Ανακοινωση συλλογου γυναικων Γαλατσιου

″ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,

ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ″

Ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου με αυτό το σύνθημα ενώνει την φωνή του με τη φωνή όλων των Συλλόγων και Ομάδων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), για να καταγγείλουμε τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων, τις απολύσεις εργαζομένων σε αυτούς, που και φέτος αντιμετωπίζουμε όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εξαγγελίες του Υπουργού για θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο προετοιμασίας της εφαρμογής της, δεν αλλάζει καθόλου την κατάσταση. Η δημιουργία παραπάνω θέσεων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που υποσχέθηκαν, χωρίς παράλληλη αύξηση της κρατικής επιδότησης στους Δήμους, σημαίνει απλά συγχωνεύσεις σταθμών και τραγικές περικοπές στη λειτουργία τους, καθώς και στο μόνιμο και βοηθητικό προσωπικό.

Λόγω αυτώ των περικοπών κάθε χρόνο, τα παιδιά μας ″κληρώνονται″ για να βρούν μια θέση, αιτήσεις απορρίπτονται για διάφορους λόγους και πολλές οικογένειες αναγκάζονται είτε να καταφύγουν σε ιδιωτικούς είτε να μην κάνουν καθόλου αίτηση, επιστρατεύοντας γιαγιάδες και παππούδες. Τα παιδιά των ανέργων που θα έπρεπε να είναι τα πρώτα που θα επωφελούνταν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, μένουν απ’έξω γιατί οι γονείς τους έχουν πολύ ″ελεύθερο χρόνο.″

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς στην πλειοψηφία τους εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συχνά με πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που σε τμήματα 30 παιδιών αναλογεί ένας παιδαγωγός για μεγάλο χρονικό διάστημα και με τη λήξη των συμβάσεων η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο. Η ουσιαστική διαπαιδαγωγική παρέμβαση μετατρέπεται σε ″παιδοφύλαξη″ με τις κρατικές ″ευλογίες″. Ούτε λόγος να γίνεται για την αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών που εμφανίζονται.

Οι γονείς που δεν γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και γράφονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, πληρώνουν για τροφεία αναλώσιμα και για κάθε είδους δραστηριότητα. Φέτος αποκλείστηκαν πανελλαδικά 55.542 παιδιά και σύμφωνα με έρευνα το 60% των παιδιών που δικαιούνται προσχολικής αγωγής δεν πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ και του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου καλούμε τις εργαζόμενες και άνεργες, τις νέες μητέρες, τους εργαζόμενους στις δομές προσχολικής αγωγής, σε κοινό αγώνα για να διεκδικήσουμε:

· Φοίτηση πραγματικά δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά από την βρεφική μέχρι και την νηπιακή ηλικία με μόνιμους παιδαγωγούς και βοηθητικό αλλά και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό όπου χρειάζεται.

· Να δημουργηθούν με ευθύνη του κράτους κατάλληλες υποδομές, χώροι και μέσα, για τις ανάγκες αυτής της ηλικίας.

Το δικαίωμα κάθε παιδιού στην προσχολική αγωγή

αποτελεί λαϊκή ανάγκη και δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτό.

ΔΤ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή