Υπάρχει και Κανονισμός Λειτουργίας

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Υπάρχει και  Κανονισμός Λειτουργίας

Δεν γνωρίζω ποιός θα το κάνει αλλά πρέπει επειγόντως να αναληφθεί πρωτοβουλία από τη διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου για να γίνουν …σεμινάρια εκμάθησης των 15 άρθρων του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Και τούτο γιατί οι συνεδριάσεις πλέον του Σώματος θυμίζουν όλο και περισσότερο συνάξεις καφενείου.

Στο σεμινάριο πρέπει να συμμετέχουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και η πρόεδρος του Σώματος. Κυρία Πρόεδρε, η ψηφοφορία επί των θεμάτων που συζητούνται πραγματοποιείται εντός της αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου και λαμβάνουν μέρος οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε ψηφοφορία να αναζητούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι είτε από τον διάδρομο είτε από όπου αλλού για να ψηφίσουν!
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε ερώτηση προς τον Δήμαρχο για το Φιλοζωϊκό Σωματείο του Γαλατσίου (το γνωστό μας ΓΑΦ) από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Δαβίλλα. Διαβάζω από τον Κανονισμό Λειοτουργίας και συγκεκριμένα το άρθρο 10 παρ. 9, ποιές είναι οι διαδικασίες:
«Οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να καταθέτουν γραπτές ερωτήσεις δια του/της Προέδρου προς το Δήμαρχο και τα αρμόδια όργανα του Δήμου, οι οποίες απαντώνται εγγράφως εντός μηνός. Αν δεν απαντηθούν, οι ερωτήσεις επαναφέρονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαντώνται εγγράφως στην πρώτη συνεδρίαση, μετά την παρέλευση του μήνα από την κατάθεσή τους στο τέλος της συνεδρίασης, μετά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Στην ερώτηση, μετά την ανάπτυξή της από τον ερωτώντα δημοτικό σύμβουλο, απαντά ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος που θα ορίσει ο ίδιος και η συζήτηση δεν γενικεύεται.»
Κατάφωρη παραβίαση του άρθρου αυτού είχαμε στην εν λόγω συνεδρίαση του Σώματος.
Ερωτώ: γιατί δεν εφαρμόστηκε το παραπάνω άρθρο του Κανονισμού, κα Πρόεδρε, που προβλέπει γραπτή απάντηση εντός μηνός από την ημερομηνία κατάθεσης της ερώτησης; Γιατί, κα Πρόεδρε, επιτρέψατε να γενικευθεί η συζήτηση από τη στιγμή που ο Κανονισμός δεν το επιτρέπει;
Τέλος, απορώ γιατί εισήχθη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα τελείως άσχετο θέμα. Και μη μου πείτε ότι μπορεί να είναι θέμα συζήτησης για το Δημοτικό Συμβούλιο, ποιά είναι μέλη ενός φιλοζωϊκού σωματείου ή εάν πληρώνει το ενοίκιο. Αλλά για να έχετε πλήρη γνώση, σας παραθέτω και την ερώτηση του κ. Δαβίλλα και την απάντηση του Σωματείου.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΔΑΒΙΛΛΑ
«Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί η λειτουργία φιλοζωϊκού σωματείου στην πόλη μας. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα κάνουν λόγο για σωματείο που έχει ως εικονική έδρα το Γαλάτσι. Λέγεται μάλιστα ότι το σωματείο δεν πληρώνει ούτε ενοίκιο, ούτε και τέλη.
»Το πρόβλημα θα μπορούσε να σταματάει εδώ, αλλά φημολογείται ότι το συγκεκριμένο σωματείο έχει ως μέλη άτομα που έχουν συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα από τη διοίκηση του Δήμου. Τα ερωτήματα για τη σημερινή διοίκηση είναι εύλογα από τη στιγμή που η Κοινωνική Υπηρεσία πληρώνει γύρω στις 18.000 ευρώ σε φιλοζωϊκές οργανώσεις.
»Θα θέλαμε να ενημερωθούμε τόσο από εσάς, κύριε Δήμαρχε, όσο και από τον κύριο – Μάνο με κεφαλαίο – Ελευθερίου, ποιά είναι τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου.
»Θεωρείτε επίσης σωστό το συγκεκριμένο σωματείο να έχει τραπεζικό λογαριασμό και να ζητάει χρήματα από τη στιγμή που οι στόχοι του είναι αφιλοκερδείς;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Γ.Α.Φ.
«(…) 1) Το σωματείο μας δεν έχει εικονική έδρα, όπως υποστηρίζει ο κ Δαβίλλας, αντίθετα έχει φυσική έδρα, χώρο στον οποίο φιλοξενούνται ζώα. Προκύπτει δε τούτο και από το αντίστοιχο θεωρημένο μισθωτήριο, καταβάλλουμε δε μηνιαίο μίσθωμα 165€ευρώ.
»2) Υπάρχει πράγματι, δημοσιευμένος Αρ. Λογαριασμού στον τοπικό τύπο που μας “φιλοξενεί”, καθώς αναλαμβάνουμε ζώα χτυπημένα και άρρωστα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, χειρουργεία, ακριβά φάρμακα και διαρκή παρακολούθηση από κτηνιάτρους – και συνεπώς δημιουργούνται έξοδα – και το σωματείο μας είναι καθαρά εθελοντικό, στηριζόμενο μόνο σε συνδρομές μελών και στην οικονομική ενίσχυση φίλων και πολιτών.
»3) Το σωματείο μας δεν έχει λάβει ποτέ καμία κρατική ή δημοτική επιχορήγηση και ουδέποτε τη ζήτησε. Είναι τουλάχιστον παράδοξο πως μετά από 3 και πλέον χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δαβίλλας δεν έχει αντιληφθεί πως οι επιχορηγήσεις του δήμου (τις οποίες και ψήφιζε, όντας δημοτικός σύμβουλος) δίνονται στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία στο Κορωπί, με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση έργου και όχι στο σωματείο μας. Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία είναι μια επιχείρηση με κτηνιάτρους και καταφύγιο και καμία απολύτως σχέση με εθελοντικό σωματείο και εθελοντική προσφορά έχει.
»4) Φυσικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να απολογηθούμε για το γεγονός ότι ένα από τα ιδρυτικά μας μέλη έχει συγγενικές σχέσεις με μέλος του Δ.Σ., μέλος μάλιστα που είχε έντονη φιλοζωική δράση ακόμα και πριν την ίδρυση του σωματείου μας. Αλλοίμονο άλλωστε αν τα μέλη των οικογενειών εκλεγμένων αντιπροσώπων έμεναν στα σπίτια τους, αδρανή με το φόβο μη κατηγορηθούν άδικα για εθελοντική δράση με δόλο.»
Κλείνοντας να σας πω ότι εμείς, εδώ στον «Παλμό», είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε κάθε βδομάδα τις δραστηριότητες των Γαλατσιώτικων Αδέσποτων Φατσών (ΓΑΦ). Και βεβαίως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον!

Πήγαινε στην κορυφή