Πήραν την Πόλιν, πήραν τη! Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πήραν την Πόλιν, πήραν τη! Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Πριν ένα χρόνο περίπου είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, έθνος σε αποσύνθεση» όπου αναφερόμουν σε προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά τους θεσμούς, την αντίληψη των πολιτών όσον αφορά τις πολιτικές και τις αξίες που υπάρχουν στην κοινωνία, την πίστη του σε μύθους όπως ο Σώρρας, στα προβλήματα της παιδείας και πολλών άλλων.
Δυστυχώς, μετά από ένα χρόνο ακριβώς, έρχομαι στην δυσάρεστη θέση να ξαναγράψω για ίδιο θέμα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα είναι χειρότερα από πέρσι και δεν είναι μόνο πολλά, αλλά είναι και πολύ σοβαρά και φοβάμαι ότι στο κοντινό μέλλον θα γίνουν τέτοιας σοβαρότητας που θα απειληθεί η ακεραιότητα της χώρας.

Τα γράφω αυτά γιατί βλέπω ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις σε θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική. Είναι το σοβαρό ζήτημα των σχέσεων με τα Σκόπια και την ονομασία του, αλλά και το σοβαρότερο των παρεμβάσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Για τα Σκόπια έχω αφιερώσει δύο άρθρα και δεν έχω να πω τίποτα άλλο παρά μόνο ότι η δυσμενής λύση που θα δοθεί στο άμεσο μέλλον θα οφείλεται στην λανθασμένη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας που υπέκυψε στα κομματικά συμφέροντα και απεμπόλησε τα Εθνικά.
Είχα γράψει στα προηγούμενα άρθρα, για το μακεδονικό εννοώ, ότι η Τουρκία σίγουρα θα έχει επέμβει και αποκτήσει σχέσεις με τα Σκόπια. Αυτή τη βδομάδα το ανακάλυψαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ και προσπαθούν να μας τρομάξουν και συνδυάζουν την επίσκεψη του Ζάεφ με την επέμβαση της Τουρκίας στα του Μακεδονικού. Μα είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος της κοινής λογικής που να μην πιστεύει την Τουρκική επέμβαση στα Σκόπια; Μόνο οι πολιτικοί μας και τα κανάλια δεν το περίμεναν…
Την στιγμή που γίνονται αυτά στα βόρεια σύνορά μας, άλλα παρουσιάζονται στα ανατολικά, αλλά και στα νότια στην Κύπρο. Πριν δέκα μέρες ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλούτ είπε ότι «θα σπάσει τα χέρια και τα πόδια των αξιωματούχων του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε Έλληνα υπουργού τολμήσει να πατήσει στα Ίμια». Οι απειλές έγιναν λίγες μέρες μετά την απότιση φόρου τιμής του ΥΕΘΑ στους πεσόντες Βλαχάκο, Καραθανάση και Γιαλοψό στα Ίμια του 1996 και παρενοχλήθηκε από τουρκικά πολεμικά. Παράλληλα η Τουρκία προχωρά σε σοβαρές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και ουσιαστικά σταματά τις έρευνες για αέριο και πετρέλαια. Ουσιαστικές απαντήσεις από την Ελλάδα δεν υπάρχουν. Όλα γίνονται στο διπλωματικό πεδίο που διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες ένας εκ των οποίων είναι το μέγεθος της Τουρκίας και η γειτνίασή της με τους πυρήνες της έντασης στην Μέση Ανατολή, εκεί όπου καθορίζονται τα συμφέροντα Αμερικανών, Γάλλων, Άγγλων και άλλων παικτών στην σκακιέρα της ενέργειας. Νομίζετε ότι ο Μπουλούτ είπε τα παραπάνω από δική του πρωτοβουλία χωρίς να πάρει εντολή από Ερντογάν; Όποιος τα πιστεύει είναι το λιγότερο αφελής.
Η δήλωση είναι απ’ ευθείας από τον Ερντογάν και ήταν καθοριστική γιατί η Τουρκία έβαλε τελικά, χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, πόδι στα Ίμια. Αν είχαμε τα κότσια, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Μπουλούτ θα έπρεπε να πάμε πάνω στα Ίμια, αλλά με τι προσόντα; Αν είχαμε τα προσόντα θα είχαμε στείλει κανονιοφόρους στην Κύπρο να ελευθερώσουν τον δρόμο του Ιταλικού σκάφους για έρευνα αερίου. Δυστυχώς έχουμε χάσει την αυτοπεποίθηση και κυρίως την ικανότητα να ανταποκριθούμε ως λαός και πολιτικό σύστημα στις δύσκολες καταστάσεις που άρχισαν να εμφανίζονται στον ορίζοντα.
Η χώρα περνά σοβαρή κρίση αξιών και αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σ’ ένα έθνος. Η χώρα άρχισε να αλλάζει πολιτική όσον αφορά την Τουρκία από την εποχή που ήταν στο ΥΠΕΞ ο ΓΑΠ. Πολλοί έλεγαν τότε ότι αν έμπαινε η Τουρκία στην ΕΕ θα άλλαζε τακτική. Εμείς την υποστηρίξαμε τόσο πολύ που κινδυνεύσαμε να έρθουμε σε ρήξη με άλλους παραδοσιακούς συμμάχους, αλλά πολιτική στο Αιγαίο δεν άλλαξε. Στο Κυπριακό φέρνει συνεχώς εμπόδια. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και η Κύπρος ζητά και δικαίως να φύγουν οι Τούρκοι και όλοι μαζί οι πολίτες του νησιού, ως ένα κράτος, να τραβήξουν την πορεία τους στον σύγχρονο κόσμο. Η Κύπρος έχει δίκιο, αλλά η πλάστιγγα σιγά-σιγά γέρνει προς την Τουρκία και όλες της οι ενέργειες έχουν τελικό στόχο την προσάρτηση των κατειλημμένων εδαφών.
Το μέχρι τώρα αποκορύφωμα της τουρκικής επιθετικότητας ήταν ο εμβολισμός του σκάφους του λιμενικού. Από φωτογραφίες που είδα και πληροφορίες που έχω, το τούρκικο πλοίο πήγαινε κατευθείαν να διεμβολίσει το ελληνικό στο μέσον με σκοπό την βύθισή του. Η ψυχραιμία και ικανότητα του Έλληνα κυβερνήτη να στρέψει το σκάφος την τελευταία στιγμή είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή μιας ακόμη ελληνικής ήττας. Αν έχουμε τα κότσια, θα πρέπει να ζητήσουμε από την Τουρκία αποζημίωση για την ζημιά που προκάλεσε. Σωστά πήγε ο Καμένος και ενημέρωσε το ΝΑΤΟ, αλλά η συμμαχία δεν θέλει να πάρει το μέρος κανενός γιατί έτσι θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της.
Όσον αφορά την ΕΕ τώρα, οι δηλώσεις Γιούνκερ και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων δεν έχουν καμιά έννοια από την στιγμή που η Τουρκία είναι εκτός ΕΕ. Τίποτα δεν την δεσμεύει και ίσως ένας στόχος της τρέχουσας τακτικής της είναι και η πίεση για αποδοχή εισόδου στην ΕΕ με δικούς της όρους όπως π.χ. της καταρράκωσης των δημοκρατικών θεσμών και της ελευθερίας λόγου και τύπου.
Επανέρχομαι στην κρίση αξιών της χώρας μας που όπως είπα είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας της παρακμής μας. Από αυτή τη στήλη, με την πρώτη ευκαιρία στηλιτεύω την κακοδαιμονία της παιδείας και ειδικά της τριτοβάθμιας. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι και βγήκαν κάποιοι καθηγητές να καταγγείλουν τις εγκληματικές ενέργειες που γίνονται σε πανεπιστημιακούς χώρους από Πολυτεχνείο, Αρτιστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) κτλ. Η επώνυμες ενυπόγραφες καταγγελίες 400 και βάλε φοιτητών του Αριστοτελείου το 2017 ότι γίνονται αξιόποινες πράξεις δεν κατάφεραν να πείσουν τους εισαγγελείς να επέμβουν. Στην ΑΣΟΕΕ οι ναρκομανείς κάνουν γενικό κουμάντο και οι «φασίστες αντιεξουσιαστές» κάθε Παρασκευή βράδυ προετοιμάζουν νέους ομοίους τους με την εξάσκηση στην ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Η αστυνομία αν και μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση δεν γνωρίζω για ποιο λόγο δεν το κάνει. Κρίση αξιών δεν είναι να δικαιολογείται η επίθεση με μολότοφ στην επιχείρηση της Μητσοτάκαινας και να δικαιολογείται από στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος; Ο στρατός έχει χάσει την αίγλη του, η διάρκεια της θητείας μπήκε στο πολιτικό παιχνίδι και αυτή τη στιγμή έφτασα στο σημείο όχι μόνο εγώ, αλλά πολλοί άλλοι γονείς να παρακαλάνε τα παιδιά τους να εκπληρώσουν την θητεία τους.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία εξοπλίζεται, ανέτρεψε την ισορροπία ισχύος και αποκτά στρατό που έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός στις σφαγές Κούρδων και Σύρων. Ο νοών νοήτω λοιπόν…
Η βαθμιαία υποβάθμιση και ελαχιστοποίηση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων μας έχει φέρει σε δεινή θέση σε συνδυασμό με την ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο με την κατάργηση του δόγματος 7 προς 10 της εποχής του Καραμανλή και του Ανδρέα. Κρίση δεν είναι να ασχολείται όλη η Ελλάδα πριν μερικό καιρό με το ζήτημα των «έμφυλων ταυτοτήτων» που το πρωθεί στα σχολεία, αλλά ταυτόχρονα να μη γίνεται τίποτα για την ανύψωση της φιλοπατρίας;
Ο φίλος και αρθρογράφος του ΠΑΛΜΟΥ Γιάννης Τόλιος, που διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μου έστειλε ένα άρθρο καταπέλτη για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ινδική κάνναβη κοινώς χασίσι. Αυτό νομίζετε ότι δεν είναι κρίση; Πιστεύω ότι είμαστε στην πρώτη πράξη μιας σε εξέλιξη τραγωδίας που η κάθαρση θα είναι η αφύπνιση του Ελληνικού Έθνους, η περισυλλογή και η αναδιοργάνωση για να υπερασπιστούμε τα φυσικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Πήγαινε στην κορυφή