Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμαρχος Γαλατσίου «Κεντρική πλατεία, μητροπολιτικό πάρκο, το όνειρό μου για το Γαλάτσι»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμαρχος Γαλατσίου «Κεντρική πλατεία,  μητροπολιτικό πάρκο,  το όνειρό μου για το Γαλάτσι»

Σε μια αποκλειστική και εφ’όλης της ύλης συνέντευξη, της πρώτης του ως Δήμαρχος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος δίνει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα και θέτει τους στόχους για την επόμενη θητεία του στο δήμο.
Σε τί κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Γαλασίου μετά την συμπλήρωση τριών χρόνων δικής του διοίκησης; Τι λέει για τους συνεργάτες του και την αντιπολίτευση; Όσο για την εικόνα στην οποία βρισκόταν ο Δήμος Γαλατσίου όταν παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014, τονίζει: «Παραλάβαμε ένα Δήμο σε αποσύνθεση. Ένα Δήμο σπάταλο που στα χρόνια της πρώιμης κρίσης ξόδευε πολύτιμους πόρους σε άχρηστες και ακριβές προμήθειες, σε δημόσιες σχέσεις και σε έμμεσες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ένα Δήμο που είχε απαξιώσει και αδρανοποιήσει τους υπαλλήλους του.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη που παραχωρείτε στην εφημερίδα μας, η οποία είναι, αν δεν κάνω λάθος, και η πρώτη σας συνέντευξη ως Δήμαρχος Γαλατσίου. Αλήθεια, γιατί καθυστερήσατε τόσο πολύ; Ήδη συμπληρώσατε τρία χρόνια στο δημαρχιακό αξίωμα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχηθώ για το 2018 κ. Γιαννακόπουλε, όπως και σε όλους τους Γαλατσιώτες, καλή χρονιά, υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
Πραγματικά νιώθω σαν χτες, αν και πέρασαν 3 ολόκληρα χρόνια, όταν αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Γαλατσίου. Τρία χρόνια καθημερινής επίπονης, αλλά και αποδοτικής εργασίας για καλό σκοπό. Πράγματι, δεν έχω δώσει αυτά τα χρόνια καμία συνέντευξη και αυτό γιατί πιστεύω ότι ο κάθε δήμαρχος πρέπει να μιλάει με το έργο του και όχι να αρκείται σε αόριστες υποσχέσεις.
Ο λαός του Γαλατσίου μας ψήφισε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του, για να κάνουμε την πόλη μας πιο καθαρή, πιο πράσινη, πιο βιώσιμη. Σήμερα, που σας μιλάω, με βάση το έντυπο του προγράμματος μας, έχουμε υλοποιήσει το 90% των προεκλογικών υποσχέσεών μας. Σήμερα, έχοντας πλήρη εικόνα του Δήμου, των ενεργειών και των πραγματικών έργων που έχουν γίνει μπορώ να δώσω συνέντευξη, με πραγματικά γεγονότα και νούμερα και όχι με λόγια του αέρα. Συνεπώς ο στόχος μας ήταν και είναι να έχουμε υλοποιήσει ως ένα βαθμό τα αρχικά μας σχέδια και να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για τα επόμενα, ώστε να αναφερθούμε στο όραμα και στους μελλοντικούς -εφικτούς- στόχους μας. Καθώς «verba volant, scripta manent» (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν) ήθελα όσα θα γράψετε να μπορούν να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν.

