Ελληνικός Χρυσός

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ελληνικός Χρυσός

Στα τέλη Απρίλη 2015 έγραψα ένα άρθρο για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Επανήλθα στο θέμα στις 26/8/2015, διότι λόγω επικείμενων εκλογών και λόγω των αντιδράσεων των μεταλλωρύχων και των άλλων ενδιαφερομένων, οι κυβερνώντες είδαν ότι θα έχαναν πολλούς ψήφους σε σχέση με αυτούς που θα έπαιρναν από τους αντιδρώντες στην επένδυση και «ανέκρουσαν πρύμναν». Επανέρχομαι λοιπόν πάλι, για τρίτη φορά, λόγω της απειλής της εταιρείας για αποχώρηση από την Ελλάδα και ακύρωσης της επένδυσης. Ο ΠΑΛΜΟΣ, ως γνωστόν, προηγείται των γεγονότων και είχε από τότε εντοπίσει με τα άρθρα του τον πυρήνα του προβλήματος της διένεξης κράτους και της «Ελληνικός Χρυσός», για τον οποίο θα διαβάσετε στα επόμενα αφού ουσιαστικά θα αναδημοσιεύσω, λόγω επικαιρότητας, το άρθρο του Απρίλη 2015. Το άρθρο αυτό είναι και σήμερα επίκαιρο δύο χρόνια μετά γιατί καμιά πρόοδος δεν έχει γίνει όσον αφορά την εν λόγω διένεξη. Έγραφα λοιπόν τότε.

Στις 16 Απρίλη 2015 έγινε μια διαδήλωση στην Αθήνα που πιστεύω ότι είναι πρωτοφανής στα ελληνικά χρονικά. Διαδήλωσαν εργάτες για να υποστηρίξουν την εταιρεία που δουλεύουν ώστε να μην τα βροντήξει και φύγει από την «χώρα της σκουριάς». Μέχρι τώρα έχουμε μάθει στον μεν δημόσιο τομέα να ζητάμε συνεχώς αυξήσεις, αλλά και να πιάσουμε δουλειά, στον δε ιδιωτικό να κατηγορούμε τους εργοδότες ότι πίνουν το αίμα των εργαζομένων και να θεωρούμε το επιχειρείν ως μίασμα. Μιλώ για τη διαδήλωση των εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που έχει αναλάβει να εξορύξει χρυσό από τα ορυχεία της Χαλκιδικής. Πολλά είχα ακούσει για το θέμα, αλλά δεν είχα σχηματίσει μια σαφή γνώμη. Την ημέρα της διαδήλωσης λοιπόν βρήκα την ευκαιρία και μίλησα με τέσσερις εργαζομένους, δύο εκ των οποίων θυμάμαι τα ονόματα τους, τον Θόδωρο και τον Γιάννη. Η συζήτηση ηχογραφήθηκε με την άδειά τους και θα την βρείτε στην ηλεκτρονική έκδοση του «ΠΑΛΜΟΥ».
Στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» λοιπόν, που ιδρύθηκε το 2003, μπήκε το 2012 ως μέτοχος η Καναδική «Eldorado Gold» με ποσοστό 95% και ο ΑΚΤΟΡΑΣ με 5%. Μέχρι το 2012 δεν είχα ακούσει για την «Ελληνικός Χρυσός». Οι αντιδράσεις άρχισαν όταν μπήκαν μέσα οι Καναδοί. Τυχαίο; Δεν νομίζω… Ρώτησα για το ποιοι και γιατί αντιδρούν στην επένδυση. Είπαν ότι αντιδρούν περισσότερο οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης της Ουρανούπολης, Ιερισσού, Νέα Ρόδα και του νησιού Αμμουλιανή. Αν δείτε το χάρτη, αυτά τα μέρη είναι σε ευθεία απόσταση πάνω από 30χιλιόμετρα από την διαφιλονικούμενη περιοχή. Αντίθετα τα ορεινά χωριά που είναι και πλησιέστερα στην επένδυση, όπως Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι κ.τ.λ. είναι στην πλειοψηφία τους (περί τα 80%) υπέρ της επένδυσης. Δεν είναι περίεργο; Ένα πράγμα που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι στα αιτήματα των αντιδρώντων υπάρχει και αυτό του αποχαρακτηρισμού της Χαλκιδικής από μεταλλευτική ζώνη. Όσο ο νομός είναι χαρακτηρισμένος ως μεταλλευτική ζώνη δεν μπορεί να κτιστεί. Αν γίνει αποχαρακτηρισμός θα ανοίξει ο δρόμος πρώτα των πυρκαγιών, μετά της αυθαίρετης δόμησης και τέλος της νομιμοποίησης αυθαιρέτων. (Ο παραπάνω ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε προχθές 11/9/2017 σε εκπομπή του Real FM που σε σχετική ερώτηση στον καθηγητή Παναγιωτόπουλο αυτός απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει, αλλά το νόημα ήταν προφανές).
Είναι φανερό ότι οι πλούσιες παραλιακές τουριστικές περιοχές έχουν τα συμφέροντα και την οικονομική δυνατότητα για ανοικοδόμηση αντίθετα με τα ορεινά φτωχότερα χωριά και αυτό είναι ένας από τους μυστικούς και σοβαρότερους λόγους της αντίδρασης. Οι αντιεξουσιαστές βέβαια, που πήγαν λίγο πριν το Πάσχα (του 2015) με τρία λεωφορεία από την Θεσσαλονίκη να υποστηρίξουν τους αντιδρώντες, στην ουσία ως ηλίθιοι έπαιξαν το παιχνίδι αυτών των συμφερόντων. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί και με τις κινητοποιήσεις εναντίον του πιο σοσιαλιστικού φόρου του λεγόμενου «χαράτσι» δηλαδή, που εξανάγκασε όλους τους ιδιοκτήτες βιλών να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αντίθετος και εκλέχτηκε με το σύνθημα κατάργησής του, έπαιξε στην πράξη το παιχνίδι της άρχουσας τάξης. Πήγε στην επένδυση και η τοπική Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ η Ιγγλέση και οι εργαζόμενοι της πρότειναν να παραμείνει όχι μόνο η ίδια, αλλά και εκπρόσωποί της να κάνουν ελέγχους για οποιοδήποτε θέμα αφορά την λειτουργία της επιχείρησης. Δυστυχώς όμως, πήγε είδε και έφυγε έχοντας ως στόχο να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της που φαίνεται ότι είναι από την πλευρά των αντιδρώντων. Φτάσαμε στο σημείο οι 45 εργαζόμενοι που κατάγονται από την Ιερισσό να υπόκεινται σε τρομοκρατία τύπου Κου Κλουξ Κλαν. Σε διαμαρτυρίες τους στην Αστυνομία τους δηλώθηκε αδυναμία προστασίας τους όπως μου είπαν οι συνομιλητές μου εργαζόμενοι.
Μετά από καταγγελίες «φορέων» ότι δεν τηρούνται οι όροι περιβαλλοντικών και πολεοδομικών μελετών έγινε ανάκληση των θεωρήσεων των μελετών από τον Λαφαζάνη στις 27 Φλεβάρη 2015. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση σταματά τις εργασίες της τουλάχιστον σε ένα μέρος της επένδυσης και θα περιμένει να γίνει έλεγχος. Συνέπειες αυτής της απόφασης είναι καθυστέρηση με οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας και συνολική καθυστέρηση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας με μεγάλη απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι τηρούνται απόλυτα οι περιβαλλοντικοί όροι με τέτοια ευλάβεια ώστε ακόμη και τα λάδια που πέφτουν στο έδαφος από τα μηχανήματα να καθαρίζονται σχολαστικότατα. Μέχρι και αλκοτέστ γίνεται κατά την είσοδο των εργαζομένων στα εργοτάξια. Να μην πω για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις με έξοδα της εταιρείας, ούτε να πω για τα ελάχιστα μηνιάτικα των 1.200 ευρώ του ανειδίκευτου εργάτη επιφανείας και των 1.700 ευρώ στις στοές με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα άδειας και κουπόνια για αγορές από καταστήματα της περιοχής.
Εκτός των 1.900 εργαζομένων απασχολούνται και πολλοί υπεργολάβοι με μηχανήματα και βέβαια πολλά καταστήματα που προμηθεύουν την εταιρεία με διάφορα εφόδια. Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί 300 εκ. ευρώ και για το 2015 αποφασίστηκε η επένδυση άλλων 300 εκ. ευρώ. Τα σχέδια είναι για επένδυση πάνω από 1 δισ. ευρώ. Οι «προστάτες» του περιβάλλοντος διαμαρτύρονται για την αποψίλωση 300 στρ. δάσους μέσα σε 600.000 στρέμματα. Αυτοί οι προστάτες του περιβάλλοντος ας πάνε το καλοκαίρι που θα καούν πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους στην Ελλάδα να βοηθήσουν στην πυρόσβεση και πρόληψη και ας αφήσουν τα 300 στρέμματα των Σκουριών.
Επειδή προσπαθώ πάντα να τεκμηριώνω ό,τι γράφω, έψαξα, βρήκα και διάβασα τις περιβαλλοντικές μελέτες. Η μεν μη τεχνική μελέτη που αποτελείται από 148 σελίδες περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό για το ευρύ κοινό το τι θα γίνει, η δε περιβαλλοντική από 1074 σελίδες περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το τι θα γίνει και ειδικά για την επίμαχη μέθοδο «Flash Smelting» όπου απολύτως κανένα απόβλητο δεν θα διαχέεται στο περιβάλλον. Όπως φαίνεται όχι μόνο δεν θα καταστραφεί το περιβάλλον, αλλά και θα αποκατασταθούν οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει προηγούμενες εξορύξεις ελληναράδων επιχειρηματιών. Η αποκατάσταση θα γίνεται αμέσως μετά την απελευθέρωση μέρους του εδάφους ώστε με το τέλος της επένδυσης να έχει γίνει και η πλήρης αποκατάσταση σε αντίθεση με τις ελληνικές επιχειρήσεις που υπόσχονταν αποκατάσταση, τέλειωνε η εκμετάλλευση και μερική αποκατάσταση γινόταν 30 χρόνια μετά ή από την ίδια την φύση.
Μετά από όλα αυτά αναρωτιέμαι όχι για τους αντιδρώντες κατοίκους, αλλά για τον Λαφαζάνη και την κυβέρνηση. Έχουν βγει στη ζητιανιά για λεφτά. Υποσχέθηκαν επενδύσεις. Από την επιχείρηση ήδη έχουν πάρει πολλά λεφτά γιατί η εταιρεία είναι συνεπέστατη στις οικονομικές της υποχρεώσεις όχι μόνο απέναντι στο κράτος, αλλά και απέναντι των εργαζομένων και υπεργολάβων που απασχολούνται εκεί. Δεν σκέφτηκαν ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει η χειρότερη διαφήμιση της χώρας όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα στην χώρα των σκουριασμένων μυαλών; Δεν σκέφτονται ότι οι Καναδοί μπορεί να αποχωρήσουν; Το 2012 που μπήκε η Eldorado gold στην Ελληνικός Χρυσός, η τιμή του χρυσού ήταν 1.285 δολάρια η ουγγιά και σήμερα είναι 1.150. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη πτώση προβλεπόμενων κερδών και η ελληνική συμπεριφορά μπορεί να γίνει η αφορμή για την οριστική αποχώρησή τους; Αντί να οργανωθούν οι κρατικές υπηρεσίες ώστε να ασκούν έντονο και αποτελεσματικό έλεγχο στην λειτουργία της επιχείρησης, το υπουργείο του Λαφαζάνη άκουσε τους «φορείς» να εκφέρουν άποψη για τις ηλεκτρομηχανολογικές και αρχιτεκτονικές μελέτες του εργοστασίου, πράγματα δηλαδή που αγνοούν και δεν έχουν καμιά εξουσιοδότηση να ελέγξουν ώστε να έχουν έγκυρη γνώμη.
Θα κλείσω το θέμα με μια ερώτηση. Έχουμε σαν κράτος την πολυτέλεια να δημιουργούμε εχθρικό περιβάλλον στις επενδύσεις και να ακούμε τον κάθε παπάρα που με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος δημιουργεί εμπόδια στο κάθε τι δημιουργικό σε αυτή τη χώρα; Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Τα ίδια είχαν γίνει με την επένδυση στην Καλαμάτα του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου για το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Costomare. Τότε κάποιοι δημαρχαίοι και άλλοι τυχάρπαστοι ήθελαν να τα αρπάξουν από τον Κωνσταντακόπουλο και τον καθυστέρησαν τόσο πολύ που ο άνθρωπος πέθανε και δεν χάρηκε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αυτές είναι οι σκουριές της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε βιτριόλι για να τις ξεπλύνουμε».
Η Διαύγεια 6Δ04465ΦΘΗ-ΘΞ4 είναι η απόρριψη των αδειών, η οποία όμως απορρίφθηκε από το ΣτΕ και η 7Τ224653Π8-40Λ είναι η απόρριψη της αίτησης θεραπείας της εταιρείας όπου γλαφυρά φαίνεται σε συνδυασμό με την 1074 σελίδων εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη η ερμαφρόδιτη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνει η επένδυση. Κρίμα… Ελλάς…

Πήγαινε στην κορυφή