Δασικοί δρόμοι

Πολύ κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες για τους δασικούς δρόμους στο Λόφο Κόκκου. Για το θέμα έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις από δημοτικές παρατάξεις και έχει γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και, όπως είπε και η αντιπολίτευση, το θέμα δεν σταματά εδώ θα υπάρξει και συνέχεια. Να δούμε πώς έχουν τα πράγματα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στην περιοχή γύρω από το Άλσος Βέικου, εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές. Ευτυχώς, μετά την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής δεν υπήρξαν μεγάλες ζημιές. Σε μια από τις πυρκαγιές, παρόντος μάλιστα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και άλλοι αξιωματικοί είπαν στον Γιώργο Μαρκόπουλο: «Δήμαρχε, φρόντισε να φτιάξεις τους δασικούς δρόμους, γιατί σε αυτές τις ανηφόρες (Λ. Κόκκου) τα οχήματα της Πυροσβεστικής δεν θα μπορέσουν να ανέβουν όταν υπάρξει μια πυρκαγιά».
Μάλιστα με το 17627Φ7215/18-9-2017 έγγραφό της η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με αποδέκτες το Δήμο Γαλατσίου, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής και τη Διεύθυνση Δασών Αθήνας, αναφέρει: «Από αυτοψία που διενέργησε αξιωματικός της Υπηρεσίας μας στην περιοχή Λόφος Κόκκου του Δήμου Γαλατσίου, διαπιστώθηκε η μερική συντήρηση ορισμένων τμημάτων του δασικού οδικού δικτύου στην περιοχή. Κατόπιν αυτού προτείνεται η περαιτέρω συντήρηση και στο υπόλοιπο κομμάτι του δασικού οδικού δικτύου της περιοχής.»
Μετά και τις έγγραφες παρατηρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο Δήμος Γαλατσίου έστρωσε ορισμένα τμήματα του δασικού οδικού δικτύου με αδρανή υλικά (υπολείμματα από αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα) και απέστειλε συγχρόνως το υπ’αριθμ. 31245/13-9-2017 έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο οποίο αναφέρει τα εξής:
«Μετά την πυρκαγιά που έλαβε χώρα την 4/8/2017 ημέρα Παρασκευή στην ευρύτερη περιοχή του δασικού – αναδασωτέου τμήματος του Δήμου Γαλατσίου “Λόφος Κόκκου”, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Λ. Βεΐκου με κατεύθυνση από Λ. Βεΐκου προς Καποδιστρίου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τους υπευθύνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι μας υπέδειξαν να συντηρήσουμε άμεσα τις υπάρχουσες δασικές οδούς εντός της δασικής – αναδασωτέας περιοχής του Λόφου Κόκκου γιατί η επικινδυνότητα για πυρκαγιά στην εν λόγω περιοχή ήταν σε ύψιστο βαθμό και η θέση και μορφολογία του εδάφους καθώς και η γειτνίασή της (περιοχή Λ. Κόκκου) με τον αστικό ιστό τριών προαστίων, δηλ. Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Ψυχικού – Φιλοθέης και Δήμος Αθηναίων, επέσειε κίνδυνο να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του πνεύμονα πρασίνου της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής.
»Κατόπιν αυτών και υπακουόντας στις προφορικές υποδείξεις των ειδικών (Πυροσβεστική Υπηρεσία), προβήκαμε στη συντήρηση τμήματος των εν λόγω δασικών οδών, χωρίς να δημιουργήσουμε αλλοίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του υπάρχοντος φυσικού αναγλύφου και παρακαλούμε για τον έλεγχο της πραγματοποιηθείσας παρέμβασης και έγκριση συνέχισης αυτής (συντήρηση) και στα υπόλοιπα τμήματα της παραπάνω δασικής – αναδασωτέας περιοχής του Λόφου Κόκκου.»
Η Διεύθυνση Δασών απάντησε στις 22/9/2017 και αναφέρει ότι:
«Σε εκτέλεση της (β) σχετικής εντολής σας, σας αναφέρουμε πως μετά από αυτοψία και έλεγχο που διενεργήσαμε την 13/09/2017 με εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δήμου Γαλατσίου στην αναδασωτέα έκταση στην περιοχή “Λόφος Κόκκου” περιφέρειας δήμου Γαλατσίου, σας αναφέρουμε τα εξής:
»Διαπιστώθηκε πως ο δήμος Γαλατσίου, κατόπιν υποδείξεως υπευθύνων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προέβη κατά θέσεις στην προσωρινή επιδιόρθωση με αδρανή υλικά του καταστρώματος δασικών οδών στην περιοχή “Λόφος Κόκκου” για την άμεση αποκατάστασή του, το οποίο σύμφωνα με το (γ) σχετικό (9ος ΠΣΑ εδάφιο 15) είχε νεροφαγώματα, που επιδεινώθηκαν από τις θερινές καταιγίδες με αποτέλσμα η πρόσβαση των πυροσβεστικών και υδροφόρων οχημάτων να καθίσταται δύσκολη έως επικίνδυνη.
»Η αναγκαιότητα της παραπάνω προσωρινής επιδιόρθωσης έγινε εμφανής κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε παρακείμενη θέση (περιφέρειας δήμου Νέας Ιωνίας με την παραπάνω θέση) στις 4/8/2017, όπως προκύπτει και από το (α) σχετικό έγγραφο του δήμου Γαλατσίου.
Ο δήμος Γαλατσίου αιτείται να συνεχιστεί η συντήρηση στο κατάστρωμα του οδοστρώματος και στα υπόλοιπα τμήματα των δασικών οδών εντός της αναδασωτέας έκτασης χωρίς αλλοίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του υπάρχοντος φυσικού αναγλύφου.
»Προτείνεται η συνέχιση της προσωρινής επιδιόρθωσης καταστρώματος κατά θέσεις και μόνο του δασικού οδικού δικτύου με κατάλληλα μηχανήματα και αδρανή υλικά όπου αυτό είναι αναγκαίο, χωρίς αλλοίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του υπάρχοντος φυσικού αναγλύφου.
»Δεν χρίζει περαιτέρω βελτίωσης το δασικό οδικό δίκτυο της περιοχής επί του παρόντος.»
Έτσι έχουν τα πράγματα. Φανταστείτε τώρα – ω μη γένοιτο! – να είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο δάσος του Λόφου του Κόκκου και τα οχήματα της Πυροσβεστικής να μην μπορούσαν να περάσουν λόγω της κακής συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου. Τί θα άκουγε τότε ο Δήμαρχος Γαλατσίου;
Αυτό το οποίο δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι γιατί τέτοια αντίδραση, ποιός πραγματικά είναι ο φόβος των διαμαρτυρομένων; Τελειώνοντας να σημειώσω ότι στο δασικό οδικό δίκτυο του Λόφου του Κόκκου υπάρχουν τμήματα στρωμένα με τσιμέντο. Είναι καλύτερο το τσιμέντο από την επίστρωση με τα τρίμματα ασφαλοτάπητα;

Πήγαινε στην κορυφή