Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ασπροπύργου, συνεχίζει αδιάκοπα, να βρίσκεται δίπλα στους Πολίτες

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε,), κ. Νικόλαος Μελετίου και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ασπροπύργου, κ. Σοφία Μαυρίδη, ενημερώνουν ότι, στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς τον Πλησίον, και μέσω του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μοιράστηκαν, τις γιορτινές μέρες, σε πάνω από εκατόν είκοσι (120) ωφελούμενους του Προγράμματος, βασικά είδη διατροφής, όπως κρέας, λάδι, όσπρια, ζυμαρικά και γλυκίσματα.

Η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», λειτουργεί στο Δήμο Ασπροπύργου από το 2002, εξυπηρετώντας αρχικά τρεις (3) ωφελούμενους, ενώ σήμερα, το 2018 ο αριθμός τους ανέρχεται σε εκατόν δέκα πέντε (115) άτομα, (75 οικογένειες). Στόχος της συγκεκριμένης δομής είναι, η παροχή οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη, όπως εθελοντές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της κοινότητας, σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, που διαβιούν μόνα τους ή το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή. Έτσι,

μέσω της ενδυνάμωσής τους, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος κατορθώνουν να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία και την κοινωνική ισορροπία.

Ειδικότερα οι παρεχόμενες υπηρεσίες κατανέμονται ανά ειδικότητα και είναι οι ακόλουθες:

Η Κοινωνική λειτουργός παρέχει:

* Κοινωνική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου.

* Ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου και συμβουλευτική στην Οικογένεια.

* Ενημέρωση και μέριμνα για κοινωνικοπρονοιακά ζητήματα όπως, συντάξεις, επιδόματα αναπηρίας, ασφαλίσεις, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

* Συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες, για τις ανάγκες τους, όπως Νοσοκομεία, Ιδρύματα, Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

* Συνεργασία με συγγενικά και γειτονικά πρόσωπα των εξυπηρετούμενων.

* Κοινωνική έρευνα, έπειτα από εισαγγελικές παραγγελίες.

Η Νοσηλεύτρια παρέχει:

* Συνταγογραφία φαρμάκων.

* Μέτρηση ζωτικών σημείων.

* Συνοδεία σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, για την παρακολούθηση της Υγείας των εξυπηρετούμενων και για ιατρικές εξετάσεις.

* Συμβουλευτική, ως προς την αγωγή φαρμάκων, και γενικότερα θεμάτων Υγείας.

* Συνεργασία με Οικογενειακό Ιατρό.

* Ατομική υγιεινή.

* Θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως ενεσιοθεραπεία, περιποίηση τραυμάτων και κατακλίσεων.

* Εκπαίδευση συγγενικού προσώπου του εξυπηρετούμενου, για την περιποίηση τραυμάτων ή κατακλίσεων.

* Συνοδεία, στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, για εξέταση του εξυπηρετούμενου.

Η Οικογενειακή βοηθός παρέχει:

* Καθαριότητα οικίας.

* Βοήθεια στην ατομική υγιεινή.

* Εξωτερικές εργασίες, όπως εξόφληση λογαριασμών, αγορά τροφίμων.

* Συντροφιά, σε μοναχικά άτομα.

* Συνοδεία, σε Νοσοκομεία, για την παρακολούθηση της υγείας των εξυπηρετούμενων.

Η δομή συνεργάζεται με τους ιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και της Μονάδας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ασπροπύργου, για τη συνταγογραφία των φαρμάκων, την παραπομπή περιστατικών, και την παροχή συμβουλών, σε θέματα που μπορεί να προκύψουν. Συνεργασία υπάρχει με Νοσοκομεία του νομού Αττικής, για ιατρική παρακολούθηση και παραλαβή φαρμάκων.

Τέλος, σε ενδοϋπηρεσιακό επίπεδο, υπάρχει συνεργασία με το γραφείο Ψυχολόγου της Κ.Ε.Δ.Α., για τη ψυχολογική ενίσχυση των εξυπηρετούμενων, με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, και με το Γραφείο που προγραμματίζει τη συνδρομή του ασθενοφόρου του Δήμου, για τη μεταφορά των ατόμων, που λόγω των κινητικών τους προβλημάτων, δεν δύνανται να μετακινηθούν με συμβατικό αυτοκίνητο.

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή