Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Η Κ. Μαγγανά μιλά για τη θεραπευτική λειτουργία του ονείρου

Το Αγγέλων Βήμα, μετά τον επιτυχημένο Α’ κύκλο διαδραστικών διαλέξεων, συνεχίζει με τον Β’ κύκλο. Θέατρο, τα Εικαστικά, Ψυχολογία οι ενότητες του β’ κύκλου. Στην Ψυχολογία, εισηγήτρια των διαλέξεων είναι η Γαλατσιώτισσα ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Κατερίνα Μαγγανά.

Οι διαλέξεις της θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από 26/1/2018 έως 16/3/2018, ώρα 18.00 έως 20.00 και το θέμα της είναι «Όνειρο – Παραμύθι: Θα σου πω μια ιστορία: η θεραπευτική λειτουργία του ονείρου, του παραμυθιού και της τέχνης.»
«Ο άνθρωπος από την αρχή της ζωής του θέλει να αφηγείται ιστορίες. Ανάγκη μα και επιθυμία της ανθρώπινης ύπαρξης να δημιουργούμε και να μιλάμε τις ιστορίες μας, να τις μοιραζόμαστε με τον εαυτό μας, τους σημαντικούς άλλους, τον κόσμο. Από βρέφη ονειρευόμαστε, τα όνειρά μας είναι η πρώτη μορφή αφήγησης και προσπάθειας ερμηνείας του κόσμου σε μια πορεία αποτελούμενη από σύνθετες διαδικασίες που μας διαμορφώνουν ως υποκείμενα. Λίγο αργότερα, όταν οι λέξεις αποκτούν νοήματα και ειρμό ανακαλύπτουμε τον μεταβατικό χώρο της αφήγησης, του παραμυθιού που είναι εξαιρετικά σημαντικός και παραγωγικός για την προσπάθεια συγκρότησης του εαυτού καθώς και για τη εξέλιξη του εσωτερικού μας κόσμου. Μεγαλώνοντας και μετουσιώνοντας, οι δρόμοι της τέχνης αναλαμβάνουν να “πουν” τις παλιές και τις καινούργιες ιστορίες μας.
Στην διάρκεια οκτώ συναντήσεων θα προσεγγίσουμε το όνειρο, το παραμύθι και την τέχνη, υπό το πρίσμα της ψυχοδυναμικής τους λειτουργίας. Ποια είναι η βαθύτερη ψυχοποιητική, αλλά και θεραπευτική τους διάσταση; Τι ψυχικό υλικό διαχειρίζεται το παιδί και ο ενήλικας μέσω αυτών, μέσω του μύθου; Γιατί βλέπουμε συχνά το ίδιο όνειρο; Γιατί τα παιδιά θέλουν να ακούν ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι; Τι συμβολίζουν και τι αναπαριστούν οι ήρωες, τα τέρατα, οι καλοί και οι κακοί; Ποια είναι τα παραμύθια των ενηλίκων…; είναι μερικές από τις ερωτήσεις τις οποίες θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε, να συζητήσουμε και με την αφορμή τους να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες.»
• Παρασκευή 26 Ιανουαρίου: Πώς φτιάχνονται τα όνειρα; Σωματικές πηγές και ψυχικές διαδρομές, βιολογία και επιθυμία.
• Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου: Όνειρα προφητικά, αποκαλυπτικά ή συμβολικά; «Υπέροχοι εφιάλτες»;
• Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου: Το όνειρο στην ψυχανάλυση, δυνατότητα ερμηνείας, θεραπευτική λειτουργία της ονειρικής δημιουργίας. Σύνδεσμοι με την ονειροπόληση και την τέχνη.
• Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου: Μύθοι και παραμύθια: ήρωες και μικρά πλάσματα γεμάτα ικανότητες.
• Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου: Τι κάνει η κοκκινοσκουφίτσα με τον λύκο; Τα πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και συμβολισμού των παραμυθιών.
• Παρασκευή 2 Μαρτίου: Πες το μου ξανά μαμά: το αγαπημένο παραμύθι, η σύνδεσή του με τις φάσεις της ανάπτυξης.
• Παρασκευή 9 Μαρτίου: Από το παραμύθι στην τέχνη και η τέχνη ως παραμύθι.
• Παρασκευή 16 Μαρτίου: Όψεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και οι θεραπευτικές διαστάσεις τους τόσο για τον καλλιτέχνη- δημιουργό όσο και για το κοινό- αποδέκτη.
Για κάθε διάλεξη, τιμή εισόδου 10 ευρώ με την αγορά αντίστοιχου εισιτηρίου από το ταμείο του θεάτρου
Μειωμένη τιμή εισόδου για εκπαιδευτικούς: εισιτήριο 8 ευρώ
– ΘΕΑΤΡΟ «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ»,
Σατωβριάνδου 36, στάση μετρό «Ομόνοια», τηλ. 210 52 42 211