Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Η δολοφονία του Τζον Λένον που «πάγωσε» τον κόσμο

Σε ηλικία 40 ετών ο Τζον Λένον δολοφονείται στη Νέα Υόρκη αφήνοντάς μας μια σπουδαία μουσική κληρονομιά και τραγούδια που έγιναν κλασικά
Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, ο Τζον Λένον επιστρέφει στο σπίτι του, στη Νέα Υόρκη από το στούντιο όπου ηχογραφούσε τα Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.

Δολοφόνος του ο Μαρκ Τσάπμαν, ο οποίος κατάφερε να γίνει αυτό που ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή: διάσημος.Ο Τσάπμαν ήταν στημένος όλη την ημέρα έξω από το σπίτι του Λένον, μάλιστα όταν έφευγε για το στούντιο κατάφερε και του πήρε ένα αυτόγραφο. Στα χέρια του κρατούσε ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο Λένον, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος The Catcher in the Rye του Σάλιντζερ και κασέτες με τραγούδια των Beatles. Και το όπλο με το οποίο του έριξε πισώπλατα τέσσερις πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων και των αστυνομικών αρχών, μετά τη δολοφονία, ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Ο Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ισχυρίστηκε ότι τα κακά πνεύματα τον οδήγησαν στην πράξη του. Το 2004 ομολόγησε πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.
Ο 52χρονος σήμερα δολοφόνος του αποκαλύπτει κυνικά, ενώ όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισής του έχουν απορριφθεί ότι επρόκειτο για ένα προμελετημένο και σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια έγκλημα. «Χρειάστηκε απίστευτος προσχεδιασμός, απίστευτη κατασκοπεία. Το είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά, το προετοίμαζα για καιρό. Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του στη Ντακότα για να ελέγξω το χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα» γράφει στην κατάθεση του.
Ο κόσμος της μουσικής θα ήταν αλλιώτικος λένε όλοι, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δολοφονία του Λένον. Ο τραγουδοποιός, μουσικός, συγγραφέας και αγωνιστής της ειρήνης, που έγινε παγκόσμια γνωστός ως μέλος των Beatles ήταν μια μουσική προσωπικότητα, ένας ιδιοφυής και αντιφατικός καλλιτέχνης που σφράγισε τη μουσική του 20ου αιώνα.

Πηγές