Της πατρίδας η παρτίδα ,γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Της πατρίδας η παρτίδα ,γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

«Τί ειν’ η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι; Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά; Μην είν’ ο ήλιος της, που χρυσολάμπει; Είναι τ’ άστρα της τα φωτεινά;…» Μην είναι τ’ όνομα; «Όλα πατρίδα μα! Κι αυτά κι εκείνα…»

Οι στίχοι σε εισαγωγικά είναι του Ιωάννη Πολέμη και διδάσκονταν επί δεκαετίες στα αναγνωστικά του δημοτικού. Φούσκωναν με περηφάνεια τα στήθη των ελληνόπουλων.
Οι Τούρκοι δεν έχουν τόσο πατριωτικά τραγούδια. Είναι περισσότερο θρησκευτικά τα ισχυρά τους κίνητρα. Για να δοξάσουν τον Αλλάχ μπορούν να πεθάνουν, για την πατρίδα δεν έχουν τόση πολεμική διάθεση. Το κεμαλικό κράτος δεν πήρε μέρος στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, τήρησε στάση ουδετερότητας. Πολεμικές ανδρείες μεγάλης κλίμακας δεν έχει να επιδείξει, πλην αυτών της ίδρυσής του και των εισβολών στο Κουρδιστάν, την Κύπρο και τη Συρία, όπου όμως δρουν οι πολεμικές μηχανές κι όχι οι στρατιώτες.

Έχει όμως να επιδείξει σχεδιασμούς μακρόπνοους, υπολογισμούς σε βάθος δεκαετιών, υπομονή και προσήλωση στην επίτευξη των στόχων. Αν μελετήσετε τους υπουργούς εξωτερικών των τελευταίων δεκαετιών θα δείτε ότι κανένας από αυτούς δεν ήταν ο δημοφιλής βουλευτής, ο ρήτορας ή ο τηλεοπτικά περιζήτητος πανελίστας. Ούτε πάλι ήταν το αποτέλεσμα κάποιων εσωκομματικών ισορροπιών στα κυβερνητικά κόμματα. Ήταν πάντα κάποιος από τους εγκεφάλους των δεξαμενών σκέψης της τούρκικης εξωτερικής πολιτικής η οποία έχει συνέχεια ως προς τις εθνικές επιδιώξεις.
Ας δούμε το τελευταίο παράδειγμα: Τη στήριξή του στην ΠΓΔΜ εκφράζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν στη διαμάχη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Όπως μεταδίδουν, ο Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του «θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της “Μακεδονίας”» και πως «η Ελλάδα δεν έχει δίκιο».
Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο εκπατρισμένων από τα Βαλκάνια, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να σημείωσε: «Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της «Μακεδονίας» (σ.σ. ΠΓΔΜ) στο συγκεκριμένο ζήτημα απλώς επειδή η Ελλάδα δεν έχει δίκιο σε αυτή την περίπτωση». Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο της ΠΓΔΜ TV NOVA, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι Τούρκοι και οι “Μακεδόνες” είναι αδέλφια», ενώ υπενθύμισε τη συμμαχία των δύο λαών στους Βαλκανικούς πολέμους. «Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους αδελφούς μας μόνους. Θα είμαστε πάντα μαζί τους. Θα τους βοηθούμε πάντα και θα παραμείνουμε πίσω τους», ανέφερε.
Γιατί η ΠΓΔΜ είναι το κομμάτι που λείπει στο βαλκανικό μουσουλμανικό τόξο που επιμελώς οικοδομεί με υπομονή η Τουρκία στα Βαλκάνια. Έχει από κοντά τη Βουλγαρία, χρηματοδοτεί και στηρίζει τη ΠΓΔΜ, εξοπλίζει και εκπαιδεύει το στρατό της Αλβανίας. Ταυτόχρονα φροντίζει να ξηλώνει αθόρυβα το ελληνικό πλεχτό στις ακριτικές ελληνικές περιοχές εκτουρκίζοντάς τες. Όπως έκανε δεκαετίες πριν την εισβολή και στην Κύπρο. Δημιουργούσε πολλά χρόνια πριν τις συνθήκες και όταν βρήκε την αδύναμη Ελλάδα των χουντικών έδρασε αστραπιαία. Με σχέδια που είχαν δοκιμαστεί πολλές φορές. Αλλά έχοντας εγκαταστήσει με μη αντιστρεπτό τρόπο ισχυρή την παρουσία τουρκικού πληθυσμού στο νησί.
Γνωρίζετε την τράπεζα Ziraat που εδώ και χρόνια δίνει δάνεια και ασχολείται με τις αγοραπωλησίες γης κάτω από τη μύτη της Ελληνικής Πολιτείας; Είναι τουρκική τράπεζα, η αντίστοιχη της δικής μας (πρώην) Αγροτικής Τράπεζας. Η τράπεζα Ziraat, παράλληλα με την ύπαρξη άνω των 1.700 καταστημάτων στην Τουρκία, δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του εξωτερικού με πάνω από 80 καταστήματα με προτεραιότητα τα Βαλκάνια (Σκόπια, Κόσσοβο, Αλβανία). Ιδρύθηκε το 1863 και το 1893 άνοιξε υποκαταστήματα σε περιοχές της Μακεδονίας. Το 1914 αποχώρησε από την Ελλάδα και επέστρεψε το 2008, ανοίγοντας το πρώτο της υποκατάστημα στην Κομοτηνή. Μάλιστα, ο τότε περιφερειάρχης Δ. Σταμάτης, είχε αντιδράσει καθώς στην πρόσκληση των εγκαινίων η πόλη αναφερόταν με το τούρκικο όνομα «Γκιουμουλτζίνα»!
Εκταμιεύει δάνεια όχι μόνο σε αγρότες, αλλά σε όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής της Θράκης. Όπως πριν από 94 χρόνια, η Ziraat Bankasi ακολουθεί την ίδια τακτική. Δίνει με ευκολία δάνεια, σε όσους υποθηκεύουν την ακίνητη περιουσία τους. Άλλωστε η Ziraat Bankasi έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο, μετά από καταγγελίες των κατοίκων της Θράκης, ότι δίνει με χαρακτηριστική ευκολία δάνεια, εκμεταλλευόμενη το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων σε νοικοκυριά και μικροεπιχειρηματίες από τις Ελληνικές τράπεζες, ζητώντας απαραίτητα ακίνητο σαν εγγύηση.
Εξίσου προνομιακά είναι και τα επιτόκια τα οποία παρέχει για καταθέσεις, προσφέροντας επιτόκιο 3% για όσους καταθέσουν τα χρήματα τους από ευρώ η άλλο νόμισμα σε τουρκικές λίρες!
Στις 28 Ιουνίου 2017, στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, βγήκε στο σφυρί κτήμα 4 στρεμμάτων στην θέση Αγγελή στην περιοχή Κοσκινού στην Ρόδο από την τουρκική τράπεζα Ziraat. Το ακίνητο πλειστηριάστηκε για οφειλή για Έλληνα επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην εξόφληση του δανείου και η κατάσχεση που επιβλήθηκε φτάνει στα 242.983,60 ευρώ.
Στην ίδια κατάσταση με τον Έλληνα επιχειρηματία βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες πολίτες, ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι στην Θράκη και ειδικότερα στην Ροδόπη και την Ξάνθη καθώς και στην Ρόδο και την Κω όπου δραστηριοποιείται η Ziraat Bankasi.
Από το 2008, όταν η τουρκική τράπεζα Ziraat, επανήλθε στην ελληνική αγορά με το κεντρικό της κατάστημα σε νεοκλασικό κτίριο στην Αθήνα στην οδό Ερμού 2, μετά από έναν αιώνα απουσίας, έχει καταφέρει να απλώσει τα δίκτυα της σε ολόκληρη τη Θράκη και επεκτάθηκε και στα Δωδεκάνησα. Τί κρύβεται πίσω από την τράπεζα που για σειρά ετών, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της δυσκολότερης οικονομικής περιόδου για την Ελλάδα, μοιράζει αφειδώς δάνεια με προνομιακούς όρους; Οι ψίθυροι αλλά και οι μεμονωμένες καταγγελίες για τον ύποπτο ρόλο της τουρκικής τράπεζας Ziraat αποτελούν κοινό μυστικό.
O κατασχέσεις ακινήτων στη Θράκη είναι μόνο μια από τις πρακτικές της γειτονικής χώρας, για να εισβάλλει στη περιοχή. Όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για εκατομμύρια που δίνονται από την Άγκυρα αλλά και από ισλαμικές σέχτες της περιοχής, που κύριο σκοπό τους έχουν τον εκτουρκισμό του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Bέβαια, μιλάμε για μαύρο χρήμα που δε φαίνεται πουθενά. Παράλληλα οι τοπικές αγορές της Θράκης έχουν κατακλυσθεί από τουρκικά προϊόντα, που οι χαμηλές τους τιμές ανταγωνίζονται τα ελληνικά. H τουρκική κυβέρνηση στηρίζει όσες επιχειρήσεις εξάγουν τα προϊόντα τους τόσο στη Θράκη όσο και στα Βαλκάνια όπου υπάρχουν ομοεθνείς. Επιπλέον, συνεχώς πληθαίνουν οι ντόπιοι αντιπρόσωποι εταιρειών που εμπορεύονται προϊόντα από την Τουρκία.
Έτσι οικοδομείται η σύγχρονη επεκτατική πολιτική. Αργά, προσεκτικά, οργανωμένα. Ούτε με σημαίες ούτε με ταμπούρλα.
Λοιπόν πατριώτες, πότε θα κάνουμε το επόμενο συλαλλητήριο εναντίον της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας; Τι, όχι;;;

Πήγαινε στην κορυφή