ΕΝΕΔΡΑ, Μουσικό Συγκρότημα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΕΔΡΑ, Μουσικό Συγκρότημα

Οι ΕΝΕΔΡΑ σχηματίστηκαν το φθινόπωρο του 2007 από τον Αλέξανδρο Πενταρά (κιθάρα) και την Ναταλία Ηλία (φωνή) και αμέσως ξεκίνησαν τις live εμφανίσεις τους σε μικρές και μεγάλες μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας, πήραν μέρος σε πολλά φεστιβάλ και συμμετείχαν με δικά τους τραγούδια σε διάφορες ροκ συλλογές.
Οι εναλλαγές στα μέλη του συγκροτήματος ήταν πολλές και πλέον στα τύμπανα ο Αντώνης Παπαδάς και στο μπάσο ο Βαγγέλης Ηλίας δίνουν την δική τους ηχηρή μουσική πρόταση και ενώνονται με την ΕΝΕΔΡΑ για τα καλύτερα που καταφτάνουν.

Ύστερα από αρκετό καιρό και δύο επιτυχημένα demos, οι ΕΝΕΔΡΑ κυκλοφόρησαν το πρώτο τους cd σε δική τους παραγωγή με τίτλο «ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ», το οποίο περιλαμβάνει 12 ελληνόφωνα ροκ κομμάτια. Η συνέχεια, On stage…!

«ΠΑΛΜΟΣ»: Ναταλία Ηλία το 2007 σχηματίσατε με τον Αλέξανδρο Πενταρά τους ΕΝΕΔΡΑ. Πείτε μας το τόξο της εξέλιξης του γκρούπ ως τώρα;
ΝΑΤΑΛΙΑ ΗΛΙΑ: Οι ΕΝΕΔΡΑ εξ αρχής υπήρξαν ένα συγκρότημα που σκοπό είχε τη δημιουργία των δικών του τραγουδιών. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν και σε αυτό έχουν παραμείνει έως και σήμερα. Δίχως αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν έχουμε πλαισιώσει κατά καιρούς τα τραγούδια μας με διασκευές από την δεκαετία του 1970 που τόσο λατρέψαμε. Όλη αυτή η προσπάθεια της έκφρασης και παρουσίασης της δικής μας μουσικής είχε ως αποτέλεσμα να παίξουμε σε πολλά μαγαζιά Αθήνας και επαρχίας, αλλά και σε πολλά φεστιβάλ και χώρους εναλλακτικούς. Το ελληνικό ροκ πάντα είχε κάτι να πει και εμείς απλώς προσθέτουμε κάθε φορά αυτό που νομίζουμε ότι λείπει.
«Π»: Ποια η σχέση σας και οι σπουδές σας με τη μουσική;
Ν.Η.: Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει γύρω στα 10 χρόνια κιθάρα ηλεκτρική, αλλά και ακουστική. Εγώ, από μικρή με θυμάμαι να με τρέχει ο πατέρας μου στο ωδείο για πιάνο, φωνητική και θεωρία. Από ό,τι γνωρίζω και οι υπόλοιποι της μπάντας λίγο πολύ έχουν περάσει από δασκάλους και θεωρητικούς. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό που έχουμε βιώσει κατά την δημιουργία των δικών μας κομματιών, μας δίδαξε πως τα ωδεία δεν μπορούν να οδηγήσουν έναν καλλιτέχνη ή έναν άνθρωπο που θέλει να εκφραστεί, να φτιάξει κάτι δικό του. Δυστυχώς, η νοοτροπία που έχουμε, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, κλείνεται κυρίως στην αναπαραγωγή των ίδιων και των ίδιων κλασικών κομματιών και όχι στην προτροπή για καλλιτεχνική έκφραση. Και το αποτέλεσμα είναι να διαβάζουμε άπταιστα μια παρτιτούρα ή μια ταμπλατούρα, αλλά να μην μπορούμε να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να φτιάξουμε μια απλή ακολουθία ακόρντων που θα οδηγήσει στην σύνθεση ενός κομματιού εκ του μηδενός.
«Π»: Είναι η κύρια απασχόλησή σας; Γνωρίζω ότι είστε εγκληματολόγος.
Ν.Η.: Σπούδασα Κοινωνιολόγος και έκανα μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. Ασχολήθηκα πολύ με ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά διαπίστωσα πως όσο και να προσπαθούμε εάν η πολιτεία δεν αποφασίσει να πατάξει την εγκληματικότητα διαφόρων μορφών, δεν αρκεί καμία είδους εγκάρδια προσπάθεια από ανθρώπους σαν κι εμένα. Η μουσική υπήρξε για μένα ένα αντίβαρο από τα χρόνια των σπουδών, αν και από μικρή μέσα στα ωδεία και τις μουσικές σχολές. Αν ήταν στο χέρι μου, όπως πιστεύω και στο χέρι πολλών, θα ζούσα από αυτή. Όμως, είναι ουτοπικό κάτι τέτοιο, διότι η μουσική ως τέχνη ποτέ δεν απέφερε τα προς το ζην, τουλάχιστον όχι για καλλιτέχνης που δεν ακολούθησαν την οδό των εταιρειών και των μανατζαρέων.
«Π»: Η διπλωματική σας εργασία υπό τον τίτλο «Ο εγκληματοπροληπτικός ρόλος της μουσικής» αποδεικνύει τη μουσική σας πορεία;
Ν.Η.: Η διπλωματική μου εργασία είχε να κάνει με τον τρόπο που η μουσική μπορεί να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους και να τους απομακρύνει από εγκληματικές συμπεριφορές. Στο πέρασμα των χρόνων γνώρισα πολλά παιδιά που στην κυριολεξία σώθηκαν λόγω της μουσικής. Είναι μια ζάλη που σε παίρνει και σε πάει όπου εκείνη θέλει αν της δώσεις τα ηνία.
«Π»: Οι ΕΝΕΔΡΑ τι προτείνουν μουσικά;
Ν.Η.: Οι ΕΝΕΔΡΑ, όπως είπα και πριν, γράφουν τη δική τους μουσική. Ελληνικό ροκ. Κι όπως είπα και πριν, το ροκ πάντα είχε κάτι να πει. Εμείς θέλουμε να λεγόμαστε παρατηρητές της καθημερινότητας. Δεν προτείνουμε ούτε λύσεις ούτε διέξοδα. Δεν είναι αυτή η δουλειά του μουσικού, όσο κι αν κάποιοι διασκεδαστές έχουν δώσει άλλο νόημα στην εξίσωση μουσικός – πραγματικότητα.
«Π»: Τι έχει αλλάξει, κατά την γνώμη σας, στα μουσικά πράγματα την τελευαία 10ετία;
Ν.Η.: Δεν νομίζω πως έχουν αλλάξει και πολλά. Ίσως το μόνο που έχει μπει λίγο πιο βαθιά είναι το διαδίκτυο κι αυτό σε πολλά εισαγωγικά, διότι ακόμα δεν έχουμε δει όλο το φάσμα της επιρροής του στην καθημερινή μας ζωή. Έχει γίνει λίγο πιο εύκολο για πολλούς ανθρώπους που πριν δεν είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Από εκεί και πέρα, οι εταιρείες έχουν φθαρεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και η παραγωγή μουσικής ως αποτέλεσμα έχει φτάσει να γίνεται όπως παλιά, στα υπόγεια των σπιτιών και σε μικρά δωμάτια μεταξύ φίλων και γνωστών.
«Π»: Τα μικρά σχήματα που ολοένα γεννώνται ακολουθούν τις ανάγκες των σκηνών;
Ν.Η.: Αν εννοείτε των μουσικών σκηνών, όχι. Από παλιά υπήρχε η ανάγκη της μουσικής έκφρασης, κυρίως στους νέους. Απλώς τώρα, μας φαίνεται πιο πολύ διότι λόγω του ίντερνετ υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στα μέσα.
«Π»: Το cd σας με τίτλο «ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ» περιλαμβάνει 12 ελληνόφωνα ροκ κομμάτια. Είναι καθαρόαιμη ροκ μουσική;
Ν.Η.: Δεν νομίζω πως υπάρχει καθαρόαιμο ροκ. Αφού κι αυτό είναι απόρροια πολλων μουσικών ειδών. Ούτε ο Gallagher ήταν καθαρόαιμος ρόκερ. Στη βάση του ήταν ένας μπλουζάς που έπαιζε υπέροχη ροκ κιθάρα κι έγραφε καταπληκτικά ροκ κομμάτια. Έτσι κι οι ΕΝΕΔΡΑ, δεν μπορούμε να πούμε πως γράφουν απολύτως ροκ κομμάτια. Υπάρχουν επιρροές κι από μπλουζ κι από φανκ.
«Π»: Οι κοινωνικές ανησυχίες σας μεταφέρονται στις μουσικές σας επιλογές; Είναι αυτή θεματολογία τους;
Ν.Η.: Σίγουρα οι κοινωνικές μας ανησυχίες έχουν ικανοποιητικό ρόλο μέσα στη στιχουργία των τραγουδιών μας, αλλά κυρίως είναι ανθρωποκεντρικής προέλευσης οι επιρροές μας.
«Π»: Το χάρισμα της φωνής σας το γνωρίζουμε στο Γαλάτσι. Είστε εράστρια της μελωδίας;
Ν.Η.: Μια ερμηνεύτρια χωρίς μελωδιακή γραμμή είναι όπως ένας ηθοποιός χωρίς κείμενο. Δεν θα μπορούσα νομίζω ποτέ να κάνω αυτό που άλλοι κάνουν και με μεγάλη επιτυχία. Να απαγγέλω στίχους χωρίς να προσδίδω και την δική μου μουσική άποψη. Η μελωδία και οι στίχοι ενός κομμάτιού δίνουν τροφή στον ερμηνευτή ώστε να μπορεί να απευθυνθεί κάθε φορά σωστά.
«Π»: Μπορείτε να μας πείτε τα οφέλη της μουσικής σε όσους ασχολούνται με αυτήν;
Ν.Η.: Τα οφέλη είναι κυρίως ψυχολογικά. Ένας στίχος μπορεί να κατεβάσει χιλιάδες κόσμου στον δρόμο. Μπορεί να χωρίσει ένα ζευγάρι, μπορεί να συνδεθεί με την γέννηση ενός παιδιού. Εν ολίγοις, η μουσική συνδέεται άρρκητα με την ζωή μας και μόνο θετικά μπορεί να δράσει στην ψυχή μας.
«Π»: Ποιούς μουσικούς, μπάντες της ροκ μουσικής θαυμάζετε;
Ν.Η.: Είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες της εγχώριας και της ξένης ροκ σκηνής που έχω πολύ ψηλά. Δεν ξεχωρίζω ιδιαίτερα κανέναν, διότι όλοι έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην μουσική πορέια την δική μου και της μπάντας.
«Π»: Ποιά τα μουσικά σας ακούσματα από την οικογένειά σας;
Ν.Η.: Από την οικογένειά μου έχω πάρα πολλές μουσικές αναμνήσεις. Θυμάμαι τον πατέρα μου να ακούει Rock around the clock και μετά Μητσιά. Από την άλλη η μάνα μου άκουγε από τζαζ μέχρι hip hop κι από Dylan μέχρι Maiden. Οι παππούδες μου λόγω καταγωγής (Κεφαλλονιά) πάντοτε τραγουδούσαν στις γιορτές και στα τραπέζια καντάδες και ιταλικά κομμάτια. Λίγο από όλα λοιπόν!
«Π»: Οι μείξεις που γίνονται στη μουσική ροκ έχουν ενδιαφέρον για εσάς;
Ν.Η: Αν εννοείτε μείξεις όπως ροκ με ρεμπέτικο, είναι κάτι το οποίο δεν με αφορά. Ίσως αυτοί που το κάνουν να το κάνουν καλά. Εμείς ως μπάντα δεν ακολουθούμε τέτοιο δρόμο.
«Π»: Είπαν για τον Χατζιδάκη ότι είναι μια αυριανή υπόθεση. Το βλέπετε αυτό; Ξέρετε την σχέση του με την ροκ μουσική;
Ν.Η.: Ο Χατζιδάκης υπήρξε μια ιερή μουσική μορφή για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι μια αυριανή υπόθεση, είναι μια υπόθεση διαχρονική και παγκόσμια. Όσο για την σχέση του με την ροκ… οι στίχοι του τα λένε όλα.
«Π»: Τις μουσικές σας σκέψεις, τις μοιράζεστε με τους ΕΝΕΔΡΑ. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;
Ν.Η.: Τα τραγούδια στο συγκρότημα τα γράφει ο Αλέξανδρος Πενταράς. Εγώ, η Ναταλία Ηλία, ο μπασίστας μας Βαγγέλης Ηλίας (ουδεμία συγγενική σχέση) και ο ντράμερ μας Αντώνης Παπαδάς είμαστε μαζί του και πλαισιώνουμε τα κομμάτια του δημιουργικά, κι ο καθένας με τη δική τους μουσική άποψη. Όταν μια μπάντα δημιουργεί το δικό της υλικό, δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από το να μοιράζονται τα μέλη τις ιδέες και την καρδιά τους.
«Π»: Η ροκ μουσική είναι συνώνυμο της ελευθερίας;
Ν.Η.: Η ελευθερία δεν έχει συνώνυμα. Είναι μια ιδέα που πορεύεται μόνη της με αυτοδυναμία. Το ροκ έτυχε να βρεθεί μπροστά σε μεγάλες στιγμές της ανθρωπότητας και συνδέθηκε με φιλελεύθερους αγώνες.
«Π»: Έχετε σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα, Ποιά συνέχεια θα θέλατε;
Ν.Η.: Το ζητούμενό μας είναι να καταφέρουμε ο κόσμος να ακούσει τα τραγούδια μας. Εμείς πιστεύουμε πως έχουν κάτι να πουν. Αρκεί τώρα αυτό να αποδειχθεί.
«Π»: Τι εύχεστε για το 2015;
Ν.Η.: Το 2015 ευχόμαστε να είναι μια υπέροχη χρονιά για όλο τον κόσμο με υγεία κι αισοδοξία.

– Όποιος φίλος/φίλη θέλει να προμηθευτεί το Cd των «ΕΝΕΔΡΑ», μπορεί να επικοινωνήσει με το e-mail : inkas132002@yahoo.gr
Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νεώτερα σχετικά με το συγκρότημα :
http://www.enedrarockband.blogspot.gr/
https://www.youtube.com/user/nanti13

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή