Στ. Θεοδωράκης: Στο ανοικτό πνεύμα βρίσκεται η λύση, είτε μιλάμε για ναρκωτικά, είτε μιλάμε για οικονομία

Aνάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook: 

“Η Πορτογαλία νίκησε τα ναρκωτικά! Σκέψου ότι στη δεκαετία του ’80 ένας στους 100 Πορτογάλους έπαιρνε ηρωίνη, ότι η χρήση γινόταν στο δρόμο, ότι η εγκληματικότητα είχε φτάσει τα ύψη, ενώ το AIDS και η ηπατίτιδα θέριζαν. Μετά από 40 χρόνια δικτατορίας και απαξίωσης της εκπαίδευσης, η άλλοτε περίκλειστη χώρα – στην οποία η Coca Cola ήταν απαγορευμένη και η κατοχή αναπτήρα απαιτούσε άδεια – έγινε το εύκολο θύμα των ναρκωτικών.

Σήμερα, όμως, η χρήση των ναρκωτικών έχει μειωθεί εντυπωσιακά, όπως και οι θάνατοι από αυτά, αλλά και το AIDS. Ενώ το 2000 υπήρχαν 104 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το 2015 μειώθηκαν σε 4!

Η θεαματική αλλαγή οφείλεται, όπως επισημαίνει ο Guardian, στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κοινωνία της Πορτογαλίας. Τα πολιτικά κόμματα, ο ιατρικός κόσμος, οι ενώσεις και οι δημοσιολογούντες ενώθηκαν εναντίον του κοινού εχθρού. Συζήτησαν ανοιχτά, τα έβαλαν όλα κάτω, συμφώνησαν. Έτσι, το 2001 ήρθε η νομοθετική αλλαγή, με την Πορτογαλία να γίνεται η πρώτη χώρα στην ΕΕ που αποποινικοποίησε την μικροκατοχή και την χρήση. Σε λίγα χρόνια τα νοσοκομεία άδειασαν από ναρκομανείς, οι φυλακές το ίδιο. Όσοι πιάνονταν έδιναν λόγο σε ένα “πάνελ αποτροπής” και πήγαιναν σε προγράμματα απεξάρτησης. Οι έμποροι δεν είχαν πια ενα προσοδοφόρο επάγγελμα καθότι η αντιααπαγόρευση γκρέμισε τον μυθο και έριξε τις τιμές.

Τελικά, μάλλον στο ανοικτό πνεύμα βρίσκεται η λύση, είτε μιλάμε για τα ναρκωτικά είτε μιλάμε για την οικονομία.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή