Ημερήσια Εκδρομή του Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ημερήσια Εκδρομή του Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου

Ο Σύλλογος των Επτανησίων Γαλατσίου στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων πραγματοποίησε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 ημερήσια εκδρομή στο Ξυλόκαστρο-Ναύπακτο –Μονή Σωτήρος –Γρίμποβο.

Πρώτος σταθμός των εκδρομέων του Επτανησιακού Συλλόγου για πρωινό καφεδάκι η νότια πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου, στις όχθες του ποταμού Σύθα και βόρεια του βουνού της Ζήρειας στο όμορφο Ξυλόκαστρο, το πράσινο ακρογιάλι του Κώστα Καρυωτάκη, και πηγή έμπνευσης του μεγάλου μας Επτανήσιου ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Η συνέχεια στην Ναύπακτο μία από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που επέζησε 30 αι. μέσα από μια πολυτάραχη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα διάσπαρτα μνημεία της. Χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου απολαμβάνει την αγκαλιά του Κάστρου της που τα τείχη του κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Μια γραφική πόλη με γειτονιές ζεστές και φιλόξενους κατοίκους. Ένας ιστορικός τόπος που υποδέχεται τους επισκέπτες του χειμώνα καλοκαίρι στα ορεινά του μέρη με τα πυκνά δάση και τα παραδοσιακά χωριουδάκια και στις παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά. Οι εκδρομείς επισκέφτηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα:

– Το πευκόφυτο βενετσιάνικο κάστρο της που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει στα Δυτικά της πόλης σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Ο λόφος αυτός έχει σχήμα πυραμίδας Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου που οφείλονται με διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις και κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως

και την τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

– Την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ένα σύγχρονο εντυπωσιακό μοναστήρι με συνεδριακό κέντρο, δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, αγιογραφείο, μουσείο ελληνορθόδοξης παράδοσης, μουσείο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αλλά και μια υπερσύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για τις ανάγκες της μονής. Η Αδελφότητα του Μοναστηριού αποτελείται από νέους και καταρτισμένους Μοναχούς, πτυχιούχους Ανωτάτων – Πανεπιστημιακών Σχολών. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από μοναχό και ενημέρωση στο συνεδριακό κέντρο της μονής.

– Για μεσημβρινό φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής Γρίμποβο που ξεχωρίζει για τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο κύμα.

Το απόγευμα επίσκεψη για περίπατο και καφεδάκι στο βενετσιάνικο λιμάνι της Ναυπάκτου κάτω από τη σκιά των πλατάνων με θέα τη θάλασσα που την κυκλώνουν τα ενετικά τείχη- οι απολήξεις του Κάστρου. Είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά λιμάνια της χώρας που ο επισκέπτης ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Εκεί αφήνεις την φαντασία να ταξιδέψει και νοερά μπροστά σου εξελίσσεται η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου, στις 7 Οκτωβρίου 1571) και η καταστροφή του τουρκικού στόλου από τους ενωμένους χριστιανικούς στόλους της Δύσης αποτέλεσαν σημαντικό ιστορικό γεγονός (απαρχή κατάρρευσης του τουρκικού ναυτικού και επαναστατικών κινήσεων εναντίον των Τούρκων). Στον δυτικό βραχίονα του κάστρου δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου ισπανού συγγραφέα Μιχαήλ Θερβάντες, που πολέμησε στην ναυμαχία της Ναυπάκτου και έχασε το αριστερό του χέρι, κρατώντας τη μαγική του πένα πάντα υψωμένη στον ουρανό με το δεξί. Στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου ξεχωρίζει ένα ακόμα άγαλμα, ο ανδριάντας του ηρωικού εθνομάρτυρα της επανάστασης του 1821, πυρπολητή ΓεωργίουΠαξινούΑνεμογιάννη.

Αργά το βράδυ της Κυριακής οι εκδρομείς γεμάτοι από υπέροχες παραστάσεις και χρώματα επέστρεφαν στο Γαλάτσι . Ο Σύλλογος των Επτανησίων και οι φίλοι του και αυτή την φορά έκαναν αυτό που πρέπει ,αυτό που πολύ καλά γνωρίζουν, αυτό που πάντα αποδεικνύουν ότι θέλουν αλλά και μπορούν. Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί χρέος να ευχαριστήσει Επτανήσιους και φίλους που συμμετείχαν στην εκδρομή αλλά και τον οδηγό του λεωφορείου που συνέβαλαν τα μέγιστα για μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή .Θερμές ευχαριστίες και στον φίλο Κυριάκο Μπούρα που συμμετείχε και κάλυψε ανιδιοτελώς με την φωτογραφική του μηχανή την εκδρομή .

 

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή