Πυρετός – Καταρροή – Βήχας: Πρόληψη, συμπτώματα & θεραπεία

Ο πυρετός, η καταρροή και ο βήχας, συνοδεύουν κάθε κρυολόγημα, ή ίωση, ενώ κάποιες φορές συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα, καθώς και τρόπους για να τα αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του iatropedia.gr.

ΠΥΡΕΤΟΣ
Ο πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η κανονική θερμοκρασία είναι περίπου (36,6 – 37 °C) όταν λαμβάνεται από το στόμα, όταν λαμβάνεται δε από τον πρωκτό – ορθό η θερμοκρασία είναι περίπου 0,6 °C υψηλότερη (37,5 °C). Η κανονική θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την ώρα της ημέρας, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες. Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από μια ποικιλία ασθενειών.
Σε ένα νεογνό μικρότερο των 3 μηνών, που έχει θερμοκρασία ορθού πάνω από 38 °C, καλέστε τον γιατρό σας, ή πηγαίνετε το στο νοσοκομείο. Ο πυρετός μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής λοίμωξης στα νεογέννητα.
Κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει τα ρίγη και την εξάντληση που ο πυρετός προκαλεί. Ο πυρετός συνήθως εμφανίζεται σαν απάντηση σε μια μόλυνση ή φλεγμονή. Ωστόσο, πολλές άλλες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, όπως τα ναρκωτικά, ο καρκίνος, η έκθεση στη θερμότητα, ο τραυματισμός, οι ανωμαλίες στον εγκέφαλο και οι ασθένειες των ενδοκρινών αδένων. Ο πυρετός σπάνια έρχεται χωρίς άλλα συμπτώματα. Συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα που, συνήθως, μας βοηθούν να εντοπίσουμε κάποια ασθένεια που τον προκάλεσε. Στη συνέχεια αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να καθορίσει ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσουμε.
Θεραπεία – αντιμετώπιση
Συνήθως η αντιμετώπιση του πυρετού γίνεται στο σπίτι με την χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ασπιρίνη ΔΕΝ πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για την μείωση του πυρετού για τα μικρά παιδιά. Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού δώσετε ασπιρίνη σε παιδί.
Σημαντικές Συμβουλές
Πίνετε πολλά υγρά. Λόγω των πολλών εφιδρώσεων, μπορεί να παρατηρηθεί αφυδάτωση, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Αποφύγετε το κρύο μπάνιο. Ένα δροσερό μπάνιο πρέπει πάντα να συνδυάζεται με την λήψη αντιπυρετικών. Αν το μπάνιο γίνεται χωρίς φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να αρχίσει το ρίγος, γιατί το σώμα σας προσπαθεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του και πάλι. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα, ή κρύο νερό για το μπάνιο σας.
Τα αντιπυρετικά δεν βοηθούν αν ο πυρετός προκαλείται από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ή την υπερπροσπάθεια (υπερθερμία και θερμοπληξία).
Αν το άτομο βρίσκεται σε σύγχυση, ή έχει χάσει τις αισθήσεις του, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενώ περιμένετε για βοήθεια, απομακρύνετε το άτομο από το θερμό περιβάλλον και αφαιρέστε τα ρούχα του. Το σώμα θα πρέπει να ψύχεται με ένα βρεγμένο σφουγγάρι, και ένας ανεμιστήρας να κατευθύνεται πάνω στο άτομο.
• Προληπτικά μέτρα
Οι περισσότεροι πυρετοί προέρχονται από κάποια λοίμωξη. Μπορούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση της λοίμωξης με το να:
– Πλένουμε τα χέρια μας συχνά.
– Κρατάμε το σπίτι και το εργασιακό περιβάλλον καθαρό.
– Αποφεύγουμε την επαφή με άρρωστα άτομα.
– Μην μοιραζόμαστε φλιτζάνια, ή σκεύη, ειδικά εάν δεν είναι καθαρά.
– Φοράμε κατάλληλα προστατευτικά ρούχα και να έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό κατά την εργασία με ζώα.
– Παίρνουμε την κατάλληλη προληπτική φαρμακευτική αγωγή, όταν ταξιδεύουμε σε άλλη χώρα.
– Μένουμε καλά ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, να φοράμε δροσερά ρούχα, να κάνουμε τακτικά διαλείμματα και να πίνουμε ρκετά υγρά μετά από την άσκηση.
– Αποφεύγουμε κατάχρηση αλκοόλ.

ΚΑΤΑΡΡΟΗ
Η αυξημένη έκκριση υγρών και βλεννών από τη μύτη ονομάζεται καταρροή. Η βλέννα προστατεύει τη ρινική περιοχή (μύτη) από την είσοδο μικροβίων, μικροοργανισμών, χώματος και γύρης και από την προώθηση αυτών προς τους πνεύμονες. Καταρροή εμφανίζεται στη ρινική περιοχή, όταν οι ρινικοί ιστοί και τα αιμοφόρα αγγεία παράγουν περισσότερο υγρό, ή βλέννα. Στην περίπτωση που τα ιγμόρεια γεμίζουν από βλέννα, υπάρχει μια αποπνικτική και δυσάρεστη αίσθηση. Η καταρροή μπορεί να προκληθεί από:
– Κρύο: Όταν βρισκόμαστε σε εποχή που έχει χαμηλή θερμοκρασία, η ρινική περιοχή προσπαθεί να «ζεστάνει» τον αέρα που αναπνέουμε. Η επιπλέον ροή αίματος οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή βλέννας.
– Κλάμα: Όταν κλαίμε, τα δάκρυα βγαίνουν από τους δακρυγόνους αδένες, αποστραγγίζονται από τους δακρυικούς πόρους και δημιουργούν την καταρροή.
– Κρυολόγημα ή γρίπη: Προσπαθώντας ο οργανισμός να κρατήσει τους “εισβολείς” (μικρόβια, μικροοργανισμούς κλπ) έξω από τους πνεύμονες παράγει παραπάνω βλέννα.
– Αλλεργία: Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία σε διαφορετικά πράγματα. Αυτά περιλαμβάνουν τη γύρη, τα κατοικίδια, κάποιες τροφές, τη σκόνη κ.ά. Η αλλεργία μπορεί να είναι χρόνια ή εποχική (πολλές φορές εμφανίζεται την άνοιξη).
• Αντιμετώπιση
– Με συχνή αποσυμφόρηση (φύσημα) με χαρτομάντιλα που θα πρέπει να πετάμε αμέσως μετά τη χρήση (μιας χρήσεως)
– Με αποσυμφορητικά μύτης (ρινικά σπρέι) ή με φυσιολογικό ορό
– Με αντιισταμινικά (εποχική, ή μόνιμη θεραπεία) για την αντιμετώπιση αλλεργιών, πάντοτε όμως σε συνεργασία με τον ιατρό σας
Τις περισσότερες φορές δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία για να αντιμετωπιστεί η καταρροή, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους με την εξαφάνιση της αιτίας που την προκαλεί.

ΒΗΧΑΣ
Ο βήχας είναι ένα υγιές και σημαντικό αντανακλαστικό που βοηθά στην προστασία του αναπνευστικού συστήματος (των πνευμόνων). Ωστόσο, ο βήχας μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα (όχι ασθένεια) που μπορεί να έχει πολλές αιτίες.
Μορφές του βήχα:
– Υλακώδης βήχας (βήχας σαν γαύγισμα): Παρατηρείται σε περιπτώσεις οξείας απόφραξης του λάρυγγα (οίδημα λάρυγγος ή και της τραχείας, λαρυγγίτιδα κλπ). Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ίωσης ή φλεγμονής ή να προέρχεται από αλλεργική αντίδραση.
– Παραγωγικός βήχας
Ο παραγωγικός βήχας συνοδεύεται από απόχρεμψη (φλέγμα ή βλέννα). Υπάρχουν πολλές αιτίες ενός παραγωγικού βήχα, όπως.:
– Ιογενείς ασθένειες:
– Λοιμώξεις.
– Χρόνιες νόσοι των πνευμόνων:
– Ρινική καταρροή
– Κάπνισμα
– Μη παραγωγικός βήχας
Ένας μη παραγωγικός βήχας χαρακτηρίζεται ως ξηρός βήχας, γιατί δεν παράγει απόχρεμψη (φλέγματα ή βλέννα). Ένας ξηρός βήχας μπορεί να αναπτυχθεί προς το τέλος ενός κρυολογήματος, ή μετά από έκθεση σε ένα ερεθιστικό παράγοντα, όπως σκόνη, καπνός, χημικές ουσίες κ.ά. Υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση του μη παραγωγικού βήχα, όπως:
– Ιογενείς ασθένειες
– Βρογχόσπασμος
– Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
– Άσθμα
– Άλλες ασθένειες, όπως ο κοκκύτης, παθήσεις του υπεζωκότα (πλευρίτιδα, κ.ά.), ιογενείς λοιμώξεις , κλπ.
– Αλλεργίες
– Κάπνισμα
• Πρόληψη και θεραπεία:
Μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα γενικά μέτρα για κάποια ανακούφιση:
– Αποφύγετε περιβάλλον με πολύ σκόνη, καπνό ή βαριά ρύπανση, καθώς και τους χώρους που δεν αερίζονται καλά.
– Πίνετε άφθονα υγρά.
– Αποφύγετε τα κρύα ποτά, παγωτά, κρύο νερό κλπ, που μπορεί να είναι ερεθιστικά και να προκαλούν βήχα. Για τον ίδιο λόγο τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα είναι καλύτερα να αποφεύγονται.
– Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, για να μην χάνετε περισσότερα υγρά.
– Μην καπνίζετε.
– Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα σε εσωτερικούς χώρους.
Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια συσκευή εισπνοής για τη διευκόλυνση της ρευστοποίησης και αποβολής των εκκρίσεων (φλέγματα).
Φάρμακα, όπως τα βρογχοδιασταλτικά, βοηθούν στο άνοιγμα των αεραγωγών και την απομάκρυνση των εκκρίσεων (φλέγματα).
Υπάρχουν πολλά βότανα που μπορεί σας προσφέρουν ανακούφιση, όπως και πολλά φυτικά σιρόπια για τον βήχα, τα οποία διατίθενται στην αγορά. Πάντα πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας, πριν τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος!

Πηγές

ΦΩΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή