Φαρμακώματα,γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Φαρμακώματα,γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

«Αν απορείτε γιατί τα φάρμακα είναι τόσο ακριβά και γιατί τα ασφαλιστικά μας ταμεία ήταν πάντα ελλειμματικά, δείτε την επόμενη ταινία – θρίλερ. Τα έχει όλα: FBI, πράκτορες, διεθνείς έρευνες, απόπειρες αυτοκτονίας εμπλεκομένων υπαλλήλων, μίζες, χρηματιζόμενα ΜΜΕ, κυνήγι ή χειραγώγηση πολιτικών, διαφθορά γιατρών και φαρμακοποιών και πολλά άλλα.»

Έτσι άρχιζε το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει ένα χρόνο πριν, σε αυτή εδώ τη σελίδα και το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΠΑΛΜΟΥ με ημερομηνία 23/1/2017. Τι γράφαμε τότε:
«Πρωταγωνιστής η πολυεθνική εταιρεία Novartis. Από τις ηγέτιδες εταιρείες, παγκοσμίως, στο χώρο του φαρμάκου. Γερμανικών συμφερόντων αλλά με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας. Έβαλε “πόστο” και στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Γιατί αυτά τα 21 χρόνια που δραστηριοποιείται, ακολούθησε μια επιθετική πολιτική στην εξαγορά και απορρόφηση άλλων εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και σε μια ακόμα πιο επιθετική πολιτική στην προώθηση των προϊόντων της. Πώς; Το 2005 άρχισε η πρώτη έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ. Ακολούθησε η καταδίκη της εταιρείας για το στήσιμο ολόκληρου δικτύου γιατρών οι οποίοι προωθούσαν συγκεκριμένα φάρμακα της εταιρείας. Ταξίδια, δώρα, γεύματα και άλλα ήταν η “αμοιβή” των γιατρών.
»Ευτυχώς για μας, η επιθετική πολιτική του γερμανοελβετικού κολοσσού μπήκε στο στόχαστρο των αμερικάνικων αρχών αφού απειλούσε άμεσα τα συμφέροντα των αμερικάνικων εταιρειών. Βλέπετε η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες διαμορφώνεται ο μέσος όρος για να συγκροτηθεί ο δείκτης τιμολόγησης για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είναι λοιπόν εδώ.
»Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν στις στις 12 Αυγούστου 2016 κατατέθηκε στις Αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσινγκτον, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών. Οι δύο πρώην υπάλληλοι φέρονται να εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.
»Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και οι δύο πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Ακόμη κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα. Οι καταγγελίες τους σχετίζονται ακόμη και με δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας προκειμένου να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, αμοιβές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα.
»Την παραμονή των Χριστουγέννων οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν, έπειτα από έφοδο στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στη Μεταμόρφωση, κατάσχεσαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων.»
Αυτά γράφαμε πριν ένα χρόνο. Δεν είναι λοιπόν κάποιο «σκάνδαλο» που «ανακάλυψε» η κυβέρνηση. Εισαγόμενο είναι και τα συμφέροντα των αμερικάνικων εταιρειών προστατεύει. Στην Αμερική δεν παίζει καμία εταιρεία με τη Wall Street. Πολλές γερμανικές εταιρείες (Siemens, Deutsche Bank, Volkswagen) έχουν καταδικαστεί για αθέμιτο ανταγωνισμό αφού οι νόμοι είναι πολύ αυστηροί και …εφαρμόζονται! Σκάνδαλα της ίδιας εταιρείας με χρηματισμούς έχουν «σκάσει» και σε άλλες χώρες όπως στην Ινδία το 2006, στην Ιαπωνία το 2013, στην Κίνα το 2016 ενώ στην Τουρκία είναι σε εξέλιξη.
Την αποκάλυψη ότι «υπάρχει και άλλη φαρμακευτική εταιρεία, τα στελέχη της οποίας έχουν χάσει τον ύπνο τους» μετά την υπόθεση Novartis, έκανε στον Realfm 97,8, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος. «Κατά την άποψή μου, θα πρέπει κάποιες εταιρίες και έχω μία συγκεκριμένη στο μυαλό μου, τα στελέχη της να μην κοιμούνται μετά την αποκάλυψη της Novartis», ανέφερε ο κ. Λουράντος.
Η ουσία όμως της υπόθεσης είναι όμως η ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ των φαρμάκων. Όχι το ποιός πολιτικός είναι ή δεν είναι αναμειγμένος στο σκάνδαλο, ποιός τα έπαιρνε σε βαλίτσες samsonite και ποιός σε δώρα, παροχές ή τα εξαργύρωνε με καθημερινές – χορηγούμενες από τη Novartis – εμφανίσεις στα Μέσα ώστε να προωθήσει την πολιτική του καριέρα. Ο πρόχειρος – νομικά – τρόπος με τον οποίο φαίνεται να έχει στηθεί το κατηγορητήριο δείχνει να μην μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο οι κατηγορίες, ανεξάρτητα από την αλήθεια τους. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί οπότε πάλι με τις εντυπώσεις θα μείνουμε …
Αυτό επισημάναμε στο άρθρο μας πέρυσι. «Στην Ελλάδα δεν έχει διερευνηθεί ποτέ το σύστημα των αθέμιτων πρακτικών που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Κι ας ξέρουμε όλοι, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ότι και «υπερκατανάλωση» φαρμάκων γίνεται στην Ελλάδα και υπερκοστολογημένα είναι. Έχουν γίνει πολλές συγκριτικές μελέτες με άλλες χώρες τόσο για την τιμή όσο και για την ποσότητα των φαρμάκων που καταναλώνουμε. Για την «αιτία του κακού» όμως δεν έκανε ποτέ κανένας έρευνα…». Δηλαδή, άντε και η ελληνική δικαιοσύνη βρίσκει όσους χρηματίστηκαν. Με τους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τους φαρμακοποιούς… όλα καλά;;; Π.χ. η δαπάνη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Ισπανία που έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό!
Πώς γίνεται αυτό; Για παράδειγμα, όπως αποκαλύπτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ελλάδα απαγορεύεται επίσημα η χρήση του χαρακτηρισμένου ως αντικαρκινικού φαρμάκου Avestin στη θεραπεία της «ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας» παρόλο που κοστίζει περίπου 30 φορές λιγότερο από το φάρμακο αναφοράς γι’ αυτή την ασθένεια, το Lucentis της Novartis. Το κόστος του φαρμάκου της Novartis, το Lucentis καλύπτεται έως και 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί αν γινόταν χρήση του Avastin, το οποίο μάλιστα θεωρείται νοσοκομειακό υλικό και δεν μπορούν να το προμηθευτούν οι οφθαλμίατροι παρά μόνο από αυτό που θα περισσέψει από τους ογκολόγους αφού μόνο εκεί έχει επίσημη άδεια να χρησιμοποιείται!
Η περίπτωση της Novartis προσομοιάζει με αυτή της Siemens. Το σκάνδαλο προηγούμενων κυβερνήσεων που η παρούσα κυβέρνηση δεν άγγιξε. Η διαφορά τώρα είναι στην υπερασπιστική πολιτική της εταιρείας. Ενώ η Siemens φυγάδευσε το Χριστοφοράκο στη Γερμανία και «κάλυψε» έτσι όλους τους πολιτικούς που είχαν εμπλακεί, η Novartis ενδιαφέρεται να καλύψει μόνο τα υψηλά ιστάμενα στελέχη του κολοσσού «δίνοντας» τα μεσαία στελέχη, τους κυβερνητικούς υπαλλήλους και τους πολιτικούς που συνεργάστηκαν. Οι εμπλεκόμενοι, όπως η γραμματέας της εταιρείας, για να αυτοπροστατευτούν, έγιναν «προστατευόμενοι μάρτυρες» και «κελάηδησαν» κι εδώ και στην Αμερική.
Η εισαγγελική έρευνα θα δείξει ποιοί πολιτικοί και ποιοί κρατικοί υπάλληλοι θα χαλάσουν τις καριέρες τους. Αυτό που όλοι περιμένουμε όμως είναι να μπει μία τάξη στην αγορά του φαρμάκου, να πάψουν οι υπερκοστολογήσεις και η υπερχρέωση ταμείων και δημοσίου. Αλλά αυτό δεν είναι πλέον ευθύνη των εισαγγελέων. Είναι πολιτική ευθύνη.

Πήγαινε στην κορυφή