ΕΦΚΑ στους άστεγους; Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΦΚΑ  στους άστεγους;  Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Το περιοδικό «Σχεδία», φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι το γνωρίζετε. Είναι το περιοδικό το οποίο εκδίδεται από την ΜΚΟ Διογένης και πωλείται σε διάφορα σημεία της Αθήνας, συνήθως από άστεγους πωλητές. Ένα από τα σημεία πώλησης είναι και η διασταύρωση Γαλατσίου και Βεΐκου, έξω από την Τράπεζα Πειραιώς. Σχετικό ρεπορτάζ είχαμε δημοσιεύσει στο φύλλο του «Παλμού» στις 24 Οκτωβρίου 2014.

Η τιμή του περιοδικού μέχρι πρόσφατα ήταν 3 ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 ευρώ το έπαιρναν ως αμοιβή οι πωλητές. Από προχθές όλοι οι πωλητές με τα χαρακτηριστικά κόκκινα γιλέκα τους, βρίσκονται σε αναβρασμό γιατί η νέα ασφαλιστική νομοθεσία προβλέπει ότι στις καθαρές αποδοχές όσων αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης επιβάλλεται εισφορά 26,9%, ποσό το οποίο καλείται να πληρώσει εξ’ολοκλήρου ο εργαζόμενος. Θα κληθούν δηλαδή από το 1,5 ευρώ της αμοιβής τους, να πληρώσουν 40 λεπτά για την ασφάλειά τους.
Οι υπεύθυνοι έκδοσης του περιοδικού, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, αποφάσισαν να αυξήσουν την τιμή κατά 1 ευρώ. Ουδείς γνωρίζει και περισσότερο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πωλητές της «Σχεδίας» αν οι καταναλωτές ανταποκριθούν θετικά στη νέα τιμή των 4 ευρώ.
Ο εκδότης της «Σχεδίας» Χρήστος Αλεφάντης δήλωσε στα «Νέα» ότι η ασφάλιση των πωλητών ήταν κάτι το οποίο είχαν ζητήσει οι υπεύθυνοι του περιοδικού σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο. «Παρότι αυτόν τον μήνα έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις και πολλές συζητήσεις με τους πωλητές προσπαθώντας να τους παρουσιάσουμε και τη θετική πλευρά του ζητήματος, πολλοί φεύγουν. Νιώθουν βαθιά απογοήτευση, αισθάνονται για ακόμη μία φορά προδομένοι, έχουν μέσα τους ένα “ρε γαμώ το”» λέει ο ίδιος. Η ψυχολογία αυτών των ανθρώπων είναι, άλλωστε, ήδη πολύ επιβαρυμένη.»
Το 11% των πωλητών της «Σχεδίας» είναι άνω των 65 ετών και ο μεγαλύτερος σε ηλικία πωλητής είναι 81 έτους. Μέχρι σήμερα 93 άνθρωποι που πέρασαν από τη «Σχεδία» έχουν επανενταχθεί στην αγορά εργασίας και 43 πωλητές που ήταν άστεγοι με το μικρό εισόδημά τους από την πώληση του περιοδικού έχουν νοικιάσει σπίτι.
Σωστό είναι να έχουν ασφάλιση οι πωλητές της «Σχεδίας» αλλά θα μπορύσε να βρεθεί άλλος τρόπος για να καλυφθούν ασφαλιστικά.


Την Τρίτη 20
Φεβρουαρίου…

…τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ ήταν ακινητοποιημένα γιατί οι εργαζόμενοι είχαν Γενική Συνέλευση.
Την Τρίτη, αν θυμάστε, ήταν ημέρα βροχερή και ημέρα εργασίας.
Λόγω της ακινητοποίησης των λεωφορείων, στους δρόμους της Αθήνας επεκράτησε το απόλυτο μποτιλιάρισμα και οι Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν άνευ λόγου.
Θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να κάνουν την Συνέλευσή τους Σάββατο ή Κυριακή, που είναι ημέρα αργίας ώστε να μην ταλαιπωρηθεί άδικα τόσος κόσμος.
Αυτό το γεγονός είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής που όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν εξέδιδε ταξιδιωτική οδηγία γα τη χώρα μας λόγω της τρομοκρατίας, η ΓΣΕΕ είχε κηρύξει 24ωρη απεργία. Προφανώς για να τιμωρήσουμε τους Αμερικάνους.
Κι όλα αυτά γίνονται σε μια χρεοκοπημένη χώρα. Γι’αυτό λέω ότι δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς και μάλλον από τύχη υπάρχουμε!


Σύμφωνα με όσα μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Μελισσουργός…

… στο προηγούμενο φύλλο του «Παλμού», η πλειοψηφία των παιδικών χαρών στο Γαλάτσι (13 από τις 19), ο οποίες ήταν κλειστές για ένα τρίμηνο, θα άνοιγαν στο τέλος της εβδομάδας αυτής.
Μέχρι Τετάρτη βράδυ που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είχε ανοίξει καμία.
Μακάρι να ανοίξουν όλες και να δοθεί η δυνατότητα στους πιτσιρικάδες να χαρούν το παιχνίδι τους στους δικούς τους χώρους αναψυχής.
Οι παιδικές χαρές έκλεισαν γιατί επρεπε να προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος από εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να χορηγηθεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας. Το θέμα όμως είναι ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας έχει ισχύ για ένα έτος. Φοβάμαι ότι και του χρόνου θα έχουμε τα ίδια πράγματα. Θα φωνάζουν και πάλι οι γονείς για το κλείσιμο των παιδικών χαρών.
Ο ένας χρόνος είναι μικρό χρονικό διάστημα όταν έχεις να κάνεις με μια αρτηριοσκληρωτική και αργόσυρτη δημόσια διοίκηση. Το πιστοποιητικό θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να έχει το λιγότερο διετή διάρκεια και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πιέσουν οι δήμοι.


Η 21η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως αργία για τη Νομική Σχολή
του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ένδειξη τιμής για την κατάληψη της Σχολής
το 1973 από εξεγερμένους φοιτητές κατά της δικτατορίας.
Φέτος η Σύγκλητος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με απόφασή της,
επέκτεινε την αργία αυτή για όλες τις Σχολές του ΕΚΠΑ.
Έτσι θα έχουμε δυο αργίες: μία την 21η Φεβρουαρίου κι άλλη μία
την 17η Νοεμβρίου, την ημέρα του Πολυτεχνείου. Λαμπρά!

Πήγαινε στην κορυφή