Δημ. Παπαδημούλης σε Γ. Ντάισελμπλουμ: Στο τέλος της θητείας σας, μας φέρνετε καλά νέα και κάποιες αλήθειες τις λέτε πιο ανοικτά.

Δημ. Παπαδημούλης σε Γ. Ντάισελμπλουμ: «Στο τέλος της θητείας σας, μας φέρνετε καλά νέα και κάποιες αλήθειες τις λέτε πιο ανοικτά. Θα προτιμούσα αυτά να μας τα λέγατε και όταν ήσασταν πολύ ισχυρός Πρόεδρος του Eurogroup».

• Δημ. Παπαδημούλης: «Είπατε ότι ο ελληνικός λαός, που έχει υποφέρει πολλά από τα μνημόνια, πληρώνει δύο πράγματα. Την κακή διακυβέρνηση της πατρίδας μου για χρόνια από κυβερνήσεις που δημιούργησαν ελλείμματα και χρέη, αλλά και τον κακό σχεδιασμό των προγραμμάτων».

• Γ. Ντάισελμπλουμ: «Έχετε παρακολουθήσει πολύ επαγγελματικά τη δουλειά μας και είσαστε και ιδιαίτερα επίμονος στην κριτική σας»

• Διάλογος Δημήτρη Παπαδημούλη και Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή ΕCON του Ευρωκοινοβουλίου.

“Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στο πλαίσιο Οικονομικού Διαλόγου και Ανταλλαγής απόψεων με τον -απερχόμενο- Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε τα εξής:

«Κύριε Ντάισελμπλουμ,
Οφείλω να δηλώσω ότι η πολιτική μου ομάδα και εγώ προσωπικά έχουμε συχνά διαφωνήσει και με την πολιτική που εκφράσατε τα προηγούμενα χρόνια ως Πρόεδρος του Eurogroup, και με ορισμένες δηλώσεις σας.
Όσο όμως πλησιάζετε προς το τέλος της θητείας σας, και πιο καλά νέα μας φέρνετε και κάποιες αλήθειες μας τις λέτε πιο ανοικτά. Θα προτιμούσα αυτά να μας τα λέγατε και όταν ήσασταν πολύ ισχυρός Πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως την αλήθεια ότι “με το μνημόνιο και τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν για την Ελλάδα κυρίως σώθηκαν οι τράπεζες”, και όχι οι Έλληνες πολίτες.
Όπως την αλήθεια που σήμερα μόλις είπατε ότι “ο ελληνικός λαός που έχει υποφέρει πολλά από τα μνημόνια, πληρώνει δύο πράγματα. Το πρώτο, την κακή διακυβέρνηση της πατρίδας μου για χρόνια από κυβερνήσεις που δημιούργησαν ελλείμματα και χρέη, αλλά και τον κακό σχεδιασμό των προγραμμάτων”.
Σήμερα όμως, ακόμη κι εσείς που είστε πολύ αυστηρός, μας είπατε πολύ καλά νέα για την Ελλάδα. Κι εγώ θέλω σε αυτά να στηριχτούμε για να οικοδομήσουμε μια χώρα με ισχυρή διοίκηση, με μεταρρυθμίσεις, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, που να έχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Γι’ αυτό σας ρωτώ το εξής:
Επειδή από το δάνειο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ του τρίτου προγράμματος ο κ. Ρέγκλινγκ έχει πει ότι ένα μέρος του δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα μπορούσε να δοθεί για την εξόφληση δανείων, προς το ΔΝΤ για παράδειγμα, που έχουν υψηλά επιτόκια, εσείς προσωπικά υποστηρίζετε αυτή την πρόταση ως ένα συγκεκριμένο μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που δεν θα δημιουργούσε πρόσθετο βάρος για κανέναν;
Και δεύτερον. Έρχεστε συχνά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως το Eurogroup δεν έχει καμία υποχρέωση δημοκρατικής λογοδοσίας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την άποψη να είναι υποχρεωμένο το Eurogroup να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μία θεσμική αλλαγή, πώς την βλέπετε;
Και τελευταίο, θέλω ένα σχόλιο, μια αξιολόγηση δική σας, για τον διάδοχό σας τον κ. Σεντένο, καθώς ήταν για καιρό μέλος του Eurogroup».”

Πήγαινε στην κορυφή