Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Πατάτες Γιαχνί με Ελιές

Συστατικά:
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στα 4
3 κρεμμύδια μεγάλα, χοντροκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
1/2 κουτ. γλυκού φρέσκια πιπεριά καυτερή λιωμένη ή
1/3 κουτ. γλυκού μπούκοβο
1/2 φλιτζ. κρασί λευκό ξηρό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
2 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη
​1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζ. ελιές μαύρες μικρές, ξεπλυμένες και δίχως κουκούτσι
Αλάτι
1/2 φλιτζ. φύλλα μαϊντανό χοντροκομμένα

Εκτέλεση:
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και δυνατή φωτιά σοτάρετε στο ελαιόλαδο τις πατάτες 5-10 λεπτά περίπου, να ροδίσουν απ’ όλες τις μεριές.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.

Με τρυπητό κουτάλι, βγάλτε τις πατάτες από το τηγάνι, και σοτάρετε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει διαφανές.

Προσθέστε το σκόρδο και την καυτερή πιπέριά ή μπούκοβο.

Αφήστε λίγα δευτερόλεπτα, και περιχύστε με το κρασί, βάλτε τη ρίγανη, τη ντομάτα και τις ελιές. Αφήστε 1 λεπτό και βγάλτε από τη φωτιά.

Μεταφέρετε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος που να τις χωράει σε μία στρώση.

Περιχύστε με τη σάλτσα, και ψήστε ξεσκέπαστες 30-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αν χρειαστεί, προσθέστε τους λίγο νερό.

Αφήστε 15 λεπτά, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με αλάτι και καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο.

Πασπαλίστε με το μαϊντανό και σερβίρετε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγές