Ράνια Σβίγκου: Πρωτοφανής ο πανικός Σαμαρά. Κραυγές συγκάλυψης από ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis

ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΣΒΙΓΚΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΗN ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ( Δ. Οικονόμου- Μ. Αναστασοπούλου)

 

“- Είδαμε χθες και από την πλευρά του πρωθυπουργού αλλά και από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών χθες το βράδυ στη συνέντευξη που παραχώρησε έστειλαν ένα πολύ σκληρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και στην τουρκική προκλητικότητα και το ερώτημα όλων μας είναι αν αυτή τη στιγμή φοβάστε ένα νέο θερμότερο επεισόδιο από δω και στο εξής….

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση με ψυχραιμία δήλωσε την αποφασιστικότητα της και στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας.

– Όχι ακριβώς από την πρώτη στιγμή βέβαια… Γιατί την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση εμφανίστηκε αμήχανη μπροστά στο περιστατικό αυτό πρέπει να πούμε στην επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας και χθες το βράδυ, οφείλουμε να το πούμε αυτό, το είπαν και οι στρατιωτικοί αναλυτές που είχαμε εδώ νωρίτερα και συζητάγαμε και οι καθηγητές για αμυντικά ζητήματα, ότι είχαμε τη σωστή αντίδραση από τον κ. Κοτζιά.

Θα διαφωνήσω μαζί σας. Νομίζω ότι σ’ αυτές τις στιγμές αυτό που προέχει είναι η πολιτική και οι κινήσεις που κάνεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και έρχεται σε δεύτερη μοίρα το επικοινωνιακό. Και θεωρώ ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης ήταν και ουσιαστικές και έδωσαν τα μηνύματα που έπρεπε στην τουρκική πλευρά.

– Δεν υπήρξε μια αμηχανία τις πρώτες στιγμές….

Καθόλου. Εγώ είδα όλες τις δηλώσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις…

– Τα περί γεωγραφίας κ.λπ. αρκούσαν δηλαδή γι αυτό το επεισόδιο;…

.. και το διάβημα του ΥΠΕΞ.. Το να απομονώνεις μια φράση από το συνολικό περιεχόμενο και από το συνολικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η ελληνική πλευρά θεωρώ ότι είναι λάθος.
Σε κάθε περίπτωση…

– Το θέμα δεν είναι .. δεν μέμφεται κανείς την κυβέρνηση για μειωμένο πατριωτισμό… Δεν λέμε αυτό, αλλά η κυβέρνηση κάνει κινήσεις οι οποίες δεν έχουν.. πώς να πει κανείς, δεν έχουν μια ευρύτητα. Δηλαδή εδώ θα έπρεπε, λένε οι αντίπαλοί σας, να υπάρξει ένα μέτωπο, το οποίο εσείς δεν επιδιώκετε. Κάνετε ακριβώς το αντίθετο… Επιδιώκετε να διχάσετε και σ’ αυτά τα θέματα…

Εμείς επιδιώκουμε στα εθνικά θέματα και τη συνεννόηση και την ομοψυχία και θα πρέπει η ελληνική πλευρά να βγαίνει με μια ενιαία φωνή…

– Ζήτησαν να συγκληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και να υπάρξει ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών και το απορρίψατε…

Κατ’ αρχήν ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει αιτήματα ενημέρωσης όλων των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων σε τέτοια θέματα….

Επειδή μιλήσατε για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης –δεν θα το άνοιγα εγώ ως θέμα- άκουσα χθες προσεκτικά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική Ομάδα όπου λίγο ή πολύ είπε ότι έχουν αυξηθεί οι τουρκικές παραβιάσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση που έχει αυξηθεί η προκλητικότητα της Τουρκίας.

– Κι ότι η επίσκεψη Ερντογάν επιδείνωσε ουσιαστικά την κατάσταση στο Αιγαίο…

Ακριβώς κι αυτό, όπως σωστά προσθέτετε. Θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μια στάση ενός σοβαρού κόμματος το οποίο επιδιώκει να κυβερνήσει τη χώρα. Φανταστείτε τι θα έλεγαν οι διεθνείς αναλυτές αν θα άκουγαν αυτή τη δήλωση και θεωρώ ότι λίγο ή πολύ δικαιολογεί και την τουρκική προκλητικότητα, γι αυτό πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή