Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος για την συνέντευξη του με τον Δήμαρχο Γαλατσίου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος για την συνέντευξη του με τον Δήμαρχο Γαλατσίου

Σε αυτό το φύλλο του «ΠΑΛΜΟΥ», το υπ’αριθμ. 559 της 26ης Ιανουαρίου 2018, φιλοξενούμε συνέντευξη του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου. Θα καταλάβατε ήδη από τα λεγόμενά μου ότι τη θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή τη συνέντευξη για πολλούς λόγους.

Είναι η πρώτη συνέντευξη μετά από 3,5 χρόνια δημαρχιακής θητείας του Γιώργου Μαρκόπουλου στο Δήμο Γαλατσίου κι αυτό από μόνο του την καθιστά σημαντική. Είχαμε καλομάθει, βλέπετε, από τον Κυριάκο Τσίρο που και στα όρθια σου έδινε συνέντευξη χωρίς να το πολυσκεφτεί. Τον Γιώργο Μαρκόπουλο τον είχα σε στενό μαρκάρισμα από τον Σεπτέμβριο του 2014, τότε που ανέλαβε καθήκοντα, να μας παραχωρήσει μία συνέντυξη. Ενώ ο Κυριάκος σε έπαιρνε ο ίδιος τηλέφωνο για να σου δώσει συνέντευξη.
Ο άλλος λόγος της σπουδαιότητας αυτής της συνέντευξης είναι το περιεχόμενό της. Μας απαντά απλόχερα για όλα τα ζητήματα και για όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί αυτά τα χρόνια που είναι στη διοίκηση του δήμου. Μας λέει σε ποιά κατάσταση ήταν ο Δήμος Γαλατσίου όταν παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014, πώς είναι σήμερα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, τί λέει για την αντιπολίτευση, τους συνεργάτες του και τέλος μιλά για τις μελλοντικές πολιτικές του φιλοδοξίες.
Για όσους δεν διαβάσουν την συνέντευξη – εγώ, βέβαια, σας προτρέπω να την διαβάσετε γιατί αξίζει τον κόπο – θα την «σκανάρω» και θα σας παρουσιάσω περιληπτικά τις απαντήσεις του.
Στην ερώτησή μου λοιπόν «μπορείτε, κύριε Δήμαρχε, εν συντομία να μας πείτε τι τελικά παραλάβατε από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου;», ο Γιώργος Μαρκόπουλος λέει ότι:
«Παραλάβαμε ένα Δήμο σε αποσύνθεση. Ένα Δήμο σπάταλο που στα χρόνια της πρώιμης κρίσης ξόδευε πολύτιμους πόρους σε άχρηστες και ακριβές προμήθειες, σε δημόσιες σχέσεις και σε έμμεσες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ένα Δήμο που είχε απαξιώσει και αδρανοποιήσει τους υπαλλήλους του. Την δουλειά τους την έκαναν ένα σωρό εξωτερικοί συνεργάτες, εργολάβοι, αμαρτωλές ΚΟΙΝΣΕΠ κ.ο.κ., αδιαφορώντας για τον προγραμματισμό νέων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Το δημοτικό οικοδόμημα είχε εσωτερικά καταρρεύσει. Και αυτό φαινόταν ολοένα και πιο έντονα όσο η οικονομική κρίση.
»Παραλάβαμε ένα Δήμο που είχε κάνει “επιστήμη” να σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί για να μην φαίνονται. Απλά τα μετέθετε στο μέλλον. Αντί τα θέματα να λύνονται άμεσα και ανέξοδα, ο Δήμος, σχεδόν εργολαβικά, κατέφευγε στη δικαστική οδό με αποτέλεσμα μετά από χρόνια τα πρόστιμα και οι αγωγές να έρχονται με προσαυξήσεις και αφού ο Δήμος είχε ξοδέψει υπέρογκα ποσά σε συγκεκριμένους δικηγόρους.»
Καλό είναι όμως, κάποια στιγμή ο Δήμαρχος να μας πει πιο αναλυτικά για τις άχρηστες και ακριβές προμήθειες, για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, για τους εργολάβους και τους συγκεκριμένους δικηγόρους.
Στην επόμενη ερώτησή μας για τη σημερινή κατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου και πώς διαμορφώθηκε το πλεόνασμα των 9 εκατ. ευρώ, μας απαντά:
«Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στον Δήμο από ότι πριν από 3 χρόνια. Σήμερα, το σύνολο του προσωπικού αποδίδει περισσότερο για τους κατοίκους της πόλης μας. Μπορεί η προσαρμογή στα νέα δεδομένα να ήταν δύσκολη για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά η κατάσταση τώρα είναι εμφανώς καλύτερη. Σήμερα, ως Δήμος προμηθευόμαστε υλικά, τόσα όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Σήμερα, ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι έχουμε στις αποθήκες μας. Σήμερα, και για 3 ολόκληρα χρόνια, προσφέρουμε πολλαπλάσιες κοινωνικές παροχές – συσσίτιο, παντοπωλείο, υγεία – σε πολλαπλάσιους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Δημιουργήσαμε πλεόνασμα σε μια εποχή που οι Δήμοι δημιουργούν ελλείμματα. Πώς το κάναμε αυτό; Με νοικοκύρεμα.
Όπως σας ανάφερα, εξορθολογήσαμε τις δαπάνες μας στις προμήθειες και διαχειριζόμαστε πιο οικονομικά και πιο φιλοπεριβαλλοντικά τις υποδομές και τα μηχανήματά μας. Μάλιστα, δεν εξορθολογίσαμε μόνο τις προμήθειες του Δήμου αλλά καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από τεχνικά έργα με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και όχι από το δημοτικό ταμείο. Επιπλέον, ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα οργάνωσε καλύτερα το Τμήμα Εσόδων του και εισέπραξε χρόνιες απαιτήσεις από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.»
Για την αντιπολίτευση τονίζει ότι «δεν αναγνωρίζει τίποτα», για δε τους συνεργάτες του μας λέει ότι «ευτυχώς, έχω την τύχη να έχω ικανούς συνεργάτες, δραστήριους δημοτικούς συμβούλους και φιλότιμους εθελοντές που βοηθούν το έργο μου ως Δήμαρχος. Ανθρώπους, που αγαπούν το Γαλάτσι και θέλουν να προσφέρουν σε αυτό.»
Τέλος, ο Δήμαρχος μέσα από αυτή τη συνέντευξη, αναφέρεται και στα μελλοντικά του πολιτκά σχέδια, λέγοντας για τις επόμενες δημοτικές εκλογές ότι: «Θα είμαι υποψήφιος εφόσον δω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους συνδημότες μου για κάτι τέτοιο.»
Από την τελευταία του απάντηση, εγώ συμπεραίνω ότι ο Γιώργος Μαρκόπουλος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου και στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2019.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα και εν συντομία της πρώτης συνέντευξης του Δημάρχου Γαλατσίου. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική συνέντευξη  ” Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμαρχος Γαλατσίου
«Κεντρική πλατεία,
μητροπολιτικό πάρκο,
το όνειρό μου για το Γαλάτσι»”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή