ΛΑΤΟ υγείας & άθλησης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΛΑΤΟ υγείας & άθλησης

Παραχωρήθηκαν στο Δήμο Γαλατσίου 68 από τα 125 στρέμματα της περιοχής ΛΑΤΟ, από τα 125 που ανήκουν διοικητικά στο Γαλάτσι. Στα σύνορα του δήμου με το Π. Ψυχικό. Την Κυριακή επίσης, διοργανώνεται στο άλσος Βεϊκου, ψηλά, στα σύνορα με Φιλοθέη, το 2ο Veikou trail, μια εναλλακτική διοργάνωση ορεινού τρεξίματος.

Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε για την αποδοχή της παραχώρησης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως δασική αναδασωτέα και είναι μέρος του μητροπολιτικού πάρκου των Τουρκοβουνίων το οποίο ανέρχεται κοντά στα 2.600 στρέμματα. … Όταν πάρουμε τη διαχείριση του χώρου, θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του ανάγλυφου, θα γίνει αναδάσωση και θα δημιουργηθούν κάποιες υποδομές για ήπιες χρήσεις (δρόμοι περιπάτου κ.α.)».
Στο προηγούμενο φύλλο του Παλμού υπήρχε αναδημοσίευση από το iatronet.gr με τίτλο «6 λόγοι που η άσκηση κάνει θαύματα. Αν χρειάζεστε ένα μικρό κίνητρο για να ξεκινήσετε την γυμναστική… εμείς θα σας δώσουμε έξι!». Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραχώρησε όχι 6 αλλά 68 επιπλέον … κίνητρα για να αυξήσουμε τους παλμούς της καρδιάς μας, να προστατευθούμε από κάθε πιθανό κίνδυνο, δυναμώνοντας αλλά και για να αισθανόμαστε πιο υγιείς.
Το Veikou Trail, η εναλλακτική διοργάνωση ορεινού τρεξίματος, επιστρέφει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 για δεύτερη χρονιά και φιλοδοξεί να αποκαλύψει σε μικρούς και μεγάλους τις ιδιαιτερότητες του ορεινού τρεξίματος αλλά και την ομορφιά του φυσικού τοπίου του λόφου Βεΐκου. Παράλληλα, θέλει να εντάξει τους δημότες Γαλατσίου στο μεγάλο δρομικό κίνημα μιας και η συμμετοχή τους στον αγώνα είναι εντελώς δωρεάν !
Για τους ενήλικες προσφέρονται δύο διαφορετικές αποστάσεις 5 και 10 χιλιομέτρων αλλά και μία εξειδικευμένη για Nordic Walking μήκους 5 χιλιομέτρων. Οι μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού (Α-Β-Γ) συμμετέχουν στον παιδικό αγώνα 300 μέτρων ενώ οι μεγαλύτεροι συμμαθητές τους των υπόλοιπων τάξεων (Δ-Ε-ΣΤ) έχουν την δική τους διαδρομή 600 μέτρων. Τέλος, τα παιδιά του γυμνασίου εγγράφονται στον εφηβικό αγώνα μήκους ενός χιλιομέτρου. Αφετηρία και τερματισμός για όλες τις διαδρομές έχει οριστεί το δημοτικό γήπεδο Γαλατσίου μέσα στο άλσος Βεΐκου.
Μη νομίσετε ότι πρόκειται για κάποια αθλητική διοργάνωση η οποία απευθύνεται σε αθλητές και αθλήτριες. Κυρίως απευθύνεται σε όλους/ες εκείνους οι οποίοι έχουν βρει έναν ενδιαφέρον και διασκεδαστικό τρόπο να κρατιούνται υγιείς. Χαρακτηριστικά, ας δούμε το όχι και τόσο γνωστό τρόπο βαδίσματος σε ορεινές διαδρομές, το Nordic Walking.
To Nordic Walking είναι δραστηριότητα που έλκει την καταγωγή της στις Σκανδιναβικές χώρες και ειδικά την Φινλανδία. Πρόκειται για περπάτημα ή, σε προχωρημένο επίπεδο τρέξιμο, με τη βοήθεια ειδικών μπαστουνιών τα οποία διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα στην ορεινή πεζοπορία ή τρέξιμο. Η άσκηση στο Nordic Walking με την κατάλληλη τεχνική μπορεί να προσφέρει ισομερή εκγύμναση άνω και κάτω άκρων όπως και ενεργοποίηση του κορμού και της πλάτης, χωρίς την καταπόνηση των αρθρώσεων ταυτόχρονα.
Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνεται από ιατρούς και φυσικοθεραπευτές στο εξωτερικό, ως μια από τις καταλληλότερες ασκήσεις για άτομα με τραυματισμούς, προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους αλλά και αθλητές ως συμπλήρωμα της προπόνησής τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σε χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης διοργανώνονται αγώνες Nordic Walking με μεγάλη συμμετοχή.
Δεν είναι εύκολο μέσα στην πόλη να βρεθούν ορεινές διαδρομές για τρέξιμο ή περπάτημα. Το Γαλάτσι έχει το προνόμιο του Άλσους, το οποίο όμως εξαντλείται σε ήπιες μορφές άσκησης είτε με τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής είτε με τα γήπεδα που διαθέτει. Για όσους όμως δεν αρέσκονται ή δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικά σπορ, το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι ιδανικό. Θέλει όμως χώρους ώστε οι διαδρομές να μην είναι στενά επαναλαμβανόμενες γιατί κουράζουν το μυαλό. Η αξιοποίηση της ΛΑΤΟ, σε συνεργασία με τους όμορους δήμους είναι μιάς πρώτης τάξης ευκαιρία.
Σε πάσχοντες από καρδιακά ή μυοσκελετικά προβλήματα οι γιατροί συνιστούν μισή ώρα τουλάχιστον τη μέρα περπάτημα. Όταν αυτό γίνεται σε χωμάτινες, ορεινού τύπου διαδρομές, ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, βοηθάει την αιμάτωση και γυμνάζει χωρίς να ταλαιπωρεί. Αυτό ίσως το γνωρίζουν οι περισσότεροι αλλά δεν είναι διατεθειμένοι ή απλά δεν μπορούν να ανεβαίνουν στην Πάρνηθα! Γι’ αυτό και η ΛΑΤΟ, επικουρικά με το Άλσος, μπορεί να δώσει ένα νέο ενδιαφέρον. Ο Δήμος μπορεί να βρει τρόπους, όπως έχει ξανακάνει, ώστε και διαδρομές να υπάρξουν και στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, συμβατές με το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, να δημιουργηθούν. Κάποια παγκάκια ή κιόσκια ανάσας από τον ήλιο το καλοκαίρι δεν θα χαλάσουν τον προϋπολογισμό του δήμου. Η αίσθησή μας είναι ότι διάθεση υπάρχει.
Ο Δήμος μπορεί να δώσει στους κατοίκους κάτι σημαντικότερο από τη θεραπεία της υγείας τους. Μπορεί να προσφέρει πρόληψη!
Κι αν στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιοι το σκέφτονται πολύ, η άσκηση θα μπορέσει να τους βοηθήσει: η γυμναστική βελτιώνει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, και βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Κάνει το μυαλό πιο δυνατό. Θα βοηθήσει να δουν τέτοια θέματα με καλύτερη διάθεση αφού η γυμναστική μας ανακουφίζει από το στρες, βελτιώνει τον ύπνο και μας ανεβάζει την διάθεση. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης, και αποτελεί επιβεβαιωμένα μία από τις καλύτερες θεραπείες (συνδυαστικά, πάντα) για τις παθήσεις αυτές.
Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, μην το σκέφτεστε πολύ. Η τακτική γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τις νοητικές μας δεξιότητες σε φόρμα όσο μεγαλώνουμε. Η σκέψη, η μάθηση και η σωστή κριτική επηρεάζονται θετικά από τον αθλητισμό. Η τακτική γυμναστική μπορεί να προσθέσει κυριολεκτικά μέχρι και 5 επιπλέον χρόνια στην ζωή μας, καθυστερώντας την πρόωρη γήρανση των κυττάρων μας. Δηλαδή μία ακόμα δημοτική θητεία !
Σας περιμένουμε την Κυριακή. Βάλτε αθλητικά παπούτσια, φόρμες, την καλή σας διάθεση και … φύγαμε!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή