Παιδικά δοντάκια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

• Το παιδάκι μου βγάζει δοντάκια και πονάει. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;
Όταν τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να ανατέλλουν, μερικά μωρά μπορεί να έχουν πόνο ή ευαίσθητα ούλα. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ο πυρετός δεν είναι φυσιολογικός όταν ανατέλλουν τα δόντια. Αν το μωρό σας έχει ασυνήθιστα υψηλό ή επίμονο πυρετό, καλέστε το γιατρό σας. Τρίψετε τα ούλα του παιδιού σας με μια καθαρή υγρή γάζα για να το ανακουφίσετε από τον πόνο. Ένας καθαρός δακτύλιος – κρίκος οδοντοφυΐας – μην το βουτάτε σε ζάχαρη, το σιρόπι, μέλι ή άλλα τρόφιμα – μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα ευαίσθητα ούλα. Αν το παιδί εξακολουθεί να είναι ανήσυχο ή πολύ ταλαιπωρημένο, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας.
• Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δοντάκια για την υγεία του παιδιού;
Τα νεογιλά δόντια είναι σημαντικά για τα παιδάκια για να μασούν σωστά την τροφή, να μιλούν ορθά και να έχουν ένα αισθητικό χαμόγελο. Επιπλέον διατηρούν το χώρο στην παιδική γνάθο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο ορθοδοντικά προβλήματα.
• Σε ποια ηλικία ανατέλλουν τα παιδικά δοντάκια;
Τα μπροστινά τέσσερα δόντια ενός μωρού έρχονται συνήθως πρώτα, όταν το μωρό είναι περίπου έξι μηνών. Μην ανησυχείτε αν τα δόντια δεν έχουν ανατείλει ακριβώς στην ηλικία των έξι μηνών. Μερικά παιδιά μπορεί να μην έχουν ούτε ένα πρώτο δόντι μέχρι να φτάσουν τους 12 ή 14 μήνες. Από τη στιγμή που γίνουν 3ετών, στα περισσότερα παιδιά έχει ολοκληρωθεί η ανατολή των 20 νεογιλών δοντιών. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι γνάθοι αυξάνονται, κάνοντας χώρο για τα δόντια των ενηλίκων που αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Μέχρι την ηλικία των 12 έως 14, τα παιδιά έχουν συνήθως 28 από 32 ενήλικα δόντια τους. Οι υπόλοιποι τέσσερις γομφίοι, που συχνά αποκαλούνται φρονιμίτες, ανατέλλουν μεταξύ των ηλικιών 17 και 25.
• Πρέπει το παιδί να κοιμάται με το μπιμπερό;
Μόλις ανατείλουν τα δόντια μέσα από τα ούλα, μπορεί να εμφανιστεί και η τερηδόνα. Στα μικρά παιδάκια εμφανίζεται συχνά η τερηδόνα του μπιμπερό λόγω της παρατεταμένης έκθεσης των παιδικών δοντιών σε υγρά που περιέχουν ζάχαρη όπως γάλα, χυμούς, ζαχαρόνερο. Ακόμα και το μητρικό γάλα περιέχει ζάχαρη.
Η τερηδόνα του μπιμπερό εμφανίζεται όταν το μωρό κοιμάται με το μπιμπερό ή όταν το μπουκάλι γάλα χρησιμοποιείται συνεχώς σαν μέσο για να ηρεμίσει το μωρό που κλαίει. Το γάλα παραμένει στα δόντια όλη τη νύχτα που το μωρό κοιμάται και προκαλεί τερηδόνα.
• Είναι κακό εάν το παιδί μου πιπιλάει το δάκτυλο στο στόμα ή χρησιμοποιεί πιπίλα;
Το πιπίλισμα είναι μια φυσιολογική συνήθεια των νηπίων που τα κάνει να νιώθουν ασφαλή, ήρεμα και ευτυχισμένα. Επίσης τα ξεκουράζει και τα βοηθάει να κοιμηθούν. Η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση αυτής της συνήθειας καθορίζουν και το εάν θα δημιουργηθούν ορθοδοντικά προβλήματα (δηλαδή προβλήματα θέσης των δοντιών ή προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων). Το πιπίλισμα πρέπει να σταματήσει μετά την ηλικία των 2ετών. Εάν μέχρι την ηλικία των 4ετών δεν έχει σταματήσει, συζητήστε το με τον οδοντίατρο σας.
• Πότε πρέπει το παιδί μου να επισκεφτεί πρώτη φορά τον οδοντίατρο;
Όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι του παιδιού σας, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας σχετικά με τον προγραμματισμό της πρώτης επίσκεψης στον οδοντίατρο. Είναι καλό η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο να γίνει εντός έξι μηνών μετά την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, αλλά όχι αργότερα από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας. Αν και αυτό μπορεί να σας φαίνεται νωρίς, η πρόληψη είναι το κλειδί για την υγεία των δοντιών. Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα εξετάσει:
– την ανάπτυξη, την υγιεινή του στόματος, τυχόν οδοντικούς τραυματισμούς, κοιλότητες ή άλλα προβλήματα
– καθορίσει τον κίνδυνο το παιδί σας να αναπτύξει τερηδόνα
– καθαρίσει τα δόντια και να υποδείξει οδηγίες για την καθημερινή φροντίδα
– αξιολογήσει την ανάγκη του παιδιού για φθόριο
– διατροφικές συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα των δοντιών
– την οδοντοφυΐα, τη χρήση πιπίλας, ή πιπίλισμα δακτύλου
Τέλος, θα συζητήσουν για θεραπεία εάν χρειαστεί και τη συχνότητα των ελέγχων που απαιτούνται ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

 

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Σ.
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ,
Οδοντίατρος Πανεπιστημίου
Αθηνών DDS, MSc
Ειδικευθείσα στην
Παιδοδοντιατρική,
στην Οδοντιατρική Σχολή ACTA,
Άμστερνταμ, Ολλανδία.
Email: katerina5the@gmail.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή