Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Μαρία Σπυράκη: Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος καμίας χώρας στην περιοχή

Σημεία  δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου
της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη στο RealFm

 

• Για τα ελληνοτουρκικά

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο οι τόνοι να χαμηλώσουν. Είναι απαραίτητο να μην υπάρχει τέτοια ένταση στο Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος καμίας χώρας στην περιοχή. Η Ελλάδα, όμως, έχει και τη συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς και την αποτρεπτική ισχύ και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία. Αυτό που σίγουρα αφορά στη δική μας Κυβέρνηση είναι η ανάγκη να υπάρχει ένα κέντρο, μια φωνή και μια ενιαία, στιβαρή και σοβαρή εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Διότι τώρα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και μια τελείως διαφορετική προσέγγιση -πολλές φορές ακόμα και για τα πραγματικά περιστατικά- από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά σε μια εμφανή δυσλειτουργία της Κυβέρνησης, η οποία στην πραγματικότητα υπονομευει το κύρος της Πατρίδος. Το θέμα δεν είναι στο αν ο κ. Καμμένος είναι σε υψηλότερους τόνους ή όχι. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ενιαία φωνή και μια σοβαρή και στιβαρή εικόνα της Ελλάδος προς τα έξω, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Φαίνεται πως αυτό υπονομεύεται από τα έσω από την αδυναμία του Πρωθυπουργού να αποπέμψει τον κ. Καμμένο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να επιβάλει μια και ενιαία γραμμή και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τόσο κρίσιμα ζητήματα.

• Για το Σκοπιανό

Τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν ότι υπάρχει αποκλίνουσα γραμμή σε βαθμό που ο ίδιος ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ο κ. Καμμένος, έχει δηλώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία στη Βουλή για το Σκοπιανό με τον όρο «Μακεδονία». Χθες, ο κ. Κοτζιάς συνομίλησε με τον κ. Ντιμιτρόφ. Και στις δηλώσεις που έκαναν, ο κ. Κοτζιάς άκουσε τον κ. Ντιμιτρόφ να λέει ότι θα πρέπει «να εξαλείψουμε τον αλυτρωτισμό και από τις δυο πλευρές». Και δεν ακούσαμε από την άλλη πλευρά, από τον κ. Κοτζιά, να απαντά στον κ. Ντιμιτρόφ ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδηλώσει καμία αλυτρωτική τάση απέναντι στους πολιτες της πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο κ. Καμμένος έχει, ήδη, πει ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί κανενός είδους συμβιβασμό που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και θα τον καταψηφίσει στη Βουλή. Δεν θα επιτρέψει να συμβεί, είπε χαρακτηριστικά. Άρα, ποιος ο λόγος να συγκατοικούν αυτοί οι δύο, όταν στα μείζονα έχουν διαφορετική προσέγγιση; Διαφορετική προσέγγιση στο Σκοπιανό. Διαφορετική προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά.

Η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι προϋπόθεση για την εκκίνηση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών με την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ. Δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης. Δεν δεχόμαστε, δηλαδή, να επιτρέψουμε προκαταβολικά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και να πάρουμε μια υποσχετική για εκ των υστέρων αλλαγή του Συντάγματος. Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν υπάρχουν. Και θα σας πω γιατί. Διότι διεθνής ήταν και η ενδιάμεση συμφωνία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Γκρουέφσκι να δημιουργήσει όλο αυτό το αλυτρωτικό κλίμα και να το επιτείνει με τις ονομασίες του αεροδρομίου, του δρόμου και τα αγάλματα που είδαμε στα Σκόπια. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι έχουν δει τα μάτια μας το πως ακριβώς κινήθηκε αυτό. Ο κ. Γκρούεφσκι το έκανε, ενώ υπήρχε το πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας. Γιατί να μην το ξανακάνει μία επόμενη Κυβέρνηση; Θέλουμε τη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί θέλουμε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα Σκόπια που θα αποδέχεται ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα και σβήνουν από το Σύνταγμά τους οι αλυτρωτικές αναφορές. Πρέπει να ψηφίσουν 90 στους 120 βουλευτές. Πρέπει, δηλαδή να ψηφίσει την αλλαγή αυτή και το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών της Αντιπολίτευσης στα Σκόπια. Να έχει μια ευρύτατη συναίνεση ότι αλυτρωτισμός προς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Τότε μπαίνουμε στη συζήτηση για το όνομα. Διαφορετικά δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για το όνομα.

• Για το θέμα του χρέους και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της χώρας.

Από το Νοέμβριο του 2012 οι πιστωτές έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα διευκόλυνση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, εφόσον η Ελλάδα κατακτήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Είναι η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του ’12. Είμαστε στο 2018. Είναι, λοιπόν, μια υπόσχεση σε εκκρεμότητα, που -παρά τις περιπέτειες που ζήσαμε και με την περίοδο Βαρουφάκη και με το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο- πρέπει να υλοποιηθεί. Είναι μια υπόσχεση η οποία πρέπει να υλοποιηθεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Το κρίσιμο στοιχείο, είναι βεβαίως κατά πόσο θα βελτιωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, διότι δεν μιλάμε για κούρεμα. Μιλάμε για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης. Μιλάμε, δηλαδή, για την παράταση αποπληρωμής των συγκεκριμένων ομολόγων και για τη μείωση του κόστους μέσω της μείωσης των επιτοκίων, είτε μέσω της επαναγοράς του δανείου ή μέρους του δανείου του Δ.Ν.Τ. ή και των διμερών δανείων. Άρα είναι ένα απαραίτητο στάδιο.

Το σημαντικό, όμως, για εμάς είναι ποιος μπορεί να κρατήσει το τιμόνι, μετά τις 20 Αυγούστου του 2018, όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε καθεστώς -επιτρέψτε μου τον όρο-« προστασίας», δηλαδή σε καθεστώς προγράμματος, οπότε και αποπληρώνονται οι εκκρεμότητες στο χρέος. Όταν η Ελλάδα θα πρέπει να εξυπηρετεί το χρέος της με βάση το δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές. Εκεί χρειάζεται μια ισχυρή, Κυβέρνηση προσηλωμένη στις αληθινές μεταρρυθμίσεις, όπως τις περιέγραψε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στα Πανεπιστήμια , αλλαγές παντού.