Τροπολογίες του Υπουργείου Εσωτερικών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας και για θέματα Ιθαγένειας

Στην ενίσχυση της πυροπροστασίας, καθώς και στη ρύθμιση σημαντικών θεμάτων Ιθαγένειας, αφορούν δύο τροπολογίες του Υπουργείου Εσωτερικών, για τις οποίες τοποθετήθηκε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Η υπουργική τροπολογία 1522/17 για την πυροπροστασία, η οποία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις», προβλέπει ότι θα ισχύσει και το 2018 η δυνατότητα που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2017, για την απευθείας οικονομική ενίσχυση Συνδέσμων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), για δράσεις πυροπροστασίας. Η ρύθμιση, όπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Έκθεση, επιδιώκει να πραγματοποιηθεί εγκαίρως ο προγραμματισμός των απαιτούμενων προληπτικών δράσεων για τη αντιπυρική προστασία των δασών.

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τίτλο «Ι) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης – πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο

2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κατατέθηκε η τροπολογία 1530/147 για τα θέματα Ιθαγένειας, με την οποία εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών: Εξισώνονται, αναφορικά με το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, τα ελληνικά σχολεία με τα ξένα σχολεία στην Ελλάδα που ακολουθούν το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας. Δίνεται το δικαίωμα πολιτογράφησης με 12 έτη νόμιμης διαμονής. Εκλογικεύονται ζητήματα απόδοσης της ιθαγένειας στους συζύγους Ελλήνων διπλωματών, σε σχέση με την υπηρεσία τους και τη διαμονή, στο εξωτερικό. Διευκολύνονται εύλογες διορθώσεις αποφάσεων πολιτογράφησης από Δημάρχους, για ορθογραφικές αστοχίες κ.α.

ΔΤ ΥΠΕΣ

Παρκάτω θα βρείτε τις τροπολογίες.

Πήγαινε στην κορυφή