 

Β.Γ.: Ας αρχίσουμε την κουβέντα μας γυρνώντας τρία χρόνια πριν, τον Μάιο του 2014, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Για ποιούς λόγους πιστεύετε ότι οι Γαλατσιώτες σας ψήφισαν για τη θέση του Δημάρχου;
Γ.Μ.: Οι Γαλατσιώτες ψήφισαν τον συνδυασμό «Γαλάτσι – Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» γιατί πίστεψαν στο πρόγραμμά μας και στα άτομα που τον στήριξαν. Θεωρώ ότι δεν μας ψήφισαν απλά για «αλλαγή» καθώς ο Γαλατσιώτικος λαός έχει αποδείξει ότι αν εμπιστευτεί έναν Δήμαρχο μπορεί να τον εκλέγει επί 32 χρόνια, όπως έκανε με τον αείμνηστο Παπαδιονυσίου. Ούτε θεωρώ ότι οι Γαλατσιώτες είχαν κάτι μεμπτό με το πρόσωπο του αείμνηστου Τσίρου. Απλά πιστεύω ότι η πρότασή μας ήταν πιο ρεαλιστική, πιο ικανοποιητική και πιο υλοποιήσιμη από οποιαδήποτε άλλη πρόταση στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ελπίζω, μέχρι στιγμής να έχουμε ικανοποιήσει, σε ένα μεγάλο μέρος, τόσο αυτούς που μας ψήφισαν, όσο και όλους τους άλλους συνδημότες μας που δεν μας ψήφισαν.

 

Β.Γ.: Σας έχω ακούσει να αναφέρεστε, και εντός Δημοτικού Συμβουλίου, στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Δήμος μας όταν παραλάβατε τον Σεπτέμβριο του 2014. Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία για να πληροφορηθούν και οι Γαλατσιώτες, τί τελικά παραλάβατε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου;
Γ.Μ.: Παραλάβαμε ένα Δήμο σε αποσύνθεση. Ένα Δήμο σπάταλο που στα χρόνια της πρώιμης κρίσης ξόδευε πολύτιμους πόρους σε άχρηστες και ακριβές προμήθειες, σε δημόσιες σχέσεις και σε έμμεσες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ένα Δήμο που είχε απαξιώσει και αδρανοποιήσει τους υπαλλήλους του. Την δουλειά τους την έκαναν ένα σωρό εξωτερικοί συνεργάτες, εργολάβοι, αμαρτωλές ΚΟΙΝΣΕΠ κ.ο.κ., αδιαφορώντας για τον προγραμματισμό νέων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Το δημοτικό οικοδόμημα είχε εσωτερικά καταρρεύσει. Και αυτό φαινόταν ολοένα και πιο έντονα όσο η οικονομική κρίση γιγαντωνόταν.
Παραλάβαμε ένα Δήμο που είχε κάνει «επιστήμη» να σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί για να μην φαίνονται. Απλά τα μετέθετε στο μέλλον. Αντί τα θέματα να λύνονται άμεσα και ανέξοδα, ο Δήμος, σχεδόν εργολαβικά, κατέφευγε στη δικαστική οδό με αποτέλεσμα μετά από χρόνια τα πρόστιμα και οι αγωγές να έρχονται με προσαυξήσεις και αφού ο Δήμος είχε ξοδέψει υπέρογκα ποσά σε συγκεκριμένους δικηγόρους.
Χαρακτηριστικά σας θυμίζω ότι μόλις αναλάβαμε τον Δήμο ήρθαμε αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.300.000 ευρώ από το Δασαρχείο για το αμαξοστάσιο, το οποίο αναγκαστήκαμε να κατεδαφίσουαμε. Αντίστοιχα, πρόστιμα και εντολές κατεδάφισης είχαμε και για το Άλσος Βείκου. Τι κάναμε εμείς για αυτό; Το αυτονόητο. Καταρχήν, σε συνέχεια επίπονης και συστηματικής δουλειάς μας, καταφέραμε και πήραμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Γαλατσίου το Άλσος Βείκου στην ιδιοκτησία μας! Το Άλσος δεν μας άνηκε. Στο Άλσος δεν μπορούσαμε να κάνουμε νόμιμα έργα και επεμβάσεις. Από το Νοέμβριο του 2015 το Άλσος πλέον μας ανήκει. Και από τότε εμείς έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησης όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων, συντάξαμε και λάβαμε την πρώτη στην Ελλάδα διαχειριστική μελέτη Πάρκου – Άλσους στη χώρα, ολοκληρώσαμε, μετά από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 1.250.000 ευρώ, το γήπεδο ποδοσφαίρου και τον στίβο. Και συνεχίζουμε. Συστηματικά, με προγραμματισμό, νοικοκυρεμένα…

 

Β.Γ.: Έχετε συμπληρώσει ήδη 3 χρόνια στη διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου. Πείτε μας ποιά είναι σήμερα η κατάστασή του, τόσο στα οικονομικά όσο και στους άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.
Γ.Μ.: Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στον Δήμο από ότι πριν από 3 χρόνια.
Σήμερα, το σύνολο του προσωπικού αποδίδει περισσότερο για τους κατοίκους της πόλης μας. Μπορεί η προσαρμογή στα νέα δεδομένα να ήταν δύσκολη για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά η κατάσταση τώρα είναι εμφανώς καλύτερη.
Σήμερα, ως Δήμος προμηθευόμαστε υλικά, τόσα όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Σήμερα, ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι έχουμε στις αποθήκες μας. Σήμερα, και για 3 ολόκληρα χρόνια, προσφέρουμε πολλαπλάσιες κοινωνικές παροχές – συσσίτιο, παντοπωλείο, υγεία – σε πολλαπλάσιους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Έχουμε βελτιώσει αισθητά όλες τις υποδομές των σχολικών συγκροτημάτων, σε κτήρια μάλιστα που είχαν να δουν μάστορα για χρόνια. Φιλοξενούμε με νέες υποδομές και πρόσθετες υπηρεσίες πιο πολλά παιδιά στους παιδικούς μας σταθμούς. Έχουμε κάνει το Γαλάτσι, όχι απλά καθαρό, αλλά πεντακάθαρο. Η αποτελεσματικότητα του τομέα της καθαριότητας μας έχει πλέον εθνική αναγνώριση. Κάθε χρόνο βελτιώνουμε και συντηρούμε τις υποδομές της πόλης και εμπλουτίζουμε σταθερά το πράσινό μας. Τα τρία αυτά χρόνια έχουμε προσφέρει στους συμπολίτες μας δωρεάν εκατοντάδες πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, μέσω των δύο φεστιβάλ μας, το καλοκαιρινό και το χριστουγεννιάτικο. Το εύρος και η ποιότητα των εκδηλώσεων αυτών δεν έχουν προηγούμενο για το Γαλάτσι, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και η ανταμοιβή μας είναι ο κόσμος που πραγματικά πλημμυρίζει το Άλσος, το Καμίνι, το ΠΑΛΑΙ, τις πλατείες μας. Και όλα αυτά, με το Ταμείο του Δήμου πλεονασματικό.

 

Β.Γ.: Αλήθεια, αυτό το πλεόνασμα των 7 εκατ. ευρώ πώς δημιουργήθηκε και μάλιστα σε καιρό ισχνών αγελάδων; Μήπως έχετε επιβάλλει υπερβολικούς φόρους και εισφορές, όπως σας έχει κατηγορήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιπολίτευση; Πώς σκέφτεστε να διαθέσετε αυτό το πλεόνασμα;
Γ.Μ.: Το πλεόνασμα δεν είναι 7 αλλά 9 εκατ. ευρώ. Είναι πραγματικά και όχι λογιστικά χρήματα, που δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο που η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί σωρευτικά περίπου στο 50-60%. Δημιουργήσαμε πλεόνασμα σε μια εποχή που οι Δήμοι δημιουργούν ελλείμματα. Πώς το κάναμε αυτό; Με νοικοκύρεμα.
Όπως σας ανάφερα, εξορθολογήσαμε τις δαπάνες μας στις προμήθειες και διαχειριζόμαστε πιο οικονομικά και πιο φιλοπεριβαλλοντικά τις υποδομές και τα μηχανήματά μας. Μάλιστα, δεν εξορθολογίσαμε μόνο τις προμήθειες του Δήμου αλλά καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από τεχνικά έργα με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και όχι από το δημοτικό ταμείο. Επιπλέον, ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα οργάνωσε καλύτερα το Τμήμα Εσόδων του και εισέπραξε χρόνιες απαιτήσεις από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από πρόστιμα για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων κ.ο.κ., γεγονός που και έσοδα έφερε στα ταμεία του Δήμου αλλά και ικανοποίησε το περί δικαίου αίσθημα. Δεν μπορεί οι συνεπείς πολίτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις των λεγόμενων «μπαταχτσήδων».
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το πλεόνασμά μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο των 9 εκατ., εάν η προηγούμενη διοίκηση δεν μας είχε προικοδοτήσει με απαιτήσεις έναντι τρίτων ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι μας άφησε πλεόνασμα 3 εκατ., αλλά δεν μας είπε ότι ταυτόχρονα χρωστούσε 1.600.000 στην ΕΥΔΑΠ, ότι χρωστούσε στον ΟΑΣΑ και γι’ αυτό δεν μπορούμε να έχουμε δημοτική συγκοινωνία, ότι χρωστούσε στις ΚΟΙΝΣΕΠ, σε ιδιώτες, σε δάνεια κ.ο.κ.. Δεν μας είπε γιατί, ενώ είχε 3 εκατ. πλεόνασμα, δεν πλήρωνε τις δανειακές της υποχρεώσεις, παρά μόνο τους τόκους. Δεν μας είπε γιατί ο Δήμος πλήρωσε «κερατιάτικα» κοντά 400.000 στις τράπεζες για αυτό τον λόγο.
Σήμερα, ο Δήμος είναι σχεδόν καθαρός από υποχρεώσεις. Έχουμε εξοφλήσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις, και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό τους όχι από το ταμείο μας, αλλά με χρήματα κοινοτικά, μέσω σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών. Εργαστήκαμε μήνες ολόκληρους για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από αυτό το πρόγραμμα και είμασταν από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που το καταφέραμε. Γλιτώσαμε από τα ταμεία του Δήμου μας εκατομμύρια ευρώ και δυστυχώς είχαμε την αντιπολίτευση να μας λέει ότι χαρίζουμε χρήματα δεξιά και αριστερά. Έβγαλαν και σχετική αφίσα και γέμισαν την πόλη. Ηθελαν να δικαιολογήσουν την πολυετή απραξία και αδράνειά τους που το μόνο που είχε ως αποτέλεσμα ήταν να πληρώνουμε ως δήμος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους και στο τέλος να έχουμε τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις.
Κύριε Γιαννακόπουλε, όπως και εσείς αναφέρατε, η αντιπολίτευση μας κατηγορεί επίσης ότι έχουμε επιβάλλει υπερβολικούς φόρους και εισφορές, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί. Είναι μια λάθος πρακτική της αντιπολίτευσης, γιατί δεν έχει κάτι άλλο να πει, η οποία ελπίζει ότι ρίχνοντας λάσπη κάτι θα μείνει.
Απεναντίας, σας αναφέρω ότι ο Δήμος μας μείωσε τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες κατά 3,3%, όταν από το 2006 μέχρι και το 2014 που αναλάβαμε τα τέλη είχαν συνολική αύξηση 26%. Και δεν είναι μόνο αυτές οι μειώσεις. Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τα τέλη και έχει συμπεριλάβει στα «κοινωνικά τιμολόγια» του και σε ελαφρύνσεις όλο και περισσότερους συμπολίτες μας και κοινωνικές ομάδες, όπως οι τρίτεκνοι, οι οποίοι έχουν πιο πολύ ανάγκη για βοήθεια. Και θα συνεχίσουμε τις ελαφρύνσεις και τις μειώσεις τελών.
Το να κάνουμε πλεονάσματα δεν είναι αυτοσκοπός μας. Αυτοσκοπός μας είναι να τιμούμε και το μισό ευρώ του κάθε πολίτη του Γαλατσίου, τον κόπο και τον μόχθο κάθε φορολογούμενου Έλληνα. Το ταμείο μας είναι ικανό να χρηματοδοτήσει και χρηματοδοτεί, αυτόνομα, το τεχνικό μας πρόγραμμα και πολυποίκιλες δράσεις που κάνουν την ζωή των πολιτών μας ακόμη καλύτερη.

Β.Γ.: Πολλές φορές έχει τονιστεί από την αντιπολίτευση ότι ναι μεν η πόλη είναι καθαρή και ότι στα μικρά και καθημερινά τα καταφέρνετε, αλλά δεν έχετε ασχοληθεί με τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, όπως είναι η ΛΑΤΟ, ο Λόφος Κόκκου, το οικόπεδο στην Ηνιόχου… Τι απαντάτε;
Γ.Μ.: Ούτε για την καθαριότητα ακούμε καλά λόγια από την αντιπολίτευση, ούτε για τα μικρά και καθημερινά, που αναγνωρίζουν δικαίως οι περισσότεροι Γαλατσιώτες.
Ακούμε μια μονότονη γκρίνια για όλα. Δεν συντηρούμε την γκρίνια τους με άσκοπες αντιπαραθέσεις. Εμείς, δουλεύουμε, δουλεύουμε, δουλεύουμε. Τα έργα μας μιλάνε και τα μικρά και τα μεγάλα.
Μεγάλο έργο δεν είναι το πλεόνασμα των 9 εκατ. χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις προς τους πολίτες, σε μια εποχή ελλειμμάτων; Μεγάλο έργο δεν είναι η εξόφληση εκατομμυρίων απαιτήσεων σε τρίτους με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μεγάλο έργο δεν είναι η ανακούφιση εκατοντάδων συμπολιτών μας από της δομές της κοινωνικής μας υπηρεσίας, η οποία είναι από τις καλύτερες δομές της χώρας, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο; Μεγάλο έργο δεν είναι η παραχώρηση του Άλσους Βεϊκου από το κράτος στον Δήμο και όλα τα έργα εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται σε αυτό; Μεγάλο έργο δεν ήταν η πρωτόγνωρη και επιτυχημένη φιλοξενία 22.000 μεταναστών και προσφύγων για 2 μήνες στα τέλη του 2015 στο ΠΑΛΑΙ, αποσπώντας τα εύσημα από τον ΟΗΕ και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης; Μεγάλο έργο δεν είναι η καταρχήν παραχώρηση του ΠΑΛΑΙ, μέχρι το 2020, στον Δήμο από το κράτος, ένα πάγιο και ομόφωνο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας; Πόσα χρόνια πέρασαν με πορείες, διαμαρτυρίες, ψηφίσματα για να μην γίνει το ΠΑΛΑΙ εμπορικό κέντρο, για να μπορούν τα παιδιά μας να αθλούνται σε στεγασμένο χώρο;
Σήμερα, πάνω από 1.500 παιδιά και ενήλικες καθημερινά απολαμβάνουν ποιοτικές αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες στο ΠΑΛΑΙ. Αυτή είναι η απάντησή μας στην γκρίνια.
Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτά τα έργα δεν είναι μεγάλα, ή δεν καταλαβαίνουν ή σκοπίμως εθελοτυφλούν. Δεν μας αφορούν όμως αυτές οι μικροψυχίες. Εμείς συνεχίζουμε, να σχεδιάζουμε, να προετοιμάζουμε και να υλοποιούμε έργα, μικρά και μεγάλα, για το Γαλάτσι.
Κρίνουμε σκόπιμο να ανακοινώνουμε τα όποια έργα μας, όταν αυτά βρίσκονται σε ώριμό στάδιο ή έχουν υλοποιηθεί. Δεν μας ενδιαφέρουν οι φιλόδοξες δηλώσεις και οι φωτογραφίες με Υπουργούς και Περιφερειάρχες. Εγώ προσωπικά βλέπω κατ’ ιδίαν κάθε μέρα πολλούς από αυτούς. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι πολίτες μας να είναι ικανοποιημένοι από την πόλη που ζουν.
Κλείνοντας σας αναφέρω πως και για το Μητροπολιτικό Πάρκο των Τουρκοβουνίων έχουμε κάνει πολύ σοβαρές ενέργειες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκησης της Αττικής και το θέμα του Λόφου Κόκκου έχει προχωρήσει από μεριάς μας, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, και το θέμα της δημοτικής συγκοινωνίας θεωρούμε ότι θα προωθηθεί άμεσα σε συνέχεια της εξόφλησης των χρεών μας προς τον ΟΑΣΑ και της συγκοινωνιακής μελέτης που πρόσφατα συντάξαμε κ.ο.κ. Ευελπιστούμε επίσης, να καρποφορήσουν ενέργειές μας για να εμπλουτίσουμε το κτιριακό δυναμικό των παιδικών μας σταθμών, αλλά και να βελτιώσουμε περαιτέρω και τις σχολικές μας μονάδες.

 

Β.Γ.: Είναι γεγονός ότι καθημερινώς ξεκινάτε τη δραστηριότητά σας στο Δήμο από τις 7.30 το πρωί και τελειώνετε αργά το βράδυ. Αυτό γίνεται γιατί είναι πράγματι απαραίτητη η παρουσία σας όλες αυτές τις ώρες. Μήπως είστε απόλυτα συγκεντρωτικός, μήπως υπάρχει και έλλειμμα ικανών συνεργατών;
Γ.Μ.: Πράγματι καθημερινώς στις 7:30, ακόμη και τον Αύγουστο, εδώ και 3 χρόνια κάθε μέρα γίνεται πρωινή σύσκεψη του Δημάρχου, όλων των Αντιδημάρχων, όλων των Διευθυντών και των Τμηματαρχών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Ξεκινάμε νωρίς το πρωί, αν και το προσωπικό της καθαριότητάς μας είναι στους δρόμους από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να συνεργαστούμε και να υπηρετήσουμε το κοινό καλό της πόλης μας.
Ο Δήμος και κάθε Δήμος δεν έχει ωράρια. Τόσο εγώ, όσο και οι αντιδήμαρχοι, αλλά και πολλά από τα στελέχη του Δήμου ξεπερνούμε κατά πολύ το τυπικό ωράριο εργασίας τους. Πόσο μάλλον αν υπάρχει κάποιο έκτακτο γεγονός. Το καλοκαίρι, με 5 εμπρησμούς γύρω από το Άλσος κοιμόμασταν για μέρες στο βουνό. Σβήναμε οι ίδιοι τις φωτιές μαζί με εργαζόμενους και εθελοντές. Δεν κάναμε κριτική από τις παραλίες. Καλώς ή κακώς όταν αναλαμβάνεις εξουσία, είτε ως Δήμαρχος ή ως Αντιδήμαρχος, ή ως Πρόεδρος Νομικού Προσώπου πρέπει να έχεις άμεση εμπλοκή με τα θέματα. Η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα του σήμερα δεν γίνεται με εντολές εκ του μακρόθεν. Θέλει ο Δήμος να είναι η αποκλειστική σου εργασία. Θέλει προσωπική δουλειά. Θέλει προσωπικές συνεργασίες. Θέλει να ιδρώσεις και να ματώσεις. Ευτυχώς, έχω την τύχη να έχω ικανούς συνεργάτες, δραστήριους δημοτικούς συμβούλους και φιλότιμους εθελοντές που βοηθούν το έργο μου ως Δήμαρχος. Ανθρώπους, που αγαπούν το Γαλάτσι και θέλουν να προσφέρουν σε αυτό.

 

Β.Γ.: Είθισται μετά τη συμπλήρωση του μισού της δημαρχιακής θητείας, να ξεκινούν οι ζυμώσεις και οι επαφές για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Σας ρωτώ λοιπόν, αν κατ’αρχάς θα είστε και πάλι υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου και αν ναι, ποιές πολιτικές δυνάμεις θα σας στηρίξουν; Ποιά νέα πρόσωπα θα συμμετάσχουν στο συνδυασμό σας;
Γ.Μ.: Θα είμαι υποψήφιος εφόσον δω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους συνδημότες μου για κάτι τέτοιο. Για την ώρα δεν με απασχολούν οι εκλογές, οι οποίες ενδεχομένως να μετατεθούν το Φθινόπωρο του 2019. Εμένα με απασχολεί η δημοτική καθημερινότητα και πως θα υλοποιηθούν τα έργα μας. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι είναι τιμή και ικανοποίηση για εμένα η πρόθεση αρκετών Γαλατσιωτών να συνστρατευτούν στην πορεία μας. Ωστόσο, εξακολουθώ να λέω ότι είναι νωρίς ακόμα, να μιλάμε για τις εκλογές.

 

Β.Γ.: Εάν τελικώς είστε υποψήφιος δήμαρχος και στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ποιοί είναι οι στόχοι σας για τη δεύτερη θητεία σας στο Δήμο Γαλατσίου;
Γ.Μ.: Οι στόχοι δεν αλλάζουν. Ενώνουμε όλοι τις προσπάθειες μας για να κάνουμε την ζωή στην πόλη μας καλύτερη. Να έχουμε καλύτερα σχολεία και παιδικές χαρές για τα παιδιά μας. Καλύτερες υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και τους οικονομικά αδύναμους. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας και δυνατότητες άσκησης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Περισσότερο αθλητισμό. Περισσότερο πολιτισμό. Να παραχωρηθεί το ΠΑΛΑΙ επ’ αόριστο στον Δήμο. Να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές και τις εξυπηρετήσεις που θα κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη καθ’ όλη την πολυετή διάρκεια των τεχνικών έργων του Μετρό, αλλά και να προετοιμάσουμε την πόλη για την επόμενη μεγάλη μέρα. Η πόλη μετά την έλευση του μετρό θα αλλάξει, πρέπει όμως από πριν να μετασχηματιστεί με βάση ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι άναρχα. Ωστόσο, δεν σας κρύβω τα δύο όνειρά μου. Να αποκτήσει το Γαλάτσι μια κεντρική πλατεία και να δω το Μητροπολιτικό Πάρκο των Τουρκοβουνίων να υλοποιείται. Θα ήθελα να δω όλη την περιοχή από την ΕΥΔΑΠ έως το Αττικό Άλσος, περίπου 3.000 στρέμματα, καταπράσινα, με μονοπάτια και όμορφα κιόσκια, όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να τρέχουν και να αναπνέουν έναν καλύτερο αέρα.

 

Β.Γ.: Οι πολιτικές σας φιλοδοξίες, κύριε Μαρκόπουλε, αρχίζουν και τελειώνουν στα όρια του Δήμου Γαλατσίου ή μήπως υπάρχουν και άλλες σκέψεις στο μυαλό σας;
Γ.Μ.: Η φιλοδοξία μου, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, είναι να συμβάλλω στο να κάνω το Γαλάτσι, την πόλη μου καλύτερη, όμορφη, πράσινη, λειτουργική, αλληλέγγυα, ανταποδοτική, αξιοβίωτη. Μου αρέσει η τοπική αυτοδιοίκηση και θέλω να παραμείνω αυτοδιοικητικός, όσο μπορώ και αποδίδω, ώστε να ανταποδώσω την αγάπη που λαμβάνω από τον κόσμο.

 

Β.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Δήμαρχε, για τη συνέντευξη.
Γ.Μ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή