Γιορτή για όλο τον Βύρωνα στο «Δημήτρης Νικολαΐδης»

Γιόρτασε ο Βύρωνας το νέο γήπεδο που παρέδωσε η Δημοτική Αρχή, την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ανακατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου, των 5χ5 και του περιβάλλοντος χώρου, στην περιοχή Εργάνη.

Πλήθος κόσμου στις κερκίδες, παιδιά των ακαδημιών, γονείς, απλοί φίλαθλοι, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, στελέχη και υπάλληλοι του Δήμου, συνέθεσαν ένα όμορφο ανθρώπινο «μωσαϊκό», δίνοντας χρώμα και παλμό, τιμώντας τον αείμνηστο Δημήτρη Νικολαΐδη και βοηθώντας τους αθλητές που αγωνίσθηκαν.

Και εγένετο… γήπεδο «Δημήτρης Νικολαΐδης»

Σε μια σεμνή τελετή που έδωσε το παρών όλος σχεδόν ο αθλητικός και πολιτικός Βύρωνας, τιμήθηκε ο αείμνηστος Δήμαρχος Βύρωνα Δημήτρης Νικολαΐδης. Μετά την ονοματοδοσία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στους συγγενείς του εμβληματικού Δημάρχου, την κόρη του Αικατερίνη Νικολαΐδη και τα εγγόνια του Δημήτρη και Μαρία Γεωργακάκη, τιμώντας τη μνήμη του Δημήτρη Νικολαΐδη, ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με τη δράση του στην ευρύτερη περιοχή της Εργάνης με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποτέλεσαν την αρχή ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος και να δημιουργηθούν το Θέατρο Βράχων, κοιτίδα πολιτισμού όλης της Αθήνας και φυσικά ο αθλητικός πυρήνας με την πλειάδα αθλητικών εγκαταστάσεων όπου δίνουν καθημερινά το παρών αθλητές και αθλούμενοι.

Στον Δήμαρχο Βύρωνα δόθηκε από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου μας, συμβολικά μια αγωνιστική αμφίεση (σαν και αυτή που φορούσαν οι αθλητές της μεικτής Βύρωνα), όπου είχε το σύνθημα «Ο Αθλητισμός μας ενώνει», ενώ έφερε τον αριθμό «1», ως ο πρώτος πολίτης της πόλης. Θα τολμούσαμε να αναφέρουμε και για να αποκρούει τις «μπαλιές» της αντιπολίτευσης.

Δήμαρχος Βύρωνα: «Προσφορά στον αθλητισμό της πόλης μας»

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, στον σύντομο χαιρετισμό του, απέδωσε τα εξής:

«Παραδίνουμε σήμερα επίσημα για χρήση, στη νεολαία και στο λαό του Βύρωνα το ανακαινισμένο αυτό γήπεδο με πραγματικά μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Πρόκειται για

ένα στολίδι για την πόλη μας, που ολοκληρώθηκε παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε. Μία προσφορά στον Αθλητισμό του Βύρωνα.

Θέλουμε όλοι να το προσέχουν, κυρίως οι ομάδες και οι αθλητές. Να το έχουν καθαρό και περιποιημένο, να το προστατεύουν από βανδαλισμούς και άλλες φθορές.

Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής την κα Δούρου, καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών την κα Κυπριανίδου. Όχι μόνο για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, αλλά για το μεγάλο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Δήμου μας και τη διάθεση που έχουν να χρηματοδοτήσουν και άλλα μεγάλα έργα στην πόλη μας. Τις ευχαριστούμε όχι μόνο για την πολύτιμη αρωγή τους στο Δήμο μας, αλλά και για τη συνεισφορά τους σε πολλά μεγάλα και σπουδαία έργα του Λεκανοπεδίου Αττικής του οποίου έχουν την ευθύνη.

Η εκδήλωση αυτή έχει και ένα δεύτερο σκοπό. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ονομάζουμε το γήπεδο αυτό «Δημήτρης Νικολαΐδης» προς τιμήν του εμβληματικού Δημάρχου του Βύρωνα Δημήτρη Νικολαΐδη. Ο Δημήτρης Νικολαΐδης διετέλεσε 15 χρόνια Δήμαρχος Βύρωνα, από το 1979 μέχρι το 1994, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό το Δήμο και τους Δημότες του Βύρωνα. Ο ίδιος διετέλεσε αθλητής και προερχόταν από τα «σπλάχνα» του αθλητισμού. Κυρίως όμως γιατί ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης προσπάθειας, ώστε αυτός ο χώρος, που ήταν εγκαταλελειμμένα λατομεία και «κρανίου τόπος» να κατακτηθεί από το Δήμο και να δημιουργηθούν συν τω χρόνω με την προσπάθεια και άλλων Δημάρχων – και του κ. Ρογκάκου και του κ. Χαρδαλιά – σπουδαίες εγκαταστάσεις, όπως το γήπεδο αυτό, το Θέατρο Βράχων, το αναψυκτήριο των Άστρων, τα γήπεδα 5χ5, η παιδική χαρά, τα σχολεία μας κ.α..

Τιμούμε λοιπόν σήμερα τον πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας.

Ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, καθώς και το τμήμα αθλητισμού του Δήμου για την οργάνωση, καθώς και τους Παλαίμαχους αθλητές του Βύρωνα και του Παναθηναϊκού. Καλό αγώνα να έχουν.»

Αντιπεριφερειάρχης Κ.Τ.Α. Ερμίνα Κυπριανίδου: «Η συνεργασία που έχουμε στην Περιφέρειας με τη δημοτική αρχή είναι εξαιρετική, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού, της αξιοπρέπειας, της από κοινού προσπάθειας να αφήσουμε κάτι χρήσιμο για την πόλη του Βύρωνα»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου η οποία και δήλωσε:

«Αυτό που ζούμε σήμερα εδώ πέρα, αυτό το κουκλίστικο γήπεδο που χαίρονται τα παιδιά, οι γονείς, οι παλαίμαχοι αθλητές που μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας, είναι ακριβώς αυτό που θέλει κανείς μέσα από την αυτοδιοίκηση. Να πηγάζουν χρήσιμα πράγματα, μια γέφυρα μεταξύ αθλητισμού, «ευ αγωνίζεσθαι» και πολιτισμού, γιατί έχουμε δίπλα και το Θέατρο Βράχων και επομένως είναι αυτός ο δίαυλος που μας κάνει όλους και όλες στην αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού να αισθανόμαστε ότι κάτι πραγματικά μένει, παρά,

επαναλαμβάνω τις δυσκολίες, τις γραφειοκρατίες, τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Αυτό υλοποιείται όταν έχεις συμμάχους τους πολίτες, γιατί αυτό είναι η βασική προϋπόθεση. Η συνεργασία που έχουμε στην περιφερειακή ενότητα του κεντρικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής με τη δημοτική αρχή στο Βύρωνα είναι εξαιρετική, στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού, της αξιοπρέπειας, της από κοινού προσπάθειας να αφήσουμε κάτι χρήσιμο για την πόλη του Βύρωνα, για το Δήμο του Βύρωνα.

Θέλω να ευχηθώ καλή συνέχεια στην καλή προσπάθεια, ευχαριστούμε πάρα πολύ αυτούς που σήμερα είναι μαζί μας στα εγκαίνια και να δηλώσω ότι έχουμε ακόμα πολλά καλά πράγματα να κάνουμε και στον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών και στον Δήμο του Βύρωνα, όλες και όλοι μαζί.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση καλή συνέχεια σε όλους και όλες.»

Εγγονός Δημήτρη Νικολαΐδη, Δημήτρης Γεωργακάκης: «Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για το έργο που παραδίδουν και επισήμως στους δημότες του Βύρωνα»

Εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Δημάρχου Δημήτρη Νικολαΐδη, τον λόγο έλαβε ο εγγονός του, Δικηγόρος Δημήτρης Γεωργακάκης, ο οποίος και στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κατά σειρά τη Δημοτική Αρχή της πόλης μας, στο πρόσωπο του Δημάρχου μας κου Γρηγόρη Κατωπόδη, καθώς επίσης και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το καθένα ξεχωριστά, για την ιδέα της ονοματοδοσίας και της υλοποίησής της. Θα ήθελα να αναφερθώ προσωπικά στο πρόσωπο του Δημήτρη Νικολαΐδη, εστιάζοντας στο σπάνιο ήθος που τον χαρακτήρισε ως Δήμαρχο, ως πολιτική οντότητα, ως επιστήμονα νομικό, αλλά και ως άνθρωπο πιστό σύζυγο και οικογενειάρχη. Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για το έργο που παραδίδουν και επισήμως στους δημότες του Βύρωνα και όχι μόνο και να ευχαριστήσω και όλους εσάς που αφιερώσατε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να τιμήσετε αυτή τη σεμνή αλλά ιδιαίτερα συμβολική εκδήλωση.»

Ο Αθλητισμός ενώνει

Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στα τμήματα υποδομής των ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης μας. Οι λιλιπούτειοι αθλητές αγωνίσθηκαν για τη…φανέλα που είχε το σύνθημα «Ο Αθλητισμός Ενώνει». Αναφορά στην αθλητική αμφίεση που είχε ετοιμάσει και προσέφερε ο Δήμος Βύρωνα στους μικρούς αθλητές, που τίμησαν με την αγωνιστική τους παρουσία όντας μέλη διαφορετικών αθλητικών συλλόγων του Βύρωνα, δείχνοντας πως το μέλλον είναι λαμπρό και ενιαίο για την πόλη μας.

Αγώνας Παλαιμάχων: Ο Μίμης, ο Τότης και τα άλλα «παιδιά»…..του ΠΑΟ και του Βύρωνα

Την ανακατασκευή του γηπέδου, τον Δημήτρη Νικολαΐδη και τον Βύρωνα τίμησαν με την παρουσία τους οι Παλαίμαχοι του Παναθηναϊκού και της Μεικτής Βύρωνα.

Έδωσαν το παρών η γενιά του «Γουέμπλει» – της μεγαλύτερης επιτυχίας αθλητικού συλλόγου στην Ευρώπη – της συμμετοχής στον Τελικό Πρωταθλητριών του 1971 εναντίον του μεγάλου Άγιαξ, ο Στρατηγός Μίμης Δομάζος, ο Παναγιώτης (Τότης) Φυλακούρης, ο Γιώργος Γονιός, ο Γιώργος Τομαράς, ο Αντώνης Αντωνιάδης (δεν αγωνίσθηκε), παλαιότεροι αθλητές του Παναθηναϊκού όπως ο Δημήτρης (Λώρης) Θεοφάνης (δεν αγωνίσθηκε), αλλά και νεότεροι, όπως ο Κώστας Μπατσινίλας (δεν αγωνίσθηκε), ο Κώστας Φρατζέσκος, ο Ανδρέας Λαγωνικάκης και άλλοι, καθώς και αθλητές της «χρυσής» εποχής του Αθηναϊκού που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’90 – με κομβικό σημείο τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991, όταν και παραλίγο να αποκλείσει τη θρυλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον – όπως ο Τάσος Χατζηαγγελής, ο Γιώργος Αναστασίου, ο Βασίλης Τζαλακώστας, ο Δημήτρης Θανόπουλος, ο Κώστας Τσαβαλιάς, αλλά και αθλητές άλλων σωματείων της Δόξας, του Βύρωνα κ.λπ. όπως οι Ανδρέας Μηλιάς, Γιώργος Ζώταλης, Άγγελος Ζαφειράκης, Τάσος Γιαρλέλης κ.α..

Οι αθλητές των δύο ομάδων εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο με το εθιμοτυπικό διεθνών αγώνων, έχοντας δηλαδή τα παιδιά των τμημάτων υποδομής δίπλα τους δίνοντάς τους την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ποδοσφαιριστές που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο αθλητικό στερέωμα.

Οι βετεράνοι αθλητές αγωνίσθηκαν με το συνηθισμένο περίσσιο αγωνιστικό σθένος, ζήλο και πάθος που τους χαρακτηρίζει, με το σκορ ανάμεσά τους να είναι ισόπαλο (3-3). Οι δε φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ακόμη και σήμερα μερικές από τις «μαγικές» ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τους παλαιούς αθλητές όπως την μακρινή πάσα «διαβήτη» του «Στρατηγού», το φαλτσαριστό φάουλ-γκολ του Φρατζέσκου, την απροσπέλαστη άμυνα του Γονιού, αλλά και τα χαρακτηριστικά εκείνα των ποδοσφαιριστών (Χατζηαγγελής, Ταζαλακώστας κ.α.) που έκαναν διάσημη την μεγάλη ομάδα του Αθηναϊκού, καθώς και άλλων αθλητών ομάδων του Βύρωνα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα συμβολικά έδωσε ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Για την ιστορία τα τέρματα πέτυχαν για τον Παναθηναϊκό οι: Λαγωνικάκης (2), Σάμιος και για τη Μεικτή Βύρωνα οι: Ζαφειράκης (2), Θανόπουλος. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο βετεράνος Μελέτης Βουτσαράς που ξεχώρισε για τα ακριβοδίκαια «σφυρίγματά» του.

Ο Δήμος Βύρωνα τους ευχαριστεί θερμά για την ανιδιοτελή συμμετοχή τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρος της Μητρόπολης Καισαριανής-Βύρωνα-Υμηττού ο Πανοσιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κανδαράς, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα Τρύφωνας Ζάγκλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αγγέλης, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης, Ιωάννης Μαυρίκης, Λεμονιά Κλωνάρη και Χρήστος Σπυρόπουλος, οι επικεφαλής των Παρατάξεων Αλέξης Σωτηρόπουλος και Σταύρος Τζιορτζιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελένη Βασιλοπούλου, Μάριος Κατωπόδης, Ιουλία Κιούπη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης

Δήμου Βύρωνα Βασίλης Πάγκαλος, οι Διευθυντές Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιάννης Μοναστηριώτης, Τεχνικής Υπηρεσίας Τάσος Βαλλιάνατος, εκπρόσωποι Αθλητικών Σωματείων κ.α..

σ.σ.: Συγχαρητήρια στο Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Βύρωνα για την επιμέλεια της εκδήλωσης και στην προϊσταμένη του τμήματος, Δώρα Ξυλογιάννη για την εξαιρετική παρουσίαση της βραδιάς με σεμνότητα, αλλά και χιούμορ εκεί που άρμοζε.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή