Ελαιόλαδο το θαυματουργό, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ελαιόλαδο  το θαυματουργό, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Δεν μπορώ να μην επανέλθω και να εκφράσω για ακόμη μία φορά τον προβληματισμό μου και την στενοχώρια μου γιατί και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, την υπεραξία ενός αρίστης ποιότητας αγροτικού προϊόντος, του ελαιολάδου, την καρπούνται κάποιοι άλλοι και όχι οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί.

Κι αυτό γιατί το 85% της παραγωγής μας εξάγεται ως χύμα, ως επί το πλείστον στην Ιταλία. Εκεί αναμειγνύεται με κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο, τυποποιείται και φτάνει να πωλείται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και καταναλωτές άλλων χωρών σε τιμή διπλάσια και άνω.
Με βάση την τιμή του ελαιολάδου, η οποία αυτή τη στιγμή είναι 3,5 ευρώ το κιλό στον τόπο παραγωγής, οι συμπατριώτες μου Ηλειοί παραγωγοί φέτος θα χάσουν περί τα 70 εκατ. ευρώ. Τόσα περίπου θα ήταν, βάσει και της παραγωγής, τα επιπλέον έσοδά τους αν προχωρούσαν στην τυποποίηση του παραγόμενου ελαιολάδου.
Αλλά δυστυχώς και του χρόνου τα ίδια πράγματα θα γράφουμε.
Τη διατροφική αξία του ελαιολάδου την γνωρίζουμε. Τώρα μαθαίνουμε και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Εφημερίδας «Τα Νέα» την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, όπου με τον τίτλο «Το ελαιόλαδο φρενάρει το Αλτσχάιμερ» έγραφε:
Μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη που αναμένεται να δώσει ώθηση στο ελληνικό ελαιόλαδο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Amal Kaddoumi, κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ονομαστεί το ελαιόλαδο «ιατρικό τρόφιμο», κάτι που θα μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπαμε μέχρι σήμερα αυτή την θαυματουργή ουσία: για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι το λάδι από ελιές μπορεί – υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις – να λειτουργήσει ως φάρμακο όχι μέσω σκευασμάτων αλλά μέσω της διατροφής.
Οπως εξηγούν οι αμερικανοί ερευνητές, η δόση ελαιολάδου που χορηγήθηκε στα πειραματόζωα αντιστοιχούσε στη μέση κατανάλωση του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 40-50 γραμμάρια την ημέρα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: τα πειραματόζωα που λάμβαναν είτε μόνο ελαιόλαδο είτε ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το φάρμακο Donepezil, το οποίο καταπολεμά το Αλτσχάιμερ, δεν εμφάνισαν σχεδόν κανένα σύμπτωμα της νόσου. Μάλιστα ο συνδυασμός με το φάρμακο έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι όταν το φάρμακο χορηγείτο μόνο του.
Σύμφωνα με τους διακεκριμένους καθηγητές, πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τον χαρακτηρισμό του ελαιολάδου ως ιατρικού τροφίμου – αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλείται medical food – το οποίο θα χορηγείται με ιατρική καθοδήγηση. «Βέβαια», εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, «θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτό θα γίνει μόνο για ελαιόλαδα που είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη και όχι γενικά για κάθε ελαιόλαδο». Το ερώτημα που προκύπτει, εξηγεί ο ίδιος, είναι κατά πόσο τα σπουδαία αποτελέσματα της αμερικανικής έρευνας θα έχουν ισχύ και στον ανθρώπινο οργανισμό. «Στο ερώτημα αυτό θα δώσει μια αρχική απάντηση η πρώτη διεθνώς κλινική μελέτη σε ασθενείς με πρώιμα συμπτώματα Αλτσχάιμερ που γίνεται με τη χρήση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη και που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του ΑΠΘ Μάγδας Τσολάκη σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Ελπίζουμε μέσα στην ερχόμενη χρονιά να είμαστε σε θέση να έχουμε τα πρώτα θετικά συμπεράσματα», λέει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω κλινική μελέτη – η οποία συνιστά παγκόσμια πρωτοπορία – κρίθηκε «μη σημαντική» από το ελληνικό κράτος με αποτέλεσμα η αίτηση για χρηματοδότησή της μέσω του προγράμματος Ερευνώ-Καινοτομώ να απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Τώρα λοιπόν γνωρίζετε ότι και για καλή μνήμη, πρέπει να καταναλώνετε μπόλικο ελαιόλαδο.

Πήγαινε στην κορυφή