Σεξουαλική παρενόχληση ή νεοπουριτανισμός; Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σεξουαλική παρενόχληση ή νεοπουριτανισμός; Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στο Χόλυγουντ σχετικά με την συμπεριφορά του μεγαλοπαραγωγού Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση και επειδή πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να ασχοληθώ με το θέμα, θα αποπειραθώ μια ανάλυση και τοποθέτηση σε αυτό το ηθικό και βαθύτερα κοινωνικό ζήτημα.

Έκανα μια μικρή έρευνα στα δημοσιεύματα του BBC και στο διαδίκτυο και δεν μπορώ να μην στηλιτεύσω την συμπεριφορά του Weinstein. Αυτό που είναι ανήθικο είναι η εκμετάλλευση της ισχυρής θέσης κάποιου για να ζητήσει ικανοποίηση των σεξουαλικών επιθυμιών του από το θύμα του. Συνήθως αυτό συνέβαινε εναντίον γυναικών που ήταν σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τους άνδρες ομόλογούς τους για ίδιες θέσεις. Βέβαια η καταγγελίες εναντίον του μεγαλοπαραγωγού θυμίζουν την λαϊκή ρήση «πέρσι κάηκε και φέτος μύρισε» και γίνονται δεκτές αν και με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση με το σκεπτικό ότι είτε τα θύματα φοβόντουσαν, είτε ήταν πολύ νέα και δεν είχαν την δυνατότητα, είτε ως γυναίκες ήταν σε μειονεκτική θέση ώστε να κάνουν έγκαιρα τις καταγγελίες τους.
Μετά την υπόθεση Weinstein, μια χιονοστιβάδα καταγγελιών είτε εναντίον του μεγαλοπαραγωγού είτε άλλων προσώπων ξέσπασε στον Δυτικό Κόσμο και πήρε μια άλλη μορφή που ονομάστηκε «Νεοπουριτανισμός». Πολλές νεαρές κυρίες για να διαφημίσουν τον εαυτόν τους εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία και άρχισαν τις καταγγελίες. Για παράδειγμα, μόλις ο ηθοποιός Τζέιμς Φράνκο νίκησε στις χρυσές σφαίρες κατηγορήθηκε από πέντε γυναίκες ότι τις παρενόχλησε σεξουαλικά. Πού ήταν οι κυρίες πριν την βράβευσή του; Να δούμε και τον δήμαρχο Μελβούρνης που κατηγορείται αυτές τις μέρες για το ίδιο θέμα; Η υπουργός υγείας κα Τζιλ Χένεσι έχει διατάξει έρευνα κατόπιν των ισχυρισμών μιας κυρίας ότι ο δήμαρχος άγγιξε το πόδι της στην διάρκεια μιας τελετής στο «Melbourne Health» τον Ιούνιο του 2016. Μήπως και αυτή η κυρία ήταν σε μειονεκτική θέση και πήρε θάρρος από τις καταγγελίες στην Αμερική;
Τα παραδείγματα για ψευδείς καταγγελίες βρίθουν στις διαδικτυακές σελίδες και δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος την ομοιομορφία τους και τους στόχους τους. Το θέμα είναι ότι συντηρείται από τα ΜΜΕ, όπου ανόητα και αγράμματα άτομα και των δύο φύλλων, ασχολούνται με το ζήτημα από τη στιγμή που δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε έναν απλοϊκά δομημένο λόγο. Δεν μπορούμε να ακούμε για παράδειγμα παρουσιάστριες να λένε ότι αν κάποιος τις κοιτάξει γλυκά στα μάτια ή τις φλερτάρει είναι σεξουαλική παρενόχληση εκτός και αν αυτή δώσει το πρώτο σήμα… Πού πάνε έτσι τα αρχέγονα ένστικτα του «άνδρα κυνηγού» που ψάχνει να βρει το αντικείμενο του πόθου του και να μπει στο παιχνίδι της αποπλάνησης όπου είναι η αρχή των μεγάλων ερώτων;
Την άνοιξη ακούμε τα απογεύματα στα δένδρα το μελωδικότατο και όλο πάθος κελάϊδισμα ενός πουλιού που είναι κατάμαυρο και σχετικά άσχημο. Είναι ο κότσιφας που τραγουδά για να αποπλανήσει την κοτσιφίνα που αυτή θα διαλέξει τον ωραιότερο τραγουδιστή για να ζευγαρώσει να συνεχίσει τη ζωή στην αναγεννημένη Φύση. Πώς έρχονται τώρα αυτά τα ανόητα πλάσματα να θέτουν όρους στο αλάτι της ζωής;
Ας δούμε τον σχετικό νόμο 3896/2010, ο οποίος είναι προσαρμογή στην Οδηγία 2006/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το πως ορίζεται στο άρθρο 2 παραγρ. Δ’ η σεξουαλική παρενόχληση. «είναι η εκδήλωση οποιαδήποτε μορφής ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος».
Όπως καταλαβαίνετε η ευρύτητα του ορισμού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να γλυκοκοιτάξει ένας άνδρας μια γυναίκα ή το αντίθετο. Κινδυνεύει να διασυρθεί. Τι πάει να πει για παράδειγμα «μη λεκτική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα»; Μια κοπελιά που έχει σε κοινή θέα τα στήθη της ή τον πισινό της δεν κάνει σεξουαλική παρενόχληση; Ο άνδρας που κοιτάζει αυτά τα όμορφα στήθη χωρίς να λέει τίποτα παρενοχλεί; Πού είναι τα όρια; Ο ορισμός δεν θέτει όρια και πολύ σωστά γιατί δεν υπάρχουν όρια. Αυτά είναι τα όρια που βάζει η ίδια η κοινωνία.
Εδώ ακριβώς αποπειράται ένας ευνουχισμός του άνδρα από τον «Νεοπουριτανισμό» όπως είπε και η εξαίρετη Κατρίν Ντενέβ πριν λίγες μέρες. Όταν εμφανίστηκε η ασθένεια του AIDS εμφανίστηκε αυτό το κίνημα και έγιναν προσπάθειες σοβαρές από διάφορους κύκλους κυρίως της καθολικής εκκλησίας, αλλά και της ορθόδοξης, ώστε να τεθούν οι σεξουαλικές σχέσεις στο πυρ το εξώτερον. Τότε η κοινωνία αντέδρασε. Δεν γνωρίζουμε σήμερα τι θα γίνει γιατί αυτό το κίνημα έχει δύναμη που, όπως είπα, συντηρείται από τα ΜΜΕ. Οι παρενοχληθήσες έφτιαξαν και το κίνημα #Metoo (= και εγώ το ίδιο επίσης) όπου αναφέρουν τους ισχυρισμούς τους.
Η Ντενέβ και οι άλλες 99 Γαλλίδες είχαν απόλυτο δίκιο που μεταξύ άλλων έγραψαν στην εφημερίδα Le Monde. «Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο φλερτ δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση. Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα. Υπερασπιζόμαστε μια ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία». Το κίνημα όμως του «Νεοπουριτανισμού» είναι ισχυρό απ΄ ότι φαίνεται και ανάγκασε την εξαίρετη ηθοποιό να απολογηθεί για την υπογραφή της απέναντι στα πραγματικά θύματα, γιατί υπάρχουν τέτοια.
Μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά την θέση της στο CNN στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
http://www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/113518/imoyn-mia-apo-tis-343-vromes-i-ntenev-apologeitai-sta-thymata-fovatai-gia-to-ayrio.
Φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούμε διευθυντή δημοτικού σχολείου στην Εύβοια για σεξουαλική παρενόχληση των μικρών μαθητών. Το καταγγέλλουν οι γονείς και εγώ αναρωτιέμαι τι έκανε ο δάσκαλος; Μήπως δεν έβαλε καλό βαθμό στα παιδιά των τριών που τον κατήγγειλαν επώνυμα ή μήπως τα παιδιά έκαναν φασαρία στην τάξη και παρά τις οχλήσεις του δασκάλου προς τους γονείς αυτοί αδιαφόρησαν και αποφάσισαν, για να αποσύρουν από πάνω τους τις γονικές τους ευθύνες, να το ξαποστείλουν; Αν οι καταγγελίες αποδειχτούν αληθείς τότε ο δάσκαλος να απολυθεί πάραυτα, αν όμως έχει δίκιο θα πρέπει οι γονείς να πληρώσουν με την περιουσία τους για την αποκατάσταση της τιμής του διευθυντή. Ακόμη και η γνωστή παρουσιάστρια των ειδήσεων κα Στάη ισχυρίζεται ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από έναν πολιτικό.
Επειδή το θέμα φίλοι μου είναι ευαίσθητο, που όπως είδατε και μια Ντενέβ αναγκάστηκε να απολογηθεί, θέλω άλλη μια αφορά να ξεκαθαρίσω την θέση μου. Εξαιρουμένου του βιασμού και της εκμετάλλευσης της θέσης ισχύος κάποιου με σκοπό σεξουαλικά οφέλη και βέβαια μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας του ατόμου, της ευγενικής και διακριτικής συμπεριφοράς, είμαι υπέρ της «σεξουαλικής παρενόχλησης» που θα την ορίζαμε καλύτερα ως φλέρτ (flirt). Το φλερτ όπως έγραψα πριν, είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής. Στο παιχνίδι της γοητείας, της αποπλάνησης = seduction όπου ανάβουν οι φλόγες του δημιουργικού έρωτα, της επιθυμίας, των ονείρων, των ονειροπολήσεων, του τρέμουλου της καρδιάς, της αϋπνίας, της αμφιβολίας, της ελπίδας και της δύναμης για ζωή. Αυτά τα καθίκια λοιπόν οι ανόητοι και αγράμματοι των καναλιών που αναπαράγουν ηλιθιότητες και τα χειρότερα καθίκια του «Νεοπουριτανισμού», πρέπει να τα γράψουμε κανονικά και να παίξουμε το παιχνίδι της ζωής, της αποπλάνησης…

ΥΓ. Το ότι υιοθετούνται παιδιά από ομοφυλόφιλους δεν τους πειράζει; Εμένα όχι μόνο με πειράζει, αλλά και με παρενοχλεί. Τι θα λέει το παιδί στο σχολείο; Ο μπαμπάς μου και Ο μαμάς μου;

Πηγές

ΦΩΤΟ
Πήγαινε στην κορυφή