Ευχές για το 2018

Αγαπητοί φίλοι, μετά από 14 συνεχή Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές στην Ελλάδα μας, ταξίδεψα στην Αγγλία για ολιγοήμερες διακοπές σε συγγενικό πρόσωπο.

Βρέθηκα λοιπόν στην παραθαλάσσια πόλη Brighton όπου, όπως πληροφορήθηκα, στα χρόνια πριν την κρίση ζούσαν το πολύ 200 Κύπριοι δεύτερης γενιάς (οι πρώτοι είχαν έρθει από Κύπρο την εποχή της εισβολής). Από το 2009 και μετά, από το μηδέν σήμερα έφτασαν να ζουν πάνω από 700 συμπατριώτες εκ των οποίων 150 οικογενειάρχες.
Στο Brighton λειτουργούν ελληνικό σχολείο, ελληνική εκκλησία, ελληνική κοινότητα, οργανώνονται γκρουπ εκμάθησης ελληνικών χορών και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Οι Έλληνες που ζουν εδώ στο Brighton είναι όλοι σπουδασμένοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες κτλ.
Δεν σας λέω βέβαια κάτι νέο, αλλά απλώς διαπίστωσα ιδίοις όμμασι αυτό που έχει γραφτεί κατά κόρον στα ΜΜΕ. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι αιτίες για την φυγή των επιστημόνων δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και πολλές άλλες που διαπίστωσα, τις οποίες όμως θα αναφέρω σε μελλοντικό μου άρθρο.
Επειδή οι συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να γράψω κανονικό άρθρο, θα ήθελα να ευχηθώ στον καθένα προσωπικά καλή χρονιά με πρωτίστως υγεία και επιτυχίες στον τομέα του ο καθένας. Ακόμη θέλω να ευχηθώ σε όλους μας και στους πολιτικούς μας ταγούς περισσότερο, να αποκτήσουν το αυτονόητο που εδώ στην Αγγλία υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.
Εύχομαι να σταματήσει η φυγή των μορφωμένων Ελλήνων και να αρχίσει ένα αντίστροφο ρεύμα – αυτό που λένε τα πιθηκίζοντα ΜΜΕ «brain gain». Εύχομαι να δούνε οι πολιτικοί μας τα μακροχρόνια συμφέροντα της χώρας και όχι τα κοντόφθαλμα τα δικά τους. Να κάτσουν όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα μίνιμουμ σχέδιο για το πώς βλέπουν την θέση της Ελλάδας στην εποχή των robots, της Τεχνητής Νοημοσύνης «Artificial Intelligence» και της βιοτεχνολογίας που έρχονται καλπάζοντας.
Αυτές είναι οι ευχές μου για το 2018. Χρόνια πολλά σε όλους!

Πήγαινε στην κορυφή