Τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη μας σύμφωνα με την επιστήμη

ΥΓΕΙΑ
Τροφές που βελτιώνουν  τη μνήμη μας σύμφωνα  με την επιστήμη

Eίμαστε ό,τι τρώμε. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν το μυαλό μας να είναι υγιές και διαυγές και παράλληλα μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Τί μας συμβουλεύουν οι ειδικοί;

«Το στρες, οι καθημερινοί κίνδυνοι, τα γηρατειά, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ότι τρώμε μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη», αναφέρει η ειδικός Monica Auslander. «Η λοίμωξη απελευθερώνει μια αλληλουχία ενώσεων που ονομάζονται κυτοκίνες και άλλα χημικά στο σώμα που μπορούν αργά να καταστρέψουν τον ιστό του εγκεφάλου». Η διαδικασία αυτή ονομάζεται οξειδωτικό στρες ή βλάβη.
Υπάρχει ακόμη η έννοια του εντέρου/εγκεφαλικού άξονα, καθώς αυτά που τρώμε μπορούν να περάσουν το φράγμα του αίματος/εγκεφάλου και να μεταφέρουν την ασθένεια στον εγκέφαλο. Με λίγα λόγια, η επιστήμη λέει ότι οι επιλογές της ζωής μας και της διατροφής μας έχουν άμεση επίπτωση στον εγκέφαλο και στο πόσο καλά λειτουργεί. Υπάρχουν μερικές τροφές που πρέπει να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας για να έχουμε καλύτερη μνήμη και συνολική υγεία του εγκεφάλου.
• Μπρόκολο: Όσον αφορά στη μνήμη, το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα χολίνης και βιταμίνη Κ. Και τα δύο είναι σημαντικά στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης.
• Μούρα: Μύρτιλλα, cranberries και φράουλες είναι must τροφές για τη μνήμη. Τα μούρα θωρακίζουν το μυαλό από την απώλεια μνήμης. Δίαιτες πλούσιες σε μύρτιλλα βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης και μειώνουν το στρες. Αποτελούν την καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών που μπορείς να βρεις και να βάλεις στη διατροφή σου. Ακόμη, είναι γεμάτα από φλαβονοειδή, που είναι φυτικές ενώσεις με ευεργετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
• Ψάρι: Τα λιπαρά οξέα Ω3 συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών, όχι μόνο στον εγκέφαλο, αλλά και σε όλο το σώμα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι πηγές του Ω3 που μπορεί να απορροφήσει πιο εύκολα το σώμα είναι ο άγριος σολομός, ο άγριος τόνος, οι σαρδέλες και η ρέγγα.
• Σπόροι: Μπορείς να πάρεις τα απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω3 και από άλλες πηγές όπως από τους σπόρους chia και το λιναρόσπορο. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις κολοκύθα, καρύδια και σκούρα πράσινα φύλλα.
• Κινόα: Πλούσιο σε φολικό οξύ, το κινόα επιταχύνει τη διανομή πληροφοριών και βελτιώνει τη μνήμη. Είναι ένα από τα καλύτερα ολικής άλεσης που μπορείς να λάβεις καθώς είναι φυσική πηγή σιδήρου, ψευδάργυρου και πρωτεΐνης. Θα σε κρατήσει προσηλωμένο στις δουλειές σου. Το κινόα είναι ένας πολύπλοκος υδατάνθρακας που θα σου δώσει ενέργεια που κρατάει όταν ο εγκέφαλός σου χρειάζεται καύσιμο για να λειτουργήσει σωστά.
• Κρεμμύδια: Μπορείς να τα βάλεις σχεδόν σε όλα τα πιάτα. Το κλειδί κρύβεται σε ένα φυσικό φλαβονοειδές, στη φισετίνη, που διευκολύνει την μακροπρόθεσμη μνήμη διεγείροντας συγκεκριμένα μονοπάτια του εγκεφάλου. Πρέπει να τα τρως ωμά γιατί αν μαγειρευτούν καταστρέφονται τα ένζυμα που βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία.
• Καφές: Ο καφές αποτρέπει τη νευρολογική πτώση και βελτιώνει την πνευματική οξύτητα. Ο μαύρος καφές με λίγη κανέλα είναι ιδανικός γι’ αυτό το σκοπό, χωρίς πρόσθετα.
• Ζωμός κρέατος: Μπορεί να βοηθήσει στο να προλάβει τη δυσλειτουργία του εντερικού/εγκεφαλικού άξονα.
(Πηγή: Βovary.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή