Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή αυτή την ημέρα το Υπουργείο κάλεσε όλα τα σχολεία της χώρας να πραγματοποιήσουν ομιλίες και δραστηριότητες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΠΟΥ το 2008, η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Παλιότερα θεωρούνταν πρόβλημα μόνο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ πλέον συναντάται συχνά και σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς εταίροι, η κοινωνία των πολιτών, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
Ο ΠΟΥ μας ενημερώνει για τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την παχυσαρκία.
• Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση λίπους, η οποία μπορεί να επιφέρει προβλήματα υγείας. Ο βαθμός παχυσαρκίας, προσδιορίζεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή το πηλίκο που προκύπτει αν διαιρέσουμε το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Φυσιολογικά, ο ΔΜΣ  πρέπει να είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Όταν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ  25 και 29,9 τότε το άτομο θεωρείται υπέρβαρο, ενώ όταν ο ΔΜΣ είναι θεωρείται παχύσαρκο.
• Πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ήταν υπέρβαροι το 2008 και πάνω από μισό δισεκατομμύριο ήταν παχύσαρκοι. Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1980 ως το 2008.
• Παγκοσμίως, περισσότερα από 40 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας ήταν υπέρβαρα το 2008. Στον 21ο αιώνα, η παιδική παχυσαρκία είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία. Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Επίσης, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα σε νεαρότερη ηλικία, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου και αναπηρίας.
• Το 44% των περιστατικών διαβήτη, το 23% των περιστατικών ισχαιμικής καρδιακής νόσου και 7-41% συγκεκριμένων καρκίνων αποδίδονται στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία.
• Η παχυσαρκία είναι συνήθως το αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων σε συνδυασμό με μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
• Τα υποστηρικτικά περιβάλλοντα και οι κοινότητες έχουν θεμελιώδη σημασία στη διαμόρφωση των επιλογών μας και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Η προσωπική ευθύνη μπορεί να έχει την πλήρη ισχύ της μόνο όπου οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και υποστηρίζονται για να κάνουν σωστές επιλογές. Ο ΠΟΥ κινητοποιεί τους ιθύνοντες ώστε να διαμορφώνουν κατάλληλα περιβάλλοντα και να καθιστούν τα υγιεινά τρόφιμα οικονομικά και εύκολα προσβάσιμα.
• Οι συνήθειες των παιδιών σχετικά με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα επηρεάζονται από το περιβάλλον, στο οποίο μεγαλώνουν. Η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και οι πολιτικές στους τομείς γεωργίας, μεταφορών, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, επεξεργασίας, διανομής και διαφήμισης τροφίμων, επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
• Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Ζωτικής σημασίας είναι η μείωση της πρόσληψης λίπους, ζάχαρης και αλατιού, ταυτόχρονα με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών.
• Η συστηματική φυσική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους. Τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας (μέτριας έως έντονης έντασης) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.