Η αξία της προσωπικότητας, γράφει ο Νεκτάριος Θώδος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η αξία της  προσωπικότητας, γράφει ο Νεκτάριος Θώδος

Η ανακάλυψη του μυστικού της επιτυχίας έχει απασχολήσει τα πιο παραγωγικά μυαλά της ανθρωπότητας. Γιατί τα πιο παραγωγικά; Διότι, απλούστατα, κάποιος που αναζητά το μυστικό της αληθινής επιτυχίας στη ζωή (και όχι το μυστικό πχ της «κονόμας», της καλοπέρασης, του παρασιτισμού ή του βολέματος), είναι ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε, προσπάθησε και, κατά κανόνα, δημιούργησε κάτι στη ζωή του. Η διάκριση πολλών ανθρώπων και η ανάδειξη τους μέσα από τις δυσκολότερες συνθήκες, μας δείχνει ότι, παρά την αδιαμφισβήτητη επίδραση των εξωτερικών παραγόντων, αυτοί δεν μπορούν, τελικά, να υπερκεράσουν την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της ψυχής Φαίνεται, λοιπόν, ότι το μόνο ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον άνθρωπο στην επιδίωξη της επιτυχίας είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που μπόρεσαν να προσδώσουν στον εαυτό τους οι επιτυχημένοι άνθρωποι και κατάφεραν ό,τι κατάφεραν; Ήταν πίστη στο σκοπό, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στην αξία τους, πειθαρχία, θετική στάση; Όλα αυτά και πολλά ακόμα. Αλλά, τώρα τελευταία, τείνω να καταλήξω ότι ήταν και ακόμα ένα μεγάλο προσόν, που λίγοι άνθρωποι δείχνουν να κατέχουν: η δύναμη της αντικειμενικής, της έντιμης αυτοκριτικής. Η ικανότητα να μπορεί να δραπετεύει κανείς από τον εγωισμό, να καταπνίγει το βασικό ένστικτο του εγωκεντρισμού και να βλέπει τον εαυτό του από απόσταση. Τότε μόνο μπορεί να τον διορθώσει και να τον οπλίσει με όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτεί η επιτυχία.
Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι αυτοκριτική σημαίνει να επιτίθεσαι με αυστηρότητα στον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να νοιώθεις διαρκώς φταίχτης και ανάξιος. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η πεποίθηση πως έχει νόημα – και φέρνει αποτέλεσμα – να εντοπίζεις και να διορθώνεις τα μειονεκτήματα σου, πηγάζει από μια πολύ παραγωγική και αισιόδοξη παραδοχή: ότι, δηλαδή, εμείς κρατάμε το τιμόνι της πορείας μας στη ζωή. Σίγουρα μπορεί να μας τύχουν τρικυμίες και ύφαλοι, πράγματα στα οποία δεν έχουμε έλεγχο, αλλά, παρόλα αυτά, είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρουμε ότι εμείς βρισκόμαστε στη θέση του οδηγού. Άρα πρέπει να σκεφτόμαστε, να μελετούμε, να βελτιωνόμαστε, να ενεργούμε. Αλλιώς, αν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι άλλοι καθορίζουν τη ζωή μας, το μόνο στο οποίο μπορούμε να διαπρέψουμε είναι η γκρίνια, η μιζέρια, ο φθόνος, η κακία και γενικά όλες αυτές οι… ευγενείς αρετές που δυστυχώς, δυστυχέστατα, βλέπουμε να κυριαρχούν γύρω μας.
Βέβαια, η ανάληψη της ευθύνης της ζωής μας είναι κάτι που φαντάζει δύσκολο, κουραστικό, ακόμα και τρομακτικό, ιδιαίτερα αν έχουμε μάθει, μέχρι σχεδόν το μέσον αυτής, να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Αυτή η νοοτροπία τελικά διαχέεται ύπουλα και στον υπόλοιπο βίο μας, οδηγώντας μας στην αδράνεια, αντί στην εγρήγορση, στην αντίδραση, αντί στη δράση, στον παρασιτισμό αντί στην παραγωγικότητα. Μας αποδυναμώνει, κάνοντας μας εύκολη λεία των εμπόρων της μιζέριας, της παρακμής, των φρούδων ελπίδων και της αποβλάκωσης, που κυκλοφορούν, μεταμφιεσμένοι ή και απροκάλυπτα, γύρω μας.
Η πρόσφατη εμπειρία μου, που αφορά την ίδρυση και άριστη λειτουργία της επιχείρησης ενός φίλου, μου έδειξε, για άλλη μια φορά, πόσο μα πόσο εύκολο είναι για κάποιον που θέλει πραγματικά να επιτύχει, να το καταφέρει! Αρκεί να κάνει αυτό που είπαμε: να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δουλειά του, να ενδοσκοπήσει έντιμα και αντικειμενικά τι κάνει σωστά και τι όχι, και να σταματήσει να επικαλείται, έστω και για λίγο, αυτούς τους άτιμους τους αόρατους εξωγενείς παράγοντες, που δήθεν τα έχουν βάλει προσωπικά μαζί του και δεν τον αφήνουν να προκόψει.
Όμως δοκίμασα μια ευχάριστη έκπληξη, μέσα από την ταλαιπωρία αλλά και την απογοήτευση, για ένα προσωπικό μου θέμα, ξεπήδησε κάτι πολύ θετικό: διατρανώθηκε η πεποίθηση μου που προανέφερα, ότι η επιτυχία βρίσκεται, τελικά, στο χέρι μας, πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Και αυτή είναι, μια πραγματικά χαρμόσυνη διαπίστωση. Διότι αποτελεί το πρώτο βήμα της πορείας προς την επιτυχία, Δεν ξέρω αν συμφωνείτε -όπως πάντα, θα χαρώ πάρα πολύ να σας ακούσω και προσωπικά – αλλά εγώ νοιώθω σαν να διαφαίνεται μια απλή και εφαρμόσιμη λύση στη κακοδαιμονία, που μπορεί να μεταμορφώσει, κυριολεκτικά, το περιβάλλον που ζούμε και δουλεύουμε αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Και αυτό με γεμίζει με ενθουσιασμό.
Σας εύχομαι ολόψυχα αυτός ο ενθουσιασμός να διακατέχει πάντοτε και τη δική σας δουλειά, σε μια πορεία γεμάτη επιτυχίες και αυτοπραγμάτωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΘΩΔΟΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή