AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΛΑΤΟ..Να μην γίνουν τα ίδια λάθη με το λατομείο Βιαρόπουλου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΛΑΤΟ..Να μην γίνουν τα ίδια λάθη  με το λατομείο Βιαρόπουλου

Πολλή συζήτηση έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου στις 21 Δεκεμβρίου, γύρω από το θέμα της ΛΑΤΟ και την επικείμενη παραχώρηση της χρήσης στο Δήμο Γαλατσίου 68 στρεμμάτων αυτής που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους δημοτικούς συμβούλους ήταν και η μελλοντική αποκατάσταση του ανάγλυφου του λατομείου με χώματα και μπάζα τα οποία θα προέλθουν από τις εκσκαφές της Αττικό Μετρό καθώς και τα προβλήματα που ίσως προκληθούν εάν δεν υπάρξει μελέτη και αν δεν τηρηθούν οι όροι της μελέτης για την επιχωμάτωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κάποιοι «να μην επαναλάβουμε τα λάθη που είχαν γίνει στο Λατομείο Βιαρόπουλου».
Να θυμίσουμε εδώ στους αναγνώστες της εφημερίδας μας, ανατρέχοντας στο τεύχος του Οκτωβρίου του 2003 του «Παλμού», ότι για το Λατομείο Βιαρόπουλου είχαν εκπονηθεί όχι μία αλλά τρεις μελέτες ωστόσο δεν τηρήθηκε, όπως γράφαμε και τότε, απολύτως τίποτα από αυτά που ανέφεραν οι μελέτες. Ας δούμε τι έλεγαν αυτές.

Για την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου Βιαρόπουλου έχουν συνολικά εκπονηθεί τρεις μελέτες. Μελέτη για την απόθεση εκσκαφών και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου Βιαρόπουλου (NERCO – Ν. Χλύκας & Συνεργάτες ΕΠΕ), το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Αποκατάστασης λατομείου Βιαρόπουλου – Τουρκουβούνια» που έγινε στο ΕΜΠ και από το οποίο προέκυψε ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση και ότι θα απαιτηθεί όγκος 2.000.000 κ.μ. περίπου επιχωμάτων, Τεχνική Μελέτη για το αποχετευτικό – αποστραγγιστικό σύστημα για τη διάθεση απορροών ομβρίων που απαιτείται για την υλοποίηση της αποκατάστασης.
Τι ήταν στο πρόγραμμα να γίνει; Διάστρωση υλικών και διαμόρφωση αναγλύφου με βαθμίδες μικρού σχετικά ύψους και μικρές κλίσεις πρανών. Θα διαμορφώνονταν επτά συνολικά πλατώματα με επιχωμάτωση σε βαθμίδες. Τα οριζόντια τμήματα των βαθμίδων θα είχαν γενικά μικρό πλάτος 4.0 μ. και ύψος από 4.0 έως 5.0 μ. Οι κλίσεις των πρανών θα διαμορφώνονταν από 40 έως 65% ενώ στο προτελευταίο πλάτωμα θα γινόταν πλατεία 15 στρεμμάτων.
Παράλληλα ο χωματόδρομος που ενώνει αυτή τη στιγμή τη Λ. Βεΐκου με την εν λόγω περιοχή θα διαπλατυνόταν ελαφρά για την ασφαλή είσοδος και έξοδο οχημάτων και επισκεπτών. Η αποχέτευση των ομβρίων θα γινόταν με την κατασκευή μιας ανοιχτής τραπεζοειδούς μορφής τσιμεντένιας τάφρου, μήκους 800 περίπου μέτρων και πλάτους πυθμένα 0,50 μ. η οποία θα διατρέχει τον πόδα των επιχωμάτων και την πάνω μεριά του Άλσους Βέικου, θα κατεβαίνει αριστερά από το Άλσος και θα καταλήγει στον υφιστάμενο αγωγό ομβρίων υδάτων της Λ. Βεΐκου.
Τέλος, θα γινόταν φύτευση με κατάλληλα φυτά όλων των πρανών των επιχωμάτων.
Για την οργάνωση του χώρου προκειμένου να παρέχει στοιχειώδεις ανέσεις στους επισκέπτες, προτείνονται στη μελέτη οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
1. Διαμόρφωση εισόδου και περίφραξη της έκτασης εκατέρωθεν της εισόδου.
2. Παιδότοπος ο οποίος θα περιλαμβάνει τριθέσια κούνια, τραμπάλα, σύνθετη τσουλήθρα, κορμούς ισορροπίας, δοκό ισορροπίας και σκάλα ισορροπίας.
3. Δέκα τρία τραπεζοκαθίσματα όπου μπορεί να αναπαύεται και να ηρεμεί ο επισκέπτης που θέλει να ασκεί αναψυχική δραστηριότητα χωρίς να καταβάλλει μυϊκή δύναμη.
4. Μονοπάτι 1,5 μ.
5. Τριάντα δύο παγκάκια κατά μήκος του μονοπατιού και διάσπαρτα.
6. Δέκα πινακίδες κατεύθυνσης
7. Δύο πινακίδες ενημέρωσης
8. Είκοσι οκτώ δοχεία απορριμμάτων
9. Τρεις πέτρινες βρύσες
10. Αναψυκτήριο – κυλικείο
11. Διπλό ξύλινο αποχωρητήριο
12. Δύο κιόσκια
13. Γήπεδο αθλοπαιδιών
Ενδεικτικός προϋπολογισμός όλου του έργου ήταν τα 2 εκατ. ευρώ.
Και θα ήταν πολύ ωραία αν τελικά υλοποιούνταν οι μελέτες, αν ολοκληρώνονταν τελικώς το έργο και αποκτούσε το Γαλάτσι έναν υπερτοπικό χώρο αναψυχής, άθλησης και περιπάτου, έναν πνεύμονα πρασίνου.

ΕΡΩΤΗΣΗ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Το θέμα είχε φτάσει τότε μέχρι την Βουλή μετά την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας. Τους ρωτούσε αν θα μεριμνήσουν ώστε το έργο να συνεχιστεί με τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η μελέτη και με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής και αν θα λάβουν μέτρα για την οικονομική ζημία που υπέστη το Δημόσιο από τον πλημμελή έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου είχε απαντήσει ότι «ο Οργανισμός Αθήνας είχε αναθέσει την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου Βιαρόπουλου στην Κοινοπραξία ΑΤΕ – ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. – ΓΕΚΑΤ ΑΤΕ – ΕΜΠΕΔΟΣ με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας που είχε συνυπογραφεί από 20 Ιουλίου 2002. Κατά την υλοποίηση του έργου διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμοζόταν η μελέτη αποκατάστασης που είχε υποβληθεί από την εν λόγω εταιρεία και είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. του ΟΡΣΑ και την υπηρεσία αναδάσωσης Αττικής. Ο ΟΡΣΑ με έγγραφό του ζήτησε από την κοινοπραξία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ενημέρωσε σχετικά τους συναρμόδιους φορείς.
»Η Γ.Γ.Α. ΕΥΔΕ/ΑΟΕΕ που επιβλέπει το έργο αποκτάστασης ενημέρωσε ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση στις υποδείξεις της και ζήτησε από τον ΟΡΣΑ να καταγγείλει το πρωτόκολλο συνεργασίας, πράγμα που έπραξε ο Οργανισμός. Ο ΟΡΣΑ προτίθεται να αναθέσει την αποπεράτωση του έργου αποκατάστασης σε εταιρεία που θα αναλάβει παραπλήσιο έργο.»
Ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος είχε απαντήσει ότι δεν τους είχε κατατεθεί ποτέ σχετικός φάκελος ενώ ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης ότι «η ευθύνη του έργου της αποκατάστασης ανήκει στον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) ο οποίος και εποπτεύει την τήρηση του προγράμματος αποκατάστασης».

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΟΡΣΑ
Εμείς τότε είχαμε επικοινωνήσει με τον Οργανισμό Αθήνας και είχαμε μιλήσει με τον αρμόδιο για τα λατομεία υπάλληλο και μεταλλειολόγο κ. Αλεξάκη, ο οποίος μας είχε πει: «Δυστυχώς, η εταιρεία που είχε αναλάβει τις επιχωματώσεις δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές της μελέτης γι’αυτό και καταγγείλαμε τη σύμβαση. Ασφαλώς εμείς στον Οργανισμό δεν θέλουμε ο χώρος να μείνει έτσι. Γι’αυτό κι όταν κάποια άλλη εταιρεία αναλάβει ένα έργο μας, θα την υποχρεώσουμε να ολοκληρώσει και αυτό του λατομείου Βιαρόπουλου εκ περισσού. Φυσικά θα προσεγγίσουμε όσο γίνεται στη μελέτη που ήδη υπάρχει.»
Για να μη φτάσουμε, λοιπόν, πάλι στο σημείο να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, ας δωθεί από τώρα η δέουσα προσοχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή