Ράνια Σβίγκου: Να δοθεί ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα από τους ευρωπαϊκούς λαούς για τη Συρία

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρώτο Πρόγραμμα (Μαρία Γεωργίου, Βαγγέλης Παπαδημητρίου)

• Να δοθεί ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα από τους ευρωπαϊκούς λαούς για τη Συρία.

• Ο διάλογος και η διπλωματία μπορούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του συριακού λαού και την ειρήνη. Επικίνδυνη η επιστροφή σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο

– Πάμε για εκλογές;

Αυτή είναι μια στάνταρ ερώτηση η οποία νομίζω ότι γίνεται από τον Σεπτέμβρη του 2015 σε κάθε συνέντευξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι έχει χάσει…

– ‘Έχει χάσει τη αίγλη της, το ενδιαφέρον της; Το ερωτάμε γιατί την τελευταία περίοδο υπάρχουν πολλές φωτογραφικές στιγμές που σε όσους ασχολούμαστε με την πολιτική εδώ και πολλά χρόνια μας υποπτεύουν ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να το λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι…

Η ερώτηση αυτή έχει χάσει την πρωτοτυπία της και είναι η στάνταρ φράση και η στάνταρ αναφορά που προσπαθεί να κάνει και ο κ. Μητσοτάκης ώστε να συγκρατήσει τις δικές του εσωκομματικές φωνές..

– Εντάξει ο κ. Μητσοτάκης το ζητάει.. Εμείς ρωτάμε, το καταλαβαίνετε,, από άλλη οπτική, από την οπτική του δημοσιογράφου…

Τέτοιες πληροφορίες δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους όπως έχουν δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

– Η υπόθεση της Συρίας ήρθε να ανατρέψει κάποια δεδομένα; Ανησύχησε το κυβερνητικό επιτελείο; Έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες;… Τα έβαλα όλα μαζί…

Πρέπει να ανησυχεί όλη η Ευρώπη και όχι μόνο η χώρα μας και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι μια εξέλιξη αρκετά επικίνδυνη η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, με οδυνηρές επιπτώσεις και στον άμαχο πληθυσμό αλλά και στη σταθερότητα της περιοχής.

– ‘Άρα εδώ έχουμε πολλά θέματα τα οποία ανοίγει η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται στη Συρία..

Σίγουρα…

– Εμείς και λόγω εγγύτητας θα μπορούσε να πει κάποιος, αναφερθήκατε κι εσείς στην περιοχή. Το ένα είναι το προσφυγικό, όπως είπατε.. Φοβάστε ότι το καλοκαίρι όλες αυτές οι εξελίξεις θα δρομολογήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα;…

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αστάθειας και βέβαια ήταν το αποτέλεσμα και όλων των αντίστοιχων πολεμικών καταστάσεων που έχει βιώσει η περιοχή τα τελευταία χρόνια. Οι προσφυγικοί πληθυσμοί έρχονται μετά από πολέμους, μετά από αναταράξεις, μετά από εμφύλιες συγκρούσεις. Γι αυτό και στο συμφέρον της Ευρώπης είναι η εξεύρεση μιας λύσης μέσα από τη διπλωματία, με κεντρικό το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα για τα χημικά και να λογοδοτήσουν οι δράστες, αλλά οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να συνεχίσουν, πρέπει να σταματήσουν και να δώσουν τη θέση τους στο διάλογο και τη διπλωματία. Νομίζω ότι είναι η μόνη λύση η οποία και σέβεται τα δικαιώματα του συριακού λαού, αλλά και διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη.

– Θέλω να ρωτήσω, αν φοβάστε, μια και έχουμε φτάσει σ’ αυτό το κρίσιμο κεφάλαιο του προσφυγικού, ότι μπορεί οι εξελίξεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, στη Συρία, οι θέσεις που παίρνουν οι βασικοί πρωταγωνιστές, μια δυναμική επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου, που λένε κάποιοι ότι έχουμε, ότι θα επηρεάσουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό..

Δεν θα ήθελα να προτρέχουμε. Σίγουρα πάντως οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, και δεν είναι ανησυχητικές μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης. Σωστά είπατε ότι βλέπουμε ένα κλίμα επιστροφής σε λογικές ψυχρού πολέμου –κι αυτό μόνο κινδύνους για την ειρήνη δημιουργεί. Γι αυτό τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η κινητοποίηση και των λαών της Ευρώπης κι ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα παρέμβει πρωταγωνιστικά και θα καθορίσει τις εξελίξεις πέρα από τις κυβερνήσεις. Και θα ήθελα να επικεντρωθώ σ’ αυτό με την έννοια ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν δείξει και τα προηγούμενα χρόνια την ευαισθησία τους σε τέτοια ζητήματα και θεωρώ ότι και σήμερα πρέπει να δοθεί ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα και από τους λαούς της περιοχής αλλά και από τους ευρωπαϊκούς λαούς, με δεδομένο ότι και η Ευρώπη θα συζητήσει το ζήτημα.

– Να περάσουμε λίγο στο εσωτερικό μέτωπο… Είχαμε εξελίξεις μετά το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το Σαββατοκύριακο είχαμε συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων, Κεντρικής Επιτροπής κ.λπ. κ.π. Υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια, εξ όσων εμείς γνωρίζουμε δημοσιογραφικά, μπορείτε να το διαψεύσετε, και εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον όσον αφορά την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. Αυτό να το δούμε σε δεύτερη φάση.. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα λέγεται, ο πρωθυπουργός, ότι θα προτείνει στο Κοινοβούλιο την υπερψήφιση της προτάσεως της κυρίας Γεννηματά για την απλή αναλογική… Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα προσέγγισης των δύο χώρων. Είναι έτσι; Κάνουμε λάθος;… Το βλέπουμε από άλλη γωνία;…

Κατ’ αρχήν στο ζήτημα της απλής αναλογικής είχε κάνει μεγάλο λάθος η κυρίας Γεννηματά με τη στάση της στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση. Τώρα το ζήτημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι να καθορίσει ποια θα είναι η πολιτική και η στρατηγική του το επόμενο διάστημα και με ποιες συμμαχίες θα πορευτεί, Γιατί καταλαβαίνετε ότι όταν υπάρχουν εντός του Κινήματος Αλλαγής τόσο δυνατές φωνές που μιλούν για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και συμπόρευση με την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που γνωρίζουμε…

Πήγαινε στην κορυφή