Τύπος & ουσία,γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Τύπος & ουσία,γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, πριν την έναρξη της συζήτησης για τα θέματα ημερήσιας διάταξης, ετέθη από την πρόεδρο του Σώματος προς συζήτηση ένα θέμα εκτός ημερησίας, το οποίο αφορούσε επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Δήμο ποσού 145.000 ευρώ.

Βάσει του Κανονισμού, για να γίνει συζήτηση του θέματος πρέπει πρώτα να ερωτηθεί το Σώμα. Ρωτήθηκαν λοιπόν οι δημοτικοί σύμβουλοι αν δέχονται να συζητηθεί το εκτός ημερήσιας διάταξη θέμα και η απάντηση δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν λευκό (Ζώμπος, Μαγκανάρης) και δύο απείχαν της ψηφοφορίας (Παναγιώτου, Βουρδουμπάς). Ο λόγος της άρνησής τους ήταν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για το θέμα και πρότειναν να εισαχθεί για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η απάντηση της διοίκησης δια στόματος Δημάρχου ήταν: «Το θέμα αυτό αφορά ένα πρόγραμμα επιχορήγησης το οποίο ήρθε στις υπηρεσίες του Δήμου την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και η καταληκτική ημερομηνία είναι 30/4. Το ύψος της επιχορήγησης είναι 145.000 ευρώ και με αυτά τα χρήματα θα προμηθευτούμε μια υδροφόρα κι ένα μηχάνημα για τον καθαρισμό του τάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο μας κοστίζει τώρα 20.000 ευρώ το χρόνο.»
Τελικά το θέμα συζητήθηκε και ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Και εδώ μπαίνει προς συζήτηση ο τύπος και η ουσία του θέματος: η αντιπολίτευση, απόλυτα νόμιμη και σύμφωνη με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνήθηκε τη συζήτηση του θέματος. Αυτό λέει ο τύπος. Υπάρχει όμως και η ουσία και σε εποχές μάλιστα ισχνών αγελάδων είναι πιο σημαντική από τον τύπο.
Εγώ να συμφωνήσω με την αντιπολίτευση και να δεχθώ ότι το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Έρχεται όμως η διοίκηση του Δήμου, η οποία έχει και την ευθύνη, και λέει ότι για να είμαστε σίγουροι ότι θα προφτάσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα επιχορήγησης πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τώρα. Χρειάζεται να γίνουν και κάποιες μελέτες και θα πρέπει να υπάρχει ο εύλογος χρόνος. Εγώ θα πρόσθετα και επειδή όλοι γνωρίζουμε τα της δημόσιας διοίκησης, ας έχουμε και λίγο χρόνο παραπάνω στη διάθεσή΄μας.
Αφού η προμήθεια των δύο μηχανημάτων κρίνεται ότι είναι αναγκαία για τον Δήμο μας, η αντιπολίτευση θα έπρεπε να συναινέσει. Η κριτική και οι παρατηρήσεις προς τη διοίκηση του δήμου επιβάλλεται να γίνεται. Αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης αλλά επιβάλλεται να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου και σε αυτό η αντιπολίτευση θα πρέπει να πρωτοστατεί και να είναι θετική σε τέτοιες προτάσεις.


Άλλη μια
αποχώρηση…

Όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό. Αν υπάρχει σοβαρός λόγος και αιτία, εγώ δεν λέω όχι.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ζήσαμε και πάλι μια υπέροχη, καφενειακού τύπου συζήτηση με ανταλλαγές ύβρεων, απειλών και υπονοούμενων μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Στο τέλος ήρθε η αποχώρηση εις ένδειξη διαμαρτυρίας των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης.
Το σφύριγμα για να ξεκινήσει το ματσάκι, το έδωσε ο Φραγκίσκος Κουνάνης (Φράνκι για τους φίλους του) ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον Κ. Ζώμπο, του είπε ότι «εσένα, κάποια στιγμή θα σου βγάλω τα άπλυτα στη φόρα». Ο Κ. Ζώμπος, θιγόμενος από αυτά που άκουσε, εξεμάνη και όρθιος απαιτούσε να του πει εδώ και τώρα ποιά είναι τα άπλυτα και όπως τόνισε «αν είσαι άνδρας, φέρε εδώ τα άπλυτα να τα πλύνουμε, ειδάλλως είσαι συκοφάντης».
Μετά τη «φιλική» συζήτηση που είχαν, ο Κ. Ζώμπος άνοιξε μέτωπο αυτή τη φορά με τον Γιάννη Βερούλη, στον οποίο κατευθύνθηκε με απειλητικές διαθέσεις γιατί, όπως είπε, ο τελευταίος βιντεοσκοπούσε την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων που είχε με τον Φραγκίσκο Κουνάνη, πράγμα το οποίο ο Γιάννης Βερούλης αρνήθηκε.
Στη συνέχεια μπήκαν στον αγώνα κι άλλοι παίχτες, όπως ο Σπύρος Παναγιώτου ο οποίος χαρακτήρισε «φασίζουσα συμπεριφορά τη βιντεοσκόπηση», ο Χάρης Βουρδουμπάς μίλησε για αλητεία και η Έλενα Ζέρβα είπε ότι ντρέπεται και λυπάται.
Μετά από όλα αυτά τα ωραία είχαμε την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της μείζονος ανιτπολίτευσης και τη διακοπή της συνεδρίασης για 10 λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Με την επανέναρξη της συζήτησης, είχαμε έναν δεύτερο γύρο, σε ήρεμα αυτή τη φορά νερά, για το εάν είναι νόμιμη ή όχι η βιντεοσκόπηση της συνεδρίασης. Από τη στιγμή που η συνεδρίαση του Σώματος είναι δημόσια δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη βιντεοσκόπησή της. Εξάλλου όλες οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις ήδη μαγνητοφωνούνται. Το μόνο που κάνει η βιντεοσκόπηση είναι να συνοδεύει τα λόγια με εικόνα.
Κλείνοντας αυτό το σχόλιο, θα πρότεινα προς όλους τους συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις κατ’αρχάς να δείχνουν σεβασμό προς το συνάδελφο και τη διαφορετική άποψη και δεύτερον σεβασμό στον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος. Έχω γράψει και στο παρελθόν ότι το επίπεδο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει πέσει πάρα πολύ και ευθύνη έχουν όλοι. Οι Γαλατσιώτες, φίλοι μου, σας εξέλεξαν για να ασχοληθείτε με την λύση των προβλημάτων της πόλης μας και όχι με την επίλυση των προσωπικών σας διαφορών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή