Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη;

Η ποσότητα των φυτικών ινών μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους, το σάκχαρο, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την υγεία του παχέος εντέρου.

Η τακτική κατανάλωση δυτικού τύπου διατροφής μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αύξησης βάρους και διαβήτη, δήλωσαν ερευνητές. Τα ευρήματα έδειξαν ότι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στην υγιεινή διατροφή. Η ποσότητά τους μπορεί να επηρεάσει την αύξηση βάρους, το σάκχαρο, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την υγεία του παχέος εντέρου.
Η έλλειψη φυτικών ινών οδηγεί στο να συγκεντρώνονται τα βακτήρια στο στρώμα βλέννας του εντέρου και να προάγουν φλεγμονή στο έντερο, συμβάλλοντας σε αύξηση του βάρους και στον διαβήτη.
Ο Gunnar C. Hansson, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι διατροφές που έχουν έλλειψη από φυτικές ίνες αλλάζουν τη βακτηριακή σύνθεση και το βακτηριακό μεταβολισμό, που με τη σειρά του προκαλεί ελαττώματα στο εσωτερικό στρώμα βλέννας και επιτρέπει στα βακτήρια να έρθουν κοντά, κάτι που προκαλεί φλεγμονή και μεταβολική νόσο.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Cell Host and Microbe, βασίζονται σε 2 έρευνες σε ποντικούς. Στις έρευνες, οι ερευνητές έδωσαν σε μια ομάδα ποντικών, διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε φυτικές ίνες.
Στην πρώτη έρευνα, μετά από 3-7 ημέρες κατανάλωσης διατροφής με χαμηλές φυτικές ίνες οι ποντικοί είχαν πρόβλημα με το προστατευτικό βλεννώδες στρώμα του παχέος εντέρου το οποίο έγινε πιο διαπερατό και τα βακτήρια συγκεντρώθηκαν στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου.
Στη δεύτερη έρευνα, το παχύ έντερο των ποντικών στην ομάδα διατροφής χαμηλών φυτικών ινών συρρικνώθηκε σημαντικά σε πάχυνση και εμφάνισε ανθυγιεινές ανισορροπίες διαφόρων στελεχών εντερικών βακτηρίων.
Τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία της εσωτερικής βλέννας στο διαχωρισμό βακτηρίων και ανθρώπινου ξενιστή. Δείχνει πώς ανταποκρίνεται δυναμικά και γρήγορα στη διατροφή και σε βακτηριακές αλλαγές.
(Πηγή: iatronet.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή