Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΚΑΛΗΣ, Ποιητής «Η λογοτεχνία βοηθάει να κατανοήσουμε τον άνθρωπο & τη ζωή

Ο Γρηγόρης Σακαλής γεννήθηκε και ζει στο Στενήμαχο Νάουσας. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ.
Έχει εκδώσει τις συλλογές «Κίβδηλος Καιρός» το 2008 και «Θαμμένος στην Άμμο» το 2010, από τις εκδόσεις Πλανόδιον, και τη συλλογή «Πορεία στη γύμνια», Bookstars 2013. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογία των εκδόσεων Ενδυμίων το 2012.
Επόμενή του δουλειά η συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες ενός παραμυθά» σε μορφή e-book από την Easywriter.gr. Το Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή «Κυτίο Κρυφών Ονείρων», από τις εκδόσεις Ενδυμίων. Τελευταία του δουλειά η ποιητική συλλογή «Άχρονη Μετάβαση» από τις εκδόσεις Ενδυμίων, Δεκέμβρης 2017.

«ΠΑΛΜΟΣ»: Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΚΑΛΗΣ: Τα πρώτα παιδικά μου χρόνια ήταν ήσυχα, πολύ ήρεμα στην αγροτική μας οικογένεια στο Στενήμαχο της Νάουσας.

«Π»: Η Νάουσα, ο τόπος σας, πώς σας επηρεάζει στην ποίηση;
ΓΡ.Σ.: Η Νάουσα με επηρεάζει όταν βλέπω γύρω μου τη φτώχεια και την ανεργία. Υπάρχει όμως και το φυσικό της περιβάλλον που με κάνει να νιώθω όμορφα.

 

«Π»: Γιατί επιλέξατε τη συγγραφή και ιδιαίτερα την ποίηση;
ΓΡ.Σ.: Η ποίηση για μένα είναι ανάγκη, όχι επιλογή. Αν δεν γράψω, πολύ απλά δεν μπορώ να λειτουργήσω!

 

«Π»: Ποιές είναι οι πηγές έμπνευσής σας;
ΓΡ.Σ.: Είναι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου και τα θεωρώ αξιόλογα.

 

«Π»: «Κίβδυλος Καιρός», «Θαμμένος στην΄Αμμο», «Πορεία στη Γύμνια», «Κυτίο Κρυφών Ονείρων», «Άχρονη». Οι τίτλοι των ποιητικών συλλογών σας. Τί πραγματεύονται;
ΓΡ.Σ.: Θα σας απαντήσω συνολικά για όλες μου τις συλλογές. Όλες πραγματεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Τα θέματα είναι λίγο πολύ κοινά: η μοναξιά, ο έρωτας είτε πραγματώνεται είτε απορρίπτεται, τα κοινωνικά προβλήματα, η φτώχεια, η αδικία, η περιθωριοποίηση, τα ψυχολογικά αδιέξοδα του σημερινού ανθρώπου, η αγάπη και η εξορία της από την καθημερινότητα μας.
Σίγουρα, μετά από 10 χρόνια υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο γραφής μου αλλά δεν μπορώ να τις «δω» εγώ, αυτό θα το κρίνουν οι άλλοι.

 

«Π»: Πώς βλέπετε τα πράγματα στο χώρο του βιβλίου;
ΓΡ.Σ.: Εκδίδονται πολλά βιβλία, ορισμένα είναι αξιόλογα, άλλα είναι καλά, τα περισσότερα όμως είναι κάτω του μετρίου. Δεν γνωρίζω αν διαβάζονται όλα αλλά εκδίδονται πολλά βιβλία, όπως είπα.

 

«Π»: Πώς επικοινωνείτε με τους αναγνώστες σας;
ΓΡ.Σ.: Επικοινωνώ μέσω του internet κυρίως με δημοσιεύσεις σε περιοδικά και ιστοσελίδες αλλά και με δημοσιεύσεις σε έντυπα περιοδικά. Φυσικά και με την έκδοση των συλλογών μου αλλά αυτές κυκλοφορούν σε λίγα αντίτυπα.

 

«Π»: «Άρρωστη κοινωνία / ανθεί η παραμυθία / όποιο ένδυμα κι αν φορά / μόνο για ζωή κι ελευθερία / δεν ακούς / παρά μόνο / από επαγγελματίες του είδους / και εμπόρους ελπίδων. Μανίες.» Οι στίχοι σας αυτοί μιλούν για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα;
ΓΡ.Σ.: Μιλώ για σήμερα αλλά όχι μόνο. Αυτά ίσχυαν και στο παρελθόν και φοβάμαι ότι θα ισχύουν και στο μέλλον.

 

«Π»: Είστε αισιόδοξος;
ΓΡ.Σ.: Είμαι αισιόδοξος. Ακόμα και το ένα τοις εκατό του κόσμου να αφυπνισθεί, θεωρώ ότι υπάρχει ελπίδα.

 

«Π»: Έχετε χιούμορ;
ΓΡ.Σ.: Πιστεύω πως ναι, διαθέτω αρκετό χιούμορ αλλά αυτό το ξέρουν καλύτερα οι άλλοι.

 

«Π»: Τί σας οργίζει;
ΓΡ.Σ.: Με οργίζει η αδικία, η φτώχεια, η έλλειψη ελευθερίας, ο ρατσισμός, η βία.

 

«Π»: Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας στίχοι;
ΓΡ.Σ.: Είναι πάρα πολλοί, δεν μπορώ να διαλέξω.

 

«Π»: Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
ΓΡ.Σ.: Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Μπουκόφσκι, ο Χένρυ Μίλλερ, ο Ντοστογιέφσκι. Ποιητές είναι πάρα πολλοί, θα αναφέρω μόνο τον Καβάφη, τον Καρούζο και την μπιτ ποίηση.

 

«Π»: Και το αγαπημένο σας βιβλίο;
ΓΡ.Σ.: Είναι Ο Τροπικός του Καρκίνου του Χένρυ Μίλλερ.

 

«Π»: Η λογοτεχνία είναι είδος υπέρτατης αλήθειας;
ΓΡ.Σ.: Δεν θα το έλεγα. Η λογοτεχνία είναι εκτός των άλλων μια απόλαυση και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον άνθρωπο και τη ζωή.

 

«Π»: Σε ποιό αναγνωστικό απευθύνεστε;
ΓΡ.Σ.: Απευθύνομαι σε όλους όσοι ξέρουν ανάγνωση και γραφή και έχουν ευαισθησίες.

 

«Π»: Ποιά τα σχέδιά σας;
ΓΡ.Σ.: Συνεχίζω να γράφω, ποιήματα και διηγήματα και στο μέλλον, γεροί να είμαστε, θα προκύψουν κάποιες συλλογές αλλά ακόμα είναι νωρίς.