«Σε κάποιον χάριζαν γάιδαρο κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια»

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
«Σε κάποιον χάριζαν γάιδαρο  κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια»

Στην τελευταία για το 2017 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου στις 21 Δεκεμβρίου, μεταξύ των 34 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης υπήρχε και το 12ο κατά σειρά θέμα, το οποίο έλεγε «Λήψη απόφασης για την παραχώρηση με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης της χρήσης τμήματος της ΛΑΤΟ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γαλατσίου».

Την περιοχή φαντάζομαι ότι όλοι οι Γαλατσιώτες την γνωρίζουν. Είναι το πρώην λατομείο της ΛΑΤΟ και βρίσκεται στα βόρεια του Γαλατσίου, πάνω από την οδό Ακτημόνων, στα σύνορα με το Π. Ψυχικό. Όλη η χαρτογραφημένη ως περιοχή ΛΑΤΟ είναι κοντά στα 600 στρέμματα εκ των οποίων τα 125 ανήκουν διοικητικά στο Γαλάτσι.
Μέχρι δυο χρόνια πριν η όλη έκταση ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Ο «Παλμός» πολλές φορές στο παρελθόν, επί όλων των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου, είχε γράψει για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή και τον κίνδυνο που υπήρχε από υγειονομικής άποψης για τους περιοίκους κι όχι μόνον. Εδώ και 1,5 περίπου χρόνο η περιοχή έχει καθαριστεί από τον Δήμο Γαλατσίου και έχει στοιχειωδώς περιφραχθεί και φωτιστεί έτσι ώστε να εμποδίζονται οι ασυνείδητοι να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους.
Το θέμα λοιπόν που ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε την παραχώρηση στο δήμο μας 68 στρεμμάτων από τα 125 που ανήκουν διοικητικά στο Γαλάτσι. Όλοι περιμέναμε να συμβεί το αυτονόητο, δηλαδή το θέμα να ψηφιστεί ομόφωνα από όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Αμ δε!
Πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και από την αντιπολίτευση οι Σπύρος Παναγιώτου, Άρης Παπαδοκωστόπουλος και Γιάννης Σκληράκης. Απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και Χάρης Βουρδουμπάς. Η παράταξη του πρώην δημάρχου Κ. Τσίρου, δια στόματος Κ. Ζώμπου, και η παράταξη «Νέα Αρχή» με τον Ν. Μαγκανάρη ψήφισαν λευκό.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι: «Η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως δασική αναδασωτέα και είναι μέρος του μητροπολιτικού πάρκου των Τουρκοβουνίων το οποίο ανέρχεται κοντά στα 2.600 στρέμματα. Μετά από πολλές επαφές που είχα την προηγούμενη περίοδο με παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, ήρθε η ώρα να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας και να μας παραχωρηθούν τα 68 κατ’αρχάς στρέμματα. Όταν πάρουμε τη διαχείριση του χώρου, θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του ανάγλυφου, θα γίνει αναδάσωση και θα δημιουργηθούν κάποιες υποδομές για ήπιες χρήσεις (δρόμοι περιπάτου κ.α.).»
Ο Κώστας Ζώμπος, αιτιολογώντας το λευκό της ψήφου τους, ανέφερε ότι «ο δήμος Γαλατσίου θα έρπεπε να έχει προχωρήσει στην κίνηση αυτή από κοινού με τους όμορους δήμους Ψυχικού και Αθήνας αλλά και με τον ΣΠΑΤ (Σύνδεσμος για τα Τουρκοβούνια).»
Ο Νίκος Μαγκανάρης είπε ότι ψηφίζει λευκό γιατί «θα δημιουργηθεί μια νέα χωματερή στον ιστό της πόλης» και πως «το θέμα είναι ανώριμο και δεν γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους.»
Στον αντίποδα ο Σπύρος Παναγιώτου, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι», τόνισε ότι: «Κατ’αρχάς είναι θετικό. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και γι’αυτό το ψηφίζουμε. Ψηφίζουμε γιατί η επιθυμία μας δεν είναι η αποτυχία της διόικησης γιατί αυτό θα σημαίνει αποτυχία της πόλης μας. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε τους προβληματισμούς μας ως προς την μελλοντική επιχωμάτωση του χώρου – προφανώς από τα έργα του Μετρό. Πρώτον, να τηρηθούν οι όροι οι οποίοι θα προβλέπονται από τη σχετική μελέτη επιχωμάτωσης γιατί υπάρχει και το προηγούμενο από το λατομείο Βιαρόπουλου που δεν τηρήθηκε απολύτως τίποτα. Και δεύτερον θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα φορτηγά με τα χώματα να μην περνούν από τους δρόμους της πόλης.»
Είναι γεγονός ότι στο θέμα της επιχωμάτωσης θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή και να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Σε κάποιο μελλοντικό φύλλο του «Παλμού» θα αναδημοσιεύσουμε τι έλεγε η μελέτη αποκατάστασης του ανενεργού λατομείου Βιαρόπουλου και τί τελικά έγινε.
Αλλά αυτά έχουμε καιρό μπροστά μας να τα πούμε και να τα γράφουμε. Αυτή τη στιγμή προέχει η παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Γαλατσίου και ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ το σκεπτικό όσων δεν ψήφισαν υπέρ. Οι λόγοι τους οποίους ανέφεραν είναι κατ’ εμέ άνευ ουσίας και θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία «σε κάποιον χάριζαν γάιδαροκι αυτός τον κοίταζε στα δόντια».
Δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι υπέρμαχοι της θεωρίας της ακινησίας των πάντων. Να μην προχωρήσει δηλαδή τίποτα για να μην πιστωθεί έργο η διοίκηση του Δήμου.
Θα πρέπει όμως να τους πω, παραφράζοντας λίγο τους στίχους του τραγουδιού, ότι «οι δοικήσεις πέφτουνε αλλά το Γαλάτσι μένει».
Εγώ πάντως για την περιοχή της ΛΑΤΟ θα προτιμούσα να δω να διαμοφώνεται ένας πολυχώρος Τεχνων και Πολιτισμού όπως προέβλεπε και η πρόταση της πτυχιακής εργασίας των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Ξάνθης, την οποία λίαν συντόμως θα αναδημοσιεύσουμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή