Πλαφόν εισόδου; Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πλαφόν  εισόδου; Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Πλαφόν εισόδου;
Στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, η πλειοψηφία των δημάρχων τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής την οποία προωθεί η κυβέρνηση για την ανάδειξη των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Στην ομιλία του, με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση «δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό, που προωθεί όχι τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, αλλά την απορρύθμιση των Δήμων». Και υπογράμμισε την ετοιμότητα της, να διεκδικήσει ενωμένη και με ωριμότητα μια πραγματική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, με στόχο να στηριχθεί η αναγέννηση της χώρας στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση».
Ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθούν «ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν προωθεί καμία απολύτως αλλαγή, καμία απολύτως μεταρρύθμιση, πέραν της αλλαγής του εκλογικού νόμου» . Όπως είπε «για εμάς “κόκκινη γραμμή” αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που φαίνεται ότι προτάσσει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το αόριστο μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Διευκρινίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το ζήτημα αυτό αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αλλαγή και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για «συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού» και την κατηγόρησε ότι προχωρά σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις – τομές, που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ και τις οποίες έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος. Όπως για τη διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους , την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης κ.α.
Το νομοσχέδιο το οποίο ψάχνει η ΚΕΔΕ και θα αφορά τις αλλαγές στους δήμους και τις περιφέρειες, θα έχει την κωδική ονομασία «Κλεισθένης Ι». Είναι γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα αλλά, σύμφωνα με διαρροές, προβλέπεται μεν η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών, αλλά μάλλον θα υπάρξει κι ένα ποσοστό πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ποσοστό αυτό θα κυμαίνεται από 2% έως 7%.
Στους μεγάλους δήμους, όπως ο δήμος Αθηναίων, το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ένας συνδυασμός για να εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι 2% ενώ για δήμους με τα πληθυσμιακά κριτήρια όπως του Γαλατσίου, το ποσοστό θα ανέρχεται στο 5% και για μικρότερους δήμους θα φτάνει το 7%.
Αν συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να ξεχάσουν όσοι εδώ στο Γαλάτσι ετοιμάζονταν να κατέβουν στις εκλογές και με 800 περίπου ψήφους που θα έπαιρναν υπολόγιζαν ότι θα έμπαιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα με το πλαφόν εισόδου στο 5%, ένας συνδυασμός για να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο θα πρέπει να λάβει κοντά 1.400 ψήφους – δεν τις λες και λίγες!
Το σίγουρο είναι ότι οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2019, ο πρώτος γύρος τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί την τρίτη Κυριακή του Οκτώβρη. Αν θέλει πράγματι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες ουσιώδεις αλλαγές γύρω από τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας ως προς την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων, θα πρέπει να υπάρξει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, πρόβλεψη για ασυμβίβαστο υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και δημοσίων υπαλλήλων – λειτουργών. Να μην έχει τη δυνατότητα κάποιος να είναι υποψήφιος δήμαρχος ή υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο όπου υπηρετεί ως υπάλληλος οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας. Από ΙΚΑ, ΔΟΥ, ΕΛΤΑ μέχρι τον ΕΟΠΥΥ.
Ένα άλλο το οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο είναι η με αυξημένη πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σκοπιμότητα ενός έργου από ένα ποσό και άνω, π.χ. 200.000 ευρώ. Είναι σπατάλη πόρων ο ένας δήμαρχος να κάνει τετράγωνα τα συντριβάνια και ο επόμενες να τα γκρεμίζει και να τα κάνει στρογγυλά. Ή να διατίθεται το υπέρογκο ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ για ανύπαρκτο ποδηλατόδρομο.
Τέλος, αντί της απλής αναλογικής την οποία προωθεί η κυβέρνηση, προτιμότερο θα ήταν να αλλάξει απλά ο συσχετισμός πλειοψηφίας – μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα στο Δήμο Γαλατσίου η πλειοψηφία διαθέτει 20 δημοτικούς συμβούλους και η μειοψηφία 13. Θα μπορούσε να μειωθεί αυτή η διαφορά των επτά εδρών και να γίνουν τρεις: 18 συμβούλους η πλειοψηφία και 15 η μειοψηφία. Να έχει τη δυνατότητα ο εκλεγμένος δήμαρχος να διοικήσει το δήμο χωρίς να συμπεριφέρεται ως ο απόλυτος άρχων.
Περισσότερα όταν λάβουμε γνώση το τι λέει ο «Κλεισθένης Ι».


Ωραίος τύπος αυτός ο βουλευτής του κόμματος των Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.
Μαζί με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, βρίζει τη Βουλή της οποίας είναι μέλος και από την οποία πληρώνεται – και πολύ καλά μάλιστα.
Αν όμως, όπως ζητωκραύγαζε, η Βουλή είναι μπου….λο, τότε ο ίδιος που είναι μέλος της τί είναι;


Έχω πει και στο παρελθόν ότι οι επιστολές που έρχονται
στην εφημερίδα χωρίς αποστολέα, δεν δημοσιεύονται.
Πρέπει να μάθουν όλοι να αναλαμβάνουν
την ευθύνη του λόγου τους.

Πήγαινε στην κορυφή