Ντόρα Μπακογιάννη: Ασθμαίνουσα η ελληνική οικονομία και το γ’ τρίμηνο

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Πλήρης Δήλωση

«Τα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το γ’ τρίμηνο του 2017 επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία (+0,3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και +1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016) υπολείπονται των επιδόσεων άλλων χωρών που εφάρμοσαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στην ουσία η οικονομία αδυνατεί να επωφεληθεί από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ακόμη και η προβλεπόμενη, αν και σημαντικά αναθεωρημένη προς τα κάτω, εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη του Α.Ε.Π. κατά 1,6% το 2017 δείχνει πλέον φιλόδοξη.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό της επίτευξης ενός αχρείαστου θηριώδους υπερ-πλεονάσματος που αντιστρατεύεται κάθε οικονομική λογική. Οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις καταπνίγουν την επιχειρηματικότητα και περιορίζουν τη ζήτηση. Οι δημόσιες – εθνικές και συγχρηματοδοτούμενες – επενδύσεις παραμένουν καθηλωμένες. Η οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από την αποεπένδυση.

Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, με βασικούς της άξονες τον περιορισμό των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή».”

Πήγαινε στην κορυφή