λιβύης Καντάφι και οι Αγγλογάλλοι ήταν στα πρόθυρα πολέμου, ο Αντρέας Παπανδρέου έβαλε τον Γάλλο πρόεδρο Μιτεράν και τον Καντάφι σε ένα ξενοδοχείο για τουλάχιστον τρεις ώρες και τους «ανάγκασε» να έρθουν σε συμφωνία. Η Ελλάδα τότε πήρε ανταλλάγματα από αμφότερους. Ο Αντρέας απλά εκμεταλεύτηκε τις καλές σχέσεις που είχε και με τους δύο.
Όπως κάνει σήμερα κι ο Ερντογάν. Από τη μια κάνει το φίλο στον Πούτιν κι από την άλλη συγχαίρει τον Τραμπ για την επέμβαση. Το γεγονός πάντως ότι η Τουρκία έσπευσε καταρχήν να χαιρετίσει την επέμβαση εντείνει τον προβληματισμό σε αυτό το περίπλοκο γεωπολιτικό παζλ. Ας μην ξεχνάμε ότι απώτερος στόχος των νατοϊκών σταυροφόρων είναι ο απόλυτος έλεγος των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα περάσματά τους, όπως η κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο ας πούμε …
Προκαλεί ανησυχία σε αυτή την περίπλοκη και απειλητική κατάσταση η ελαφρότητα με την οποία τα ελληνικά κόμματα την αντιμετωπίζουν. Η μεν κυβέρνηση αλλά και μικρότερα κόμματα κάνουν μια επίδειξη φιλειρηνισμού στα λόγια και υποκρισίας στην πράξη. Ναι, δεν συμμετέχει η Ελλάδα στην επέμβαση (στρατιωτική απορία: μπορεί δηλαδή να πλήξει τα ρώσικα αντιαεροπορικά συστήματα του Άσαντ;;;) αλλά τα νατοϊκά αεροπλανοφόρα ξεκινούν από ελληνικές βάσεις, τα αμερικάνικα αεροπλάνα ανεφοδιάζονται από ελληνικά αεροδρόμια και η βάση της Σούδας έχει γίνει «περάστε νατοϊκέ κόσμε»!
Η δε αξιωματική αντιπολίτευση μόνο συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Τραμπ δεν έστειλε! Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στοιχηθεί «με τη γραμμή της ΕΕ και τη γραμμή του ΝΑΤΟ» στο θέμα της Συρίας, διατηρώντας «φυσικά τη φωνή, τις απόψεις και τις ευαισθησίες της» διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης ενώ ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος: «Η σημερινή περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.»
Θα είναι οι ίδιοι οι οποίοι αύριο θα διαμαρτύρονται για το νέο κύμα σύρων προσφύγων στη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη «απαιτώντας» μέτρα για τον περιορισμό τους! Ταυτόχρονα θα καταδικάζουν με αυστηρότητα τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες σύρων ή άλλων μουσουλμάνων τζιχαντιστών στην Ευρώπη ανάβοντας κεράκια ρεσό στη μνήμη των θυμάτων. Των Ευρωπαίων θυμάτων εννοείται, όχι των άμαχων Σύριων …
R.I.P.

Πήγαινε στην κορυφή