Δήμος Αθηναίων: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά το πρόγραμμα ομαλής ένταξης των προσφύγων – να διαλευκανθεί η υπόθεση του 11χρονου Αμίρ»

Δήμος Αθηναίων
Δήμος Αθηναίων: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά το πρόγραμμα ομαλής ένταξης των προσφύγων – να διαλευκανθεί η υπόθεση του 11χρονου Αμίρ»

Στις 3 Νοεμβρίου άγνωστοι επιτέθηκαν προκαλώντας ζημιές στο σπίτι του ανήλικου Αμίρ και της οικογένειάς του, μια ενέργεια που καταδίκασε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ζητώντας την παράδοση στη δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών της επίθεσης.
Ο Aφγανός μαθητής Αμίρ είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά εν τέλει το σχολείο τού το αρνήθηκε. Ο μαθητής με την οικογένειά του φιλοξενούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης για Αιτούντες Άσυλο του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την επίθεση η οικογένεια μεταφέρθηκε ομαλά , με απόλυτη ασφάλεια σε άλλο διαμέρισμα.
Το πρόγραμμα καλύπτει περίπου 1.550 ωφελούμενους που φιλοξενούνται σε 280 μισθωμένα διαμερίσματα. Πέρα από την εγκατάσταση σε διαμερίσματα το πρόγραμμα παρέχει συγκεκριμένο ποσό για την κάλυψη βασικών αναγκών κάθε οικογένειας, ιατρική κάλυψη, ένδυση και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως κοινωνικούς επιστήμονες και διερμηνείς, οι οποίοι υποστηρίζουν τους ωφελούμενους. Το εξαιρετικά κατηρτισμένο και αποτελεσματικό προσωπικό του προγράμματος, συντονίζει την ένταξη των ωφελούμενων στην εκπαίδευση, διοργανώνει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και προσφέρει διαρκή και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική στήριξη, αλλά και υπηρεσίες συμβουλευτικής στην εργασία και στην ελληνική καθημερινότητα.
Το προσωπικό του προγράμματος στην περίπτωση του Αμίρ είχε ενημερώσει το σχολείο για τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας ως προς τη συμμετοχή του μαθητή ως σημαιοφόρου στην παρέλαση. Πέραν αυτού δεν είχε καμία περαιτέρω αρμοδιότητα και ευθύνη για τις ενέργειες του σχολείου.
Πάγια μέριμνα του δήμου Αθηναίων είναι η ομαλή κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων που διαμένουν στην Αθήνα και περιστατικά όπως τα παραπάνω δεν βοηθούν, αλλά αντιθέτως παρεμποδίζουν αυτή τη διαδικασία. Για τους παραπάνω λόγους ο δήμος Αθηναίων ζητεί από την Πολιτεία τη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή