Κατάμεστο το Παλαί στη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κατάμεστο το Παλαί στη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου  για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

«Οι τρεις συναυλίες μου που γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ αφιερώνονται στο ΚΚΕ και αυτό για μένα σημαίνει μεγάλη συγκίνηση και μέγιστη τιμή». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε το πλήθος κόσμου που έδωσε το παρών στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Παλαί), το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο αγαπημένος Έλληνας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, στη συναυλία για την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ. Προηγήθηκε, φυσικά, ομιλία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Με αυτό το σύνθημα υποδέχθηκαν στο βήμα τον Δημήτρη Κουτσούμπα, οι χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν το Παλαί σε μια συναυλία που έδειξε ότι πρέπει «να γίνει η ανάγκη ιστορία», γιατί «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», όπως ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν στο γήπεδο.
«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μας να γιορτάζουμε τη συμπλήρωση μιας εκατονταετηρίδας ασίγαστης πάλης του Κόμματός μας, για να γίνει η ανάγκη ιστορία, για την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας, με την επαναστατική μουσική της “Καντάτας για τη Μακρόνησο” και της “Σπουδής για τον Μαγιακόφσκι”» είπε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ και συνέχισε:
«Και αυτή η χαρά γίνεται μεγαλύτερη έχοντας δίπλα μας, μαζί μας, τον δημιουργό τους, τον Θάνο Μικρούτσικο, που αφιερώνει τη σημερινή συναυλία – καθώς και τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, στη Θεσσαλονίκη και τη γενέτειρά του την Πάτρα – στα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Μάλιστα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία τα σύννεφα του πολέμου για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, μέσα σε όξυνση όλων των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κρατών, πυκνώνουν στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, στα Δ. Βαλκάνια, την Κύπρο, την Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Γίνεται σε μια περίοδο, όπου για 9η συνεχή χρονιά ο ελληνικός λαός ματώνει από την οικονομική καπιταλιστική κρίση, τα μνημόνια, τους αντιλαϊκούς νόμους, από τις πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεών τους. Τόσο των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
»Είναι όλοι αυτοί, δηλαδή, που υπερασπίζονται τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, γονατίζουν το λαό και τη νεολαία μας, την ίδια στιγμή που άλλοι πουλάνε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, όπως η ΝΔ και άλλοι πουλάνε πιστοποιητικά δήθεν ηθικής της αριστεροφροσύνης τους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η ηθική της αριστεράς σήμερα είναι εδώ, η ηθική του έθνους των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών οικογενειών, είναι εδώ.»
Ευχαριστώντας θερμά τον Θάνο Μικρούτσικο για τη συνολική, όπως είπε, κοινωνική προσφορά του μέσα από την τέχνη του «η οποία δεν έπαψε ποτέ να συναντιέται με τους στόχους και τις επιδιώξεις του ΚΚΕ για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του», ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:
«Από την πρώτη κιόλας μεγάλη δισκογραφική δουλειά του – τα “Πολιτικά Τραγούδια” (1975)- εντυπωσίασε με το μελωδικό δυναμισμό του. Την άνεσή του να εναλλάσσει τους στιβαρούς, επικούς τόνους με λυρικούς και τρυφερούς. Προβάλλοντας καίρια τον ποιητικό λόγο, έτσι που τα νοήματά του να χαράζονται ανεξίτηλα στη μνήμη.
»Το “έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη”, έγινε σύνθημα που ως τις μέρες μας υποδηλώνει την αφοσίωση στην πάλη που θα επιβάλλει τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, τη νίκη της εργατικής εξουσίας. Το έργο, όμως, που με την πρωτοποριακή φόρμα του, ένα χρόνο μετά, το 1976, έκανε ολοφάνερη την τάση του Θάνου Μικρούτσικου να ανοίξει νέους δρόμους στη μουσική μας πραγματικότητα είναι: “Η Καντάτα για τη Μακρόνησο”. Όταν ακούς αυτό το μείγμα της αλλόκοτης, ατονικής μουσικής, με τις απόκοσμες κραυγές και τους ψιθύρους των ηθοποιών, είναι σαν να ζεις όλο τον εφιάλτη, όλο τον παραλογισμό και τη φρίκη της Μακρονήσου. Και αμέσως μετά, πέφτει το τονικό και υπέροχα μελωδικό τραγούδι του “Ντικ”, με τον εξαίσιο στίχο του Ρίτσου. “Να μην ξεχάσουμε το σκύλο μας το Ντικ, της ομάδας του Μούδρου, που τον σκοτώσαν οι χωροφυλάκοι, γιατί αγάπαγε πολύ τους εξόριστους”.»
Στο τέλος της ομιλίας του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε στη σκηνή τον Θάνο Μικρούτσικο και του πρόσφερε από το Αρχείο του ΚΚΕ ένα πρωτότυπο χαρακτικό του ζωγράφου – χαράκτη Γιώργου Φαρσακίδη, φτιαγμένο στη Μακρόνησο, καθώς και μια τιμητική πλακέτα για το έργο του.
Με ειλικρινή και βαθιά συγκίνηση, ο Θάνος Μικρούτσικος ευχαρίστησε τον Δ. Κουτσούμπα και το κοινό από καρδιάς, δηλώνοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής του.
Σ’ αυτή την ιδιαίτερη βραδιά με τον Θάνο Μικρούτσικο, το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους η κόρη του συνθέτη Σεσίλ, διακεκριμένη χορογράφος, καθώς και ο αδερφός του Ανδρέας, οι στιχουργοί Φώντας Λάδης και Οδυσσέας Ιωάννου, οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη, οι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης, Σταύρος Τσακίρης (καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας), Βασίλης Βαφέας, οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Παύλος Ορκόπουλος, η ερμηνεύτρια Γιώτα Βέη, η Βένια Μητροπάνου, ο μακρονησιώτης Λάζαρος Κυρίτσης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος, ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι, η πρέσβειρα της Κούβας Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας του Βιετνάμ, καθώς και οι δήμαρχοι Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή