Κοινωνικές Δομές Δ. Γαλατσίου Ποιές είναι και πού βρίσκονται

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κοινωνικές Δομές Δ. Γαλατσίου Ποιές είναι και πού βρίσκονται

Κοινωνικές Δομές Δ. Γαλατσίου
Μοιρασμένες είναι πλέον οι υπηρεσίες που παρέχονται στους δημότες μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γαλατσίου. Κάποιες έχουν παραμείνει στον χώρο της επί της Γ. Βάσσου 5 και κάποιες άλλες έχουν μεταφερθεί στο Δημαρχείο της πόλης, Ιπποκράτους και Αρχιμήδους.
Η προσφορά των κοινωνικών δομών του Δήμου Γαλατσίου στην ουσιαστική βοήθεια και στήριξη των δημοτών μας που έχουν ανάγκη, σε καθημερινή βάση είναι σημαντική. Γι’αυτό και στο φύλλο αυτό δημοσιεύουμε αναλυτικά ποιές είναι οι δομές αυτές, τι προσφέρουν, ποιοί ωφελούνται, πού στεγάζονται και τα ωράρια λειτουργίας τους ώστε να γνωρίζετε πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους.

• ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Δημαρχείο Γαλατσίου, 2ος όροφος, τηλ. 213 2055375
Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-17.00
Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας εστιάζει αφενός στην υποδοχή και στην ενημέρωση των πολιτών, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και αφετέρου στην υποστήριξή τους με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου παράλληλα με τη συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Γαλατσίου.
Ειδικότερα:
– Υποστηρίζει τους πολίτες για την ένταξή τους στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
– Παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους ωφελούμενους του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
– Συνεργάζεται και παραπέμπει αιτήματα σε άλλες δομές καθώς και σε υπηρεσίες απασχόλησης, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του.
– Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη,
– Αναπτύσσει δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης,
– Διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμικού, επιμορφωτικού, κοινωνικού περιεχομένου.
• ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ & ΣΥΣΣΙΤΙΟ
Δημαρχείο Γαλατσίου, 1ος όροφος, τηλ. 210.2143321
Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-17.00
Στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Πολιτικής ο Δήμος Γαλατσίου εφαρμόζει το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 2014-2020 μέσω Π.Ε.Π. Αττικής: «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών», Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχή Συσσιτίου.
Σκοπός του είναι η ενίσχυση και στήριξη οικογενειών και κατοίκων της πόλης μας που τελούν ή κινδυνεύουν να περιέλθουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Εκεί συγκεντρώνονται:
– Συσκευασμένα τρόφιμα,
– Χειμερινά υποδήματα,
– Παιδικά βιβλία και παιχνίδια,
– Είδη βρεφανάπτυξης,
– Ιατρικά είδη (είδη υπερηλίκων, κλπ. βοηθήματα).
Τα προσφερόμενα είδη πρέπει να είναι καθαρά και σε άριστη κατάσταση και παραλαμβάνονται από την υπηρεσία μας
• ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ
Δημαρχείο Γαλατσίου, 1ος όροφος, τηλ. 210.2143321
Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-12.00
• ΟΓΑ
Δημαρχείο Γαλατσίου
– 1ος όροφος, κα Δημητροκάλλη
Κάθε Τρίτη, 9.30-12.30
– 2ος όροφος, κα Γκέγκα
Κάθε Πέμπτη, 9.30-12.30
• ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Δημαρχείο Γαλατσίου, 2ος όροφος, τηλ. 213 2055375
Κατόπιν ραντεβού
Δευτέρα έως Τετάρτη, 8.00-13.00
• ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Δημαρχείο Γαλατσίου, 2ος όροφος, τηλ. 213 2055425
Δευτέρα έως Πέμπτη, 9.00-15.00
• ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Α/βμια Φροντίδα Υγείας – Πρόληψη και Ενημέρωση
Κοινωνική Υπηρεσία, τηλ. 210.2222011, 210.2143376
Δευτέρα έως Πέμπτη, 9.00-15.00
Σχεδιάζει, προγραμματίζει και μεριμνά για την εφαρμογή μέτρων για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και ρυθμίζει διάφορα διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία στην περιοχή του Δήμου. Συμμετέχει σε δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη, πρόληψη και φροντίδα της υγείας των δημοτών με την ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων για την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.
– Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης απο γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό και από εργαζομένους αλλά και από εθελοντές όπως:
α. Παρακολούθηση και καθοδήγηση ύστερα από εξέταση περιστατικών.
β. Παροχή Α΄ Βοηθειών σε περιστατικά, τα οποία κρίνονται και αξιολογούνται από Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό.
γ. Περιποίηση και αλλαγές τραυμάτων.
δ. Παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας.
ε. Διενέργεια Tesτ Pap (Τεστ κατά Παπανικολάου) σε συνεργασία με Ν.Γ. Νοσοκομείο και τον τομέα Αγωγής και Πρόληψης καθώς και διοργάνωση προληπτικών ελέγχων στην κοινότητα.
στ. Συνταγογράφηση φαρμάκων σε απόρους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
ζ. Χορήγηση Ιατρικών βεβαιώσεων για το κολυμβητήριο, το γυμναστήριο και γενικά τις αθλητικές δραστηριότητες που αφορούν το Δήμο μας..
– Συνεργάζεται με νοσοκομειακά κέντρα προληπτικής ιατρικής, , Κέντρα Υγείας και το Αρμόδιο Υπουργείο.
– Οργανώνει και λειτουργεί Κέντρο Παροχής Α΄ Βοηθειών,
– Παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης για δομές Υγείας που μπορούν να απευθύνονται οι άποροι, οι ανασφάλιστοι, και γενικά τα άτομα που έχουν έντονη ανάγκη κοινωνικής προστασίας και που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς και πληροφόρηση για κατηγορίες ειδικών παθήσεων .
– Μεριμνά για την προμήθεια και διαχείριση του αναγκαίου φαρμακευτικού υλικού.
– Τήρηση των βιβλίων επισκέψεως ασθενών.
– Τηρεί την Δημοτική Τράπεζα Αίματος, οργανώνει δράσεις για την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών και είναι υπεύθυνο για την διοργάνωση της αιμοδοσίας (με συνεργαζόμενο νοσοκομείο/φορέα).
Συμπληρώνεται από το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας:
Στόχος του είναι η ενημέρωση και η συμβουλευτική του πληθυσμού σε θέματα Αγωγής Υγείας και Α΄ βάθμιας Πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις.
• ΤΕΣΤ PAP
Κοινωνική Υπηρεσία, τηλ. 210.2222011, 210.2143376
Κατόπιν ραντεβού
Κάθε δεύτερη Δευτέρα, 16.00-18.00
• ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Κοινωνική Υπηρεσία, τηλ. 210.2222011, 210.2143376
Κατόπιν αίτησης και ραντεβού με Κοινωνικό Λειτουργό
Κάθε Τρίτη, 15.00-17.00 με πρωτότυπη συνταγή ιατρού
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ
Κοινωνική Υπηρεσία, τηλ. 210.2222011, 210.2143376
Κατόπιν ραντεβού
Δευτέρα έως Πέμπτη, 9.00-15.00
Στις αρμοδιότητές της είναι, μεταξύ άλλων, να:
– Υλοποιεί δράσεις και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής συμπληρωματικά με τις δράσεις και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούνται από τα Νομικά πρόσωπα του Δήμου «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», «Βοήθεια στο Σπίτι» και έχει άμεση συνεργασία.
– Μεριμνά για την εφαρμογή και συμμετοχή σε δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη, φροντίδα και προαγωγή της ψυχικής υγείας των δημοτών, στην παροχή συμβουλευτικής στήριξης των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων και στην πρόληψη κατά εξαρτησιογόνων ουσιών.
– Συντονίζει παρακολουθεί και αξιολογεί την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
– Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα στοιχεία που αφορούν στην υφιστάμενη κατάσταση των ατόμων του Δήμου που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες(νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, Α.Μ.Ε.Α. και ιδίως ομάδων με κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας).
– Συμβάλλει στη δημιουργία πλέγματος συνεργασιών και ασκεί διασυνδετικό ρόλο μεταξύ των φορέων της πόλης για την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή τους σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας.
– Συνεργάζεται με Δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς με σκοπό την προστασία και την κοινωνική ένταξή τους και παραπέμπει σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
– Διοργανώνει συζητήσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα σε συνεργασία με τους τοπικούς ή άλλους φορείς με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού.
– Παρέχει υπηρεσίες( Κοινωνικές παροχές, φροντίδα )στους κατοίκους του Δήμου που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα.
– Επιμελείται τη διοργάνωση προγράμματος παιδικών κατασκηνώσεων, κατόπιν αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ο νόμος ορίζει για τις διαδικασίες.
– Μεριμνά για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης οικονομικά αδυνάτων πολιτών κατόπιν εισήγησής του και διενέργειας Κοινωνικής Έρευνας , σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου, όπως ο νόμος ορίζει (άρθρο 202 του Ν. 3584/2007).
– Προβαίνει στη διενέργεια Κοινωνικής Έρευνας στην έκδοση αποφάσεων χορήγησης Πιστοποιητικού Οικονομικής Αδυναμίας σε απόρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία .
– Εισηγείται την έκδοση αποφάσεων παροχής Κοινωνικής Προστασίας (Κάλυψη υγείας ανασφάλιστων) για την «Δωρεάν Πρόσβαση στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.»
– Διενεργεί κοινωνικές έρευνες για την ένταξη στο Κοινωνικό Φαρμακείο για χορήγηση φαρμάκων .
– Διενεργεί κοινωνικές έρευνες για τη χορήγηση των επιδομάτων πρόνοιας όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο ,σε συνεργασία με το γραφείο επιδομάτων του Τμήματος Μέριμνας .
– Παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης ,συμβουλευτικής παρέμβασης στους Δημότες και κατοίκους του Δήμου.
• ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κοινωνική Υπηρεσία, τηλ. 210.2222011, 210.2143376
Δευτέρα έως Πέμπτη, 9.00-15.00
– Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας που στοχεύουν στη στήριξη οικονομικά αδυνάτων πολιτών, αστέγων. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις:
– Εφαρμόζει όλα τα προγράμματα για την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που προέρχονται από την Κεντρική Υπηρεσία του Κράτους ,Υπουργείου Εργασίας, Υγείας, Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λ.π. όπως κάθε φορά δημιουργούνται και κάθε πρόγραμμα υποστήριξης που υλοποιεί ο Δήμος (π.χ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης –Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων –οποιαδήποτε διανομή παροχών σε είδος σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού κ.λ.π).
– Οργανώνει πρόγραμμα Παροχής Βασικών Αγαθών απόρων και μη λειτουργικών ατόμων, με τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου βάσει του άρθρου 2 του Ν. 4071/2010 και :
α. Παρέχει είδη πρώτης ανάγκης για την σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων.
β. Διοργανώνει συσσίτια με τη διανομή φαγητού σε απόρους και αστέγους.
γ. Μπορεί επίσης να λαμβάνει κάθε άλλο μέτρο υποστήριξης ανέργων και αστέγων και με δράσεις αξιοποιώντας εθελοντές, τοπικούς φορείς κλπ .καθώς και μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων .
– Εισηγείται και Επιμελείται των θεμάτων που αφορούν στο Πρόγραμμα του Δήμου «μείωσης των Δημοτικών τελών» σύμφωνα κάθε φορά με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου
– Εισηγείται και Επιμελείται των θεμάτων που αφορούν στη δυνατότητα του Δήμου «πλήρους απαλλαγής καταβολής των Δημοτικών τελών» σύμφωνα κάθε φορά με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου
– Εισηγείται την έκδοση αποφάσεων παροχής Κοινωνικής Προστασίας (Κάλυψη υγείας ανασφάλιστων) για την «Δωρεάν Πρόσβαση στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.»
– Εισηγείται την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης οικημάτων ιδιοκτησίας του Δήμου ένεκα απορίας ή για άλλους σοβαρούς λόγους.
• ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Κοινωνική Υπηρεσία, τηλ. 210.2222011, 210.2143376
Δευτέρα έως Πέμπτη, 9.00-15.00
– Μεριμνά για τα αδέσποτα ζώα, σε συνεργασία με την Αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (όπως ορίζουν οι κείμενες Διατάξεις).
– Μεριμνά για την περισυλλογή και προστασία των αδέσποτων, σε συνεργασία με Φιλοζωικές Οργανώσεις και ομάδες εθελοντών
– Αναπτύσσει προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλου του πληθυσμού σχετικά με την φροντίδα των ζώων και την προστασία τους (ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις).
– Μεριμνά για την ανάπτυξη υποδομών, κατάλληλων για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
– Λειτουργεί τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας πολιτών
– Εισηγείται τη συγκρότηση των απαραίτητων από τη νομοθεσία επιτροπών και τηρεί τα πρακτικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή