28/12/2014 Norman Atlantic 29/12/1996 Δύστος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
28/12/2014 Norman Atlantic  29/12/1996 Δύστος

29/12/1996 Στις 20.00 ώρα περίπου ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχε το Φ/Γ ΔΥΣΤΟΣ με το εμπορικό Μ/S (μοτορσιπ) ΛΕΝΑ. Το πρωΐ της επομένης και περί ώρα 05.15 το πλοίο ΔΥΣΤΟΣ εντοπίσθηκε ανεστραμμένο να επιπλέει από το αλιευτίκο Α/Κ Σαρωνικός, 3,5 ναυτικά μίλια ανατολικά από την Κύμη όπου και διέσωσε τον δόκιμο πλοίαρχο Χρήστο Αναγνώστου.

Στο ναυάγιο αυτό έχασαν την ζωή τους 20 επιβαίνοντες που βρέθηκαν στη συνέχεια πνιγμένοι μέσα στο πλοίο, ο Πλοίαρχος, ο Υποπλοίαρχος, ο Ανθυποπλοίαρχος, ο Ραδιοτηλεγραφητής, οι Α΄, Β΄ και Γ΄ Μηχανικοί, 9 ναύτες, 1 Λιπαντής, ο Μάγειρας, ο βοηθός θαλαμηπόλου, η σύζυγος του Α΄ Μηχανικού και η κόρη του Α΄ Μηχανικού, η σύζυγος του Β΄ Μηχανικού ενώ αργότερα βρέθηκαν από το ρ/μ Μανωλάκης που είχε σπεύσει στη περιοχή ένας ναύτης, ένας λιπαντής και ο έτερος Γ΄ Μηχανικός.
Από την έρευνα των πραγματογνωμόνων ως αιτία του ναυαγίου θεωρήθηκε η μετατόπιση φορτίου, η οποία και επέφερε την αύτανδρη ανατροπή του πλοίου. Από την δικογραφία που σχηματίστηκε, 15 άτομα κάθισαν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου ως υπεύθυνοι για τη βύθιση του τσιμεντάδικου πλοίου της ΑΓΕΤ. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2001 ανακοινώθηκαν από το Τριμελές Πλημμλειοδικείο του Πειραιά, οι ποινές. Οι εννέα από τους δεκαπέντε κατηγορουμένους, όλοι στελέχη της ΑΓΕΤ -ΗΡΑΚΛΗΣ, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από πέντε έως και επτά χρόνια. Και οι εννέα καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
28/12/2014 Δραματικές στιγμές για τους επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.
Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα. Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για έναν νεκρό (σ.σ. την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές). Πρόκειται για Έλληνα επιβάτη. Συνολικά έχουν διασωθεί 190 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων. Στιγμές αγωνίας για τους υπόλοιπους επιβάτες, καθώς η φωτιά – αν και υπό έλεγχο – εξακολουθεί να καίει, ενώ το πλοίο έχει μικρή κλίση (7 μοιρών) λόγω των νερών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Έλεγχος στο «Norman Atlantic» προειδοποιούσε για σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια.
Σοβαρές ελλείψεις στους τομείς της πυρασφάλειας αλλά και στη διαχείριση των επιβατών του πλοίου σε περίπτωση κινδύνου, εντόπισε – μεταξύ άλλων ελλείψεων – ο έλεγχος που έγινε στο «Norman Atlantic» στις 19 Δεκέμβρη 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα.
Ο 902.gr παρουσιάζει το έγγραφο, που έφεραν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες ναυτεργατικών σωματείων, με τις πολύ σοβαρές παρατηρήσεις που αφορούν την αξιοπλοΐα του εν λόγω πλοίου και έχει αναρτηθεί στο σύστημα «EQUASIS» (www.equasis.org). Ο έλεγχος έφερε στην επιφάνεια μία σειρά ελλείψεις ανά κατηγορία ασφαλείας.
Συγκεκριμένα:
Στον τομέα «Πιστοποίηση/Έγγραφα» μία έλλειψη που αφορά το σχέδιο για την εκκένωση του πλοίου σε περίπτωση κινδύνου (SAR Co-operation plan for passenger ships).
Στον τομέα «Συστήματα εκτάκτου ανάγκης», την έλλειψη φωτισμού εκτάκτου ανάγκης.
Στην «Πυροπροστασία» σημειώνεται έλλειψη πυρίμαχων θυρών, δύο ελλείψεις σημειώνονται στον τομέα των «Σωστικών Μέσων», ενώ καταγράφεται και πρόβλημα στο κλείσιμο των υδατοστεγών θυρών.
Τελειώνοντας, θα ήθελα απο καρδίας να ευχηθώ να τελειώσει το δράμα αυτών των ανθρώπων και να μην έχουμε άλλα θύματα.
Y.Γ. 1. «ΠΕΜΕΝ 1901-2001, Οι ναυτεργάτες στο δρόμο της ταξικής πάλης», Αθήνα 2005.
2. «Ενωσις», τεύχος Απρίλη 1953.
3. «Ριζοσπάστης», 25 Φλεβάρη του 1947.
4. «Η Δίκη της ΟΕΝΟ», Δημήτρης Κολιαράκης.
5.«Ενωση», τεύχος Νοέμβρη 2001.
6.«Ριζοσπάστης», 8 Μάρτη 1998.

ΕΠΕΣΑΝ.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΙ;
– Κλίμα ευφορίας εκτός βουλής: «Απολύθηκε ο Σαμαράς!» – Εκλογές!!! – Στα ξεκουμπίδια!
– Άντε γεια! 132 βουλευτές έριξαν οριστικά τους Σαμαράδες!
– Επιτέλους: Το τέλος της κυβερνητικής συμμορίας…
– Η παρένθεση Βενιζέλου – Σαμαρά τελείωσε
– Έπεσαν! Η Ελλάδα σε νέα πορεία.
– Σαμαράς ΤΕΛΟΣ – Πάμε εκλογές
– Ο Σαμαράς συνειδητοποιεί ότι… πέφτει!
– Έπεσαν! Τα μνημόνια γίνονται παρελθόν!
– Ιστορική στιγμή: Άνοιξε ο δρόμος για εκλογές.
Είναι προφανές ότι σε τούτο το οικοδόμημα που τρίζει συθέμελα, πάμε για αλλαγή διαχειριστού. Τώρα, το τι θα μπορέσει να κάνει ο καινούργιος διαχειριστής, από την στιγμή που μας το έχει ξεκαθαρίσει πως η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αταλάντευτη, πως η πολιτική έχει συνέχεια και πως η Ελλάδα είναι μεν μικρή χώρα αλλά σέβεται τις υπογραφές της, σηκώνει πολλή, μα πάρα πολλή κουβέντα.
Εν πάση περιπτώσει, οι παραπάνω – ενδεικτικοί – τίτλοι δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, τα είπαν όλα. Τι μένει πια να σχολιάσω εγώ; Σχεδόν τίποτε. Μόνο που, διαβάζοντας όλα τούτα, μου γεννιέται ένα ανησυχητικό ερώτημα:
Έπεσαν. Και τώρα, τί;
ΥΓ: Επειδή όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα κάτι, αν κάποιος έχει σημερινή, μεσημεριάτικη φωτογραφία τού Άδωνι ή της Βούλτεψη να σηκώνουν τα λεφτά τους από ΑΤΜ, τον θερμοπαρακαλώ να μου την στείλει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή