Μέρισμα κοινωνικού μίσους

Μέρισμα ελεημοσύνης είχαμε ονομάσει το «κοινωνικό μέρισμα» που διανείμει η κυβέρνηση σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ως «ασπιρίνη» που δεν θεραπεύει τη φτώχεια και δεν αποτρέπει τη φτωχοποίηση το είχαμε χαρακτηρίσει. Ως μέσο κοινωνικού μίσους και ξενοφοβίας το χρησιμοποίησαν όμως τα παπαγαλάκια της δήθεν ενημέρωσης, οθόνης και πληκτρολογίου.

Oταν το υπουργείο ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία των δικαιούχων του μερίσματος ανάλογα με την εθνική καταγωγή τους, «σοκαρίστηκαν»! Διαπίστωσαν «έκπληκτα» ότι εκτός από τους Έλληνες το δικαιούνται και ξένης καταγωγής εργαζόμενοι! Ναι, μαζί με τα 2,8 εκατομμύρια, περίπου, των Ελλήνων, το δικαιούνται και υπήκοοι άλλων 171 χωρών. 1.175 Τούρκοι, 1.259 Γερμανοί, 1.362 Κινέζοι, 1.392 Κύπριοι, 4.064 Φιλιππινέζοι, 5.259 Πακιστανοί, 18.127 Βούλγαροι, 1.480 Βρεττανοί, 281.762 Αλβανοί και άλλοι πολλοί. Η αναφορά είναι ενδεικτική και αφορά εργαζόμενους στην Ελλάδα, σχεδόν από το μισό πλανήτη.
Μόνο που στις έκπληκτες κραυγές ρατσισμού που ξεχείλισαν στις οθόνες, η λέξη «εργαζόμενους» σκοπίμως παραλείφθηκε. Παρουσιάστηκε η είδηση με την πιο ξενοφοβική της εκδοχή. Κάποτε η χρυσαυγίτικη ρητορεία τους είχε ως κορωνίδα το «έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές». Όταν η ζωή απέδειξε ότι οι δουλειές χάνονται από την παρατεταμένη κρίση, την ύφεση, την αποβιομηχάνιση, την εγκατάλειψη της γεωργίας, την αποεπένδυση και όλες τις άλλες παθογένειες του στρεβλού οικονομικού μοντέλου που κυριαρχεί στη χώρα, τότε εγκαταλείφτηκε η καραμέλα.
Όταν σε κραυγαλέα γεγονότα τύπου «φράουλες της Μανωλάδας» αποκαλύφτηκε ότι ξένοι εργάτες γίνονται αντικείμενα αισχρής εκμετάλλευσης, αντιμετωπίζονται ως ζώα δεμένα σε παράγκες και διαβιούσαν φρουρούμενα από μπράβους τοπικών αφεντικών, τότε οι κραυγές έγιναν σιγοψιθύρισμα ρατσισμού «αν δεν ήθελαν ας κάθονταν στην πατρίδα τους». Το γεγονός ότι ήταν τα ίδια «αφεντικά» που οργάνωναν την έλευση των μεταναστών, τη μεταφορά και τη χρησιμοποίησή τους με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαΐ, δεν πτόησε τους αμετανόητες ρατσιστές. Ούτε και ζήτησαν από τα «αφεντικά» να πάρουν Έλληνες για δουλειά γιατί καταλάβαιναν ότι «δεν συμφέρει». Είναι καλά τα «ξένα χέρια» όταν βοηθάνε την «ελληνική οικονομία» να γίνει «ανταγωνιστική»…
Κανένα μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ δεν «έκραξε» επίσης τους Έλληνες πλοιοκτήτες που αντικατέστησαν σιγά-σιγά τα ελληνικά πληρώματα με Πακιστανούς, Ρώσους, Βούλγαρους, Ρουμάνους. Εκεί δεν «οργίστηκαν», δεν «έκλαψαν» για τους Έλληνες άνεργους ναυτικούς, δεν έριξαν τις «βολές» τους στους Έλληνες εφοπλιστές. Πώς θα τολμούσαν άλλωστε όταν τα μισά, τουλάχιστον, ΜΜΕ ανήκουν σε εφοπλιστές; Η θρασυδειλία ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό του φασίστα. Με τον αδύναμο τα έβαζε πάντα, όχι με τον ισχυρό.
Και υπέθαλπτε πάντα τα πιο ταπεινά ένστικτα, ασκούσε αφόρητο λαϊκισμό, διαστρέβλωνε πάντα τα γεγονότα για να ξυπνήσει ρατσιστικά αντανακλαστικά. Όπως τώρα. Για να πάρει κάποιος «κοινωνικό μέρισμα» θα πρέπει να είναι νόμιμα εργαζόμενος ή συνταξιούχος στη χώρα μας, δηλωμένος δηλαδή, να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και ό,τι άλλο πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Τότε δικαιούται ό,τι δικαιούνται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη όπου υπάρχουν κανόνες και εργατικό δίκαιο. Γιατί έτσι είναι το δίκαιο.
Αυτά που είναι αυτονόητα στο σύγχρονο κόσμο, τεχνηέντως αποκρύφτηκαν. Παρουσιάστηκε το γεγονός ως να δίνονται χρήματα σε «ξένους», έτσι γενικώς, χωρίς κριτήρια, ως να τους «ταϊζουμε» κι αυτοί οι κηφήνες να κάθονται να λιάζονται στην όμορφη χώρα μας. Αυτό καταλάβαινε ο παππούς και η γιαγιά που μόλις του είχανε κόψει το ΕΚΑΣ. Έτσι, τεχνηέντως, θρέφεται η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός. Έτσι βάζουμε τους «από κάτω» να φαγωθούνε μεταξύ τους ενώ οι «από πάνω» κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους. Αλήτες ρουφιάνοι.
Μας έφεραν στο νου εκείνο το βρώμικο ρόλο που είχαν παίξει τα ίδια παπαγαλάκια όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι εμείς φταίμε για τα μνημόνια, ότι «μαζί τα φάγαμε», ότι οι απλοί πολίτες φαλίρισαν το κράτος και άρα έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ και η Τρόικα να βάλει «μία τάξη». Κάθε μέρα μας γέμιζαν με συλλογικές ενοχές. Γιατί κάποιοι έπαιρναν επίδομα τυφλού ενώ δεν ήταν τυφλοί, γιατί οι οδηγοί των τρόλεϊ αύξαιναν το βασικό μισθό τους με αστείων τίτλων επιδόματα λες και δεν ήθελαν οι ίδιοι να είναι ενσωματωμένα στο βασικό, γιατί δίνονταν αγροτικές επιδοτήσεις σε ανθρώπους που δεν ήταν αγρότες, γιατί γίνονταν εικονικά σεμινάρια επιδοτούμενα από την ΕΕ κλπ.
Μικρές αλήθειες που όλες μαζί έκαναν το μεγάλο ψέμα. Για τα ελλείμματα και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος φταίγαμε όλοι εμείς κι όχι οι εκάστοτε διοικούντες που έκλειναν το μάτι, αν δεν καλλιεργούσαν τη διαφθορά με το αζημίωτο. Δεν έφταιγαν οι μίζες και τα τεράστια άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν έφταιγαν τα σημερινά «κόκκινα δάνεια» σε επιχειρηματίες τότε φίλους, δεν έφταιγε ο πακτωλός χρημάτων που διοχετεύονταν έμμεσα σε φιλικά στην κάθε κυβέρνηση ΜΜΕ, δεν έφταιγε η τεράστια φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν έφταιγε που ο κάθε Κόκκαλης πλήρωνε τον ίδιο φόρο με τον οδηγό της λιμουζίνας του, δεν έφταιγαν οι off-shore εταιρείες μεγάλων πολιτικών τζακιών. Έφταιγε ο καστανάς που δεν πλήρωνε δημοτικά τέλη για τη φουφού του κι η γιαγια που πούλαγε μαρούλια στη λαϊκή χωρίς να κόβει απόδειξη … Αλήτες, ρουφιάνοι.
Πόσοι είναι οι ξένοι που δικαιούνται το μέρισμα; 91% των δικαιούχων είναι Έλληνες, 7% αλβανικής καταγωγής και το υπόλοιπο 2% μοιράζεται σε υπηκόους 170 χωρών. Για τους αλβανικής καταγωγής συμπολίτες μας πρώτης και δεύτερης, πλέον, γενιάς, ξέρουμε όλοι ότι έχουν ενσωματωθεί οικονομικά πλήρως στην ελληνική κοινωνία, δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Κάποιοι από αυτούς είναι πλέον επιχειρηματίες και οι περισσότεροι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν τη χώρα μας. Για το 2% λοιπόν χύθηκε τόσο ύπουλο ρατσιστικό μίσος;
Σε ποιά ευρωπαϊκή χώρα το 2% τουλάχιστον του οικονομικά ενεργού πληθυσμού δεν είναι ξένης καταγωγής; Αν σκεφτούμε μόνο τους Έλληνες που εργάζονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από την «πλούσια» Γερμανία έως την «πάμφτωχη» Βουλγαρία, αρκεί για να μην χρειαστούμε επίσημα στοιχεία. Πώς θα αντιδρούσαμε άραγε στην είδηση ότι πχ. το γερμανικό κράτος έδωσε σε όλους τους χαμηλόμισθους ή μερικής απασχόλησης Γερμανούς κάποιο επίδομα και δεν έδωσε σε όσους δεν έχουν γερμανική καταγωγή; Δεν θα μιλούσαμε για ξεκάθαρο ρατσισμό; Ας αφήσουμε το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και επιβάλλεται γερό πρόστιμο από την ΕΕ στα κράτη μέλη. Ας μείνουμε στην ουσία. Δεν θα μας ενοχλούσε;
Τα ίδια παπαγαλάκια που καλλιεργούν το μίσος μεταξύ των κοινωνικών ομάδων όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι όμως αυτά που πρωτοστατούν υποκριτικά στους τηλεοπτικούς μαραθώνιους αγάπης και αλληλεγγύης μέσα στις γιορτές… Καλή χρονιά, αδέρφια!

Πήγαινε στην κορυφή