Υπερ-φυσικά , γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υπερ-φυσικά , γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Θαύμα. Σύμφωνα με το agionoros.ru ένα ζευγάρι επί 10 έτη δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Έμαθαν ότι σε ένα από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους η καλλιέργεια της αμπέλου που καρποφορεί θεραπεύει και βοηθάει τα άτεκνα ζευγάρια. Το νεαρό ζευγάρι στράφηκε προς το Άγιο Όρος και προς την χάρη και τη θαυματουργική δύναμη που πηγάζει από τον Όσιο Συμεών Κτήτορα της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους. Τα σταφύλια του κλήματος αυτού θεραπεύουν θαυματουργικά την αδυναμία των ατέκνων γυναικών. Το ζευγάρι πήρε σταφύλια και το θαύμα συνέβη! Σε πέντε μήνες!

To παντρεμένο ζευγάρι από το Μινσκ της Λευκορωσίας μαρτυρεί το θαύμα από τις προσευχές των μοναχών του Αγίου Όρους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekklisiaonline.gr, στην οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.
Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες με κυριότερο εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.
Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν ότι η διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της γυναικείας γονιμότητας, κυρίως μέσω της προστασίας των μιτοχονδρίων τα οποία συμμετέχουν στην ωρίμανση των ωοκυττάρων καθώς και στην λειτουργία των ωοθυλακίων.
Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχουν δείξει ότι θρεπτικά συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα κυρίως μέσω προστασίας του οργανισμού απο το οξειδωτικό στρες. Αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία: Βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, προανθοκυανιδίνες ή φλαβονοειδή (μήλα, σταφύλια, διάφορα μούρα όπως blackberry, raspberry, blueberry, cranberry και η μαύρη σοκολάτα), συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη, ψευδάργυρος και σελήνιο, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των ωοκυτταρίων σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία.
Ως εκ τούτου, τα οφέλη του σταφυλιού για την υγεία είναι πολλά. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις (πχ ξηροφθαλμία, νυκταλωπία κτλ.). Όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως τη ρεσβερατρόλη (βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών) οι ευεργετικές τους δράσεις είναι πολλές και ποικίλες. Από τη μία έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση – προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και στη λάμψη του δέρματος.
Από την άλλη έχουν ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση: μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν εκτός των άλλων και σημαντική αντικαρκινική δράση: η ρεσβερατρόλη εικάζεται ότι περιορίζει τον κίνδυνο για φλεγμονή και τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA. Είτε πιστεύετε είτε όχι, το σταφύλι λοιπόν κάνει «θαύματα».
Η επιστήμη όμως δεν «πιστεύει», ερευνά! Μόνο που βρίσκεται χρονικά πολύ πίσω κι από τα «θαύματα» κι από τα ανεξήγητα μυστήρια του πλανήτη και της ζωής. Άργησε, για παράδειγμα, κάτι αιώνες να εξηγήσει το μυστήριο με τις «πύλες του Kάτω Kόσμου».
Κατά την αρχαιότητα τα σημεία που θεωρούνταν πύλες προς τον Κάτω Κόσμο χρησιμοποιούνταν ως χώροι τελετουργιών και λατρευτικών δραστηριοτήτων: Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι και άλλοι έκαναν εκεί θυσίες, και σε κάποιες περιπτώσεις τα ζώα που προσφέρονταν πέθαιναν από μόνα τους, ενώ οι ιερείς έμεναν αβλαβείς, ενισχύοντας την πεποίθηση περί παρουσίας του υπερφυσικού.
Νέα έρευνα σε μία από αυτές τις «πύλες» δίνει απαντήσεις σχετικά με αυτό το φαινόμενο: H πύλη αυτή ανακαλύφθηκε πριν επτά χρόνια στην αρχαία ελληνική πόλη της Ιεράπολης της Φρυγίας (Μικρά Ασία), η ίδρυση της οποίας τοποθετείται στην Ελληνιστική Περίοδο – στις αρχές του 2ου αιώνα πΧ. Η πύλη είναι μια πέτρινη σήραγγα που οδηγεί σε ένα σπήλαιο, και ήταν χτισμένη σε έναν τοίχο μιας ορθογώνιας, ανοικτής αρένας, πάνω από την οποία βρισκόταν ένας ναός και περιτριγυριζόταν από πέτρινα καθίσματα για τους επισκέπτες.
Η πόλη η ίδια βρίσκεται πάνω σε μια από τις πιο ενεργές από γεωλογικής άποψης ζώνες της περιοχής: Πριν από 2.200 χρόνια, οι θερμές πηγές της πιστευόταν πως είχαν θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, ένα βαθύ ρήγμα κάτω από την Ιεράπολη αναδίδει συνέχεια ηφαιστειακό διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ορατό ως «ομίχλη». Η πύλη και το σπήλαιο – γνωστό επίσης ως «Πλουτώνειον», από τον θεό του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνα – βρίσκονταν ακριβώς πάνω από το ρήγμα αυτό, και το 2011 αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως είναι ακόμα θανατηφόρα, καθώς πουλιά τα οποία πετούσαν κοντά της πέθαιναν από ασφυξία.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Χάρντι Πφαντς, ηφαιστειακό βιολόγο του Πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ – Έσσης στη Γερμανία, μελέτησε ενδελεχώς τη φονικότητα της πύλης – ιερού. Ο Πφαντς και οι συνάδελφοί του μέτρησαν τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην αρένα με το πέρασμα του χρόνου: Την ημέρα, η θερμότητα του ήλιου διασκορπίζει το αέριο, ωστόσο τη νύχτα αυτό (το οποίο είναι λίγο βαρύτερο από τον αέρα) αναδίδεται σε κύμα και σχηματίζει μια «λίμνη» διοξειδίου του άνθρακα στο καλυμμένο κάτω μέρος της αρένας. Το νέφος αυτό είναι ιδιαίτερα θανάσιμο κατά την αυγή, όταν η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα 40 εκατοστά πάνω από το πάτωμα της αρένας φτάνει το 35%, αρκετό για να προκαλεί ασφυξία και να σκοτώνει ζώα ή ακόμα και ανθρώπους μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τον Πφαντς. Αλλά οι συγκεντρώσεις μειώνονται σημαντικά με το ύψος.
Οι ιερείς, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Science, πιθανότατα έκαναν τις θυσίες τους μόνο το πρωί ή τις βραδινές ώρες, όταν η συγκέντρωση του αερίου ήταν υψηλότερη, εκτιμά ο Πφαντς. Τα ζώα δεν ήταν αρκετά ψηλά για να βρίσκονται τα κεφάλια τους εκτός της «λίμνης» του διοξειδίου του άνθρακα, και, καθώς ζαλίζονταν, τα κεφάλια τους βρίσκονταν ακόμα πιο χαμηλά, εκθέτοντάς τα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους από ασφυξία. Ωστόσο οι ιερείς ήταν αρκετά ψηλοί για να παραμένουν τα κεφάλια τους πάνω από τα αέρια αυτά- και ενδεχομένως να στέκονταν και πάνω σε πέτρες. «Ήξεραν πως η θανάσιμη ανάσα του Κέρβερου έφτανε μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος» λέει σχετικά ο Πφαντς.
Ο Πφαντς εκτιμά ότι οι ιερείς γνώριζαν το χημικό προφίλ του περιβάλλοντος της περιοχής. Για παράδειγμα, θεωρεί πως μάλλον μεριμνούσαν να αποφεύγουν να πλησιάζουν πολύ την πύλη άλλη ώρα της ημέρας από το μεσημέρι, όταν το ιερό ήταν σχετικά ασφαλές.
Δεν το γνωρίζουμε όμως με σιγουριά. Κάποια στιγμή θα διελευκανθεί και αυτό. Απλά, η επιστήμη δεν βασίζεται σε υποθέσεις, παρατηρήσεις ή λογικές συνεπαγωγές. Θέλει όχι μόνο αποδείξεις αλλά και τεκμηρίωση. Γιατί αν και ο κόσμος μας είναι φυσικός, το μυαλό μας αρέσκεται στο υπερφυσικό. Προτιμάμε τη μαγεία από τη Χημεία. Τον Χάρυ Πότερ από τον Αϊνστάιν. Την αστρολογία από την Αστρονομία. Το φάντασμα από το φάσμα. Το μυστήριο από το εργαστήριο. Όχι τα φυσικά. Τα μεταφυσικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή