Ο πολυχώρος τέχνης & έκφρασης «Όναρ» άνοιξε στο Γαλάτσι

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ο πολυχώρος τέχνης & έκφρασης «Όναρ» άνοιξε στο Γαλάτσι

Ο πολυχώρος τέχνης & έκφρασης «Όναρ» άνοιξε στο Γαλάτσι
Mε επιτυχία, σημαντική προσέλευση κόσμου όλων των ηλικιών και σε ζεστό κλίμα, όπως άλλωστε αρμόζει σε έναν σύλλογο που «στήθηκε» από ανθρώπους με πολύ μεράκι και με στόχο την ανάδειξη ενός άλλου τρόπου ζωής, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Μαρτίου τα εγκαίνια του πολυχώρου τέχνης και μόρφωσης ΟΝΑΡ, που βρίσκεται επί της οδού Δωριέων 12 στο Γαλάτσι.

Ο χώρος των 150 περίπου τετραγωνικών μέτρων, που στεγάζει τις δραστηριότητες του ΟΝΑΡ γέμισε ασφυκτικά από μικρά παιδιά, εφήβους όλων των ηλικιών, γονείς, φίλους των ιδρυτικών μελών του συλλόγου, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ήδη πλαισιώσει τις διάφορες δράσεις του, όπως παιχνίδι δημιουργικού λόγου, λέσχη ανάγνωσης, μοντέρνος και παραδοσιακός χορός, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, μαθήματα φωτογραφίας, γιόγκα, πιλάτες κ.α. Ο κόσμος ήταν τόσος που γέμισε και ο δρόμος έξω από τον πολυχώρο.
Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια ξεκίνησαν με σύντομους χαιρετισμούς από τα δύο ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, που αποτελούν και την «καρδιά» του, την Αντωνία Πατρινού και την Ξένια Ξηροκώστα.
Η Αντωνία Πατρινού, κλασική φιλόλογος και εμψυχώτρια στα εργαστήρια δημιουργικού λόγου, στον ΟΝΑΡ και σε μαθητικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής δημοτικών σχολείων της περιοχής, σημείωσε:
«Η παρουσία όλων σας μας τιμά ιδιαίτερα και μας εμψυχώνει στη νέα μας αρχή. Έναυσμα για τη γέννηση του Πολυχώρου “Όναρ” υπήρξε η ανάγκη, αρχικά δική μας και ίσως μελλοντικά και δική σας, για έναν χώρο γνήσιας ψυχαγωγίας, έναν χώρο μόρφωσης, δημιουργίας, έναν χώρο λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής έκφρασης! Σε μέρες σαν αυτές εδώ που ζούμε, όπου οι σκέψεις είναι απαισιόδοξες, θα θέλαμε να αντισταθούμε και να γίνουμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας παραμυθοπλάστες, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, ζωγράφοι, φωτογράφοι, κριτικοί της λογοτεχνίας και των ταινιών. Θέλουμε να πούμε όχι στην παθητική στάση ζωής. Να εγκαταλείψουμε την ψηφιακή ζωή. Να δημιουργήσουμε οι ίδιοι τα όνειρά μας. Τέλος, αισιοδοξούμε πως θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί! Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!
Η Ξένια Ξηροκώστα, κλασική φιλόλογος και δασκάλα μοντέρνων και παραδοσιακών χορών στον ΟΝΑΡ, σε σχολεία της περιοχής και σε σχολές χορού, τόνισε από την πλευρά της:
«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα! Δύο από τις μεγαλύτερες αγάπες μου, η μετάδοση γνώσης και η ανάπτυξη ερεθισμάτων για καλλιτεχνική καλλιέργεια, κατάφεραν μετά από κόπους να συνδυαστούν και να υλοποιηθούν. Σ’ αυτόν τον χώρο καλούμε μικρούς και μεγάλους να πορευτούν μαζί μας σε μια διαφορετική αλλά όμορφη διαδρομή. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όσους μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν και όσους πιστεύουν στο απίστευτο. Ακολουθήστε το όνειρό σας!»
Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της πίτας και αμέσως η σκυτάλη των εκδηλώσεων δόθηκε στην Χορωδία Οδοντιάτρων μελών και φίλων ΣΥΝΟΑ, με μαέστρο τον κ. Αλέξανδρο Φαρή. Προλογίζοντας την χορωδία, η κα Χρυσούλα Γεωργούλα, πρόεδρος της χορωδίας, τόνισε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη χαρά τους να βρίσκονται στον ΟΝΑΡ την μέρα των εγκαινίων του και να συμμετέχει σε αυτό το πολιτιστικό πανηγύρι που σε δύσκολους καιρούς δυο νέες γυναίκες τόλμησαν να υλοποιήσουν και να προσφέρουν στο Γαλάτσι και τη γειτονιά μας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μετά τη δουλειά ανεβαίνοντας προς το σπίτι μου περνάω από την οδό Δωριέων και συγκινούμαι βλέποντας ένα φως ανοιχτό, έναν χώρο πρόθυμο να αγκαλιάσει πολιτιστικές ανησυχίες αλλά και να τις υλοποιήσει, σε κόντρα του καταιγισμού της υποκουλτούρας που δέχεται τα τελευταία χρόνια η πόλη μας και η υπόλοιπη Ελλάδα». Η κα Γεωργούλα καταλήγοντας υπογράμμισε τα εξής: «Χαίρομαι που δυο αξιόλογοι φιλόλογοι έχουν το θάρρος να δείξουν πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού, η Ελλάδα της αλληλεγγύης, η Ελλάδα που γεννά παιδιά που διψούν για μάθηση, τέχνη και πολιτισμό και τα επιλέγουν απορρίπτοντας την υποκουλτούρα της τηλεόρασης, η Ελλάδα που αντιστέκεται. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στους σκοπούς σας και στον πολυχώρο της γειτονιάς μας μακροημέρευση».
Μετά, το λόγο πήραν οι… νότες και τα 15 μέλη της χορωδίας που υπό τους ήχους του αρμόνιου του μαέστρου τους, τραγούδησαν μια σειρά από εκλεκτά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου της, δίνοντας μια διαφορετική καλλιτεχνική «νότα» στη βραδιά.
Να σημειωθεί ότι στον χώρο παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Γαλατσίου Γεώργιος Μαρκόπουλος, ο οποίος με σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε την εθελοντική προσφορά των δύο ιδρυτικών μελών του συλλόγου ΟΝΑΡ, Α. Πατρινού και Ξ. Ξηροκώστα, καθώς επί σειρά ετών διδάσκουν φιλολογικά μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Γαλατσίου.
Ακολούθησε μουσική, χορός, εδέσματα και άφθονο κρασί σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, σ΄έναν χώρο πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου «πρωταγωνιστές» θα είναι τα ίδια τα παιδιά, οι νέοι, αλλά και οι… μεγαλύτεροι, που αναζητούν νέες μορφές έκφρασης και συλλογικότητας, πέρα από τον μίζερο κόσμο της «εικονικής κοινωνικής δικτύωσης», έναν χώρο όπου θα κάνουν πράξη το.. «όναρ» τους, το δικό τους όνειρο.
Τα καλύτερα έπονται!

Πήγαινε στην κορυφή