Γεια σου είμαι το στομάχι σου…

ΥΓΕΙΑ
Γεια σου είμαι το στομάχι σου…

Γεια σου… είμαι το στομάχι σου….
Θα ήθελα να σου πω τι κάνω για να είσαι εσύ καλά,
Και τι θα ήθελα να κάνεις εσύ για να είμαι κι εγώ καλά…..

Καταρχήν να σου πω τι είμαι και που βρίσκομαι. Είμαι ένα τμήμα του πεπτικού ή αλλιώς γαστρεντερικού σωλήνα. Βρίσκομαι μετά τον οισοφάγο και πριν το λεπτό έντερο. Είμαι ένας ασκός και αποτελώ το πιο φαρδύ τμήμα του πεπτικού συστήματος. Φυσιολογικά μέσα μου χωράει περίπου 1,5 λίτρα περιεχομένου. Το ψηλότερο τμήμα μου λέγεται θόλος, το μεσαίο σώμα και το πιο χαμηλό άντρο. Το τοίχωμά μου έχει τέσσερις χιτώνες και έχει πολλά αγγεία και νεύρα.

Η σημαντικότερη λειτουργία μου είναι η πέψη της τροφής (χώνεψη). Όταν τρως, το φαγητό μέσω του οισοφάγου, έρχεται σε μένα και παραμένει μέσα μου για λίγες ώρες. Όση ώρα είναι μέσα μου, εγώ παράγω οξύ και ένζυμα για να διαλύσω τις τροφές και να τις κάνω χυλό. Επίσης κάνω τέτοιες κινήσεις για να ανακατέψω καλά το φαγητό και να μπορέσει το οξύ και να ένζυμα να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.Όταν καταφέρω να κάνω το χυλό, τον στέλνω λίγο λίγο στο λεπτό έντερο για να συνεχιστεί ομαλά η πέψη της τροφής. Για για γίνει όλη αυτή τη λειτουργία έχω ένα δίκτυο αγγείων και νεύρων στα τοιχώματά μου που δουλεύουν πολύ έντονα την ώρα της πέψης. Εκτός από την πέψη, παράγω και κάποιες ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη για φαγητό.

Όπως βλέπεις είμαι ένα σημαντικό όργανο για σένα, για να μπορείς να λειτουργείς, να αναπτύσσεσαι και να νιώθεις όμορφα. Γι αυτό θα σου πω τι θ ήθελα να προσέξεις για να καταλάβεις πως δεν είμαι καλά.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να σου δείξω πως δεν είμαι καλά είναι να σε πονέσω. Τις περισσότερες φορές θα σε πονέσω ψηλά στην κοιλιά, αλλά μπορεί να σε πονέσω και πιο χαμηλά, αλλά και πιο δεξιά.

-Καμιά φορά δεν αντέχω το φαγητό μέσα μου και θέλω να το διώξω. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να σου προκαλέσω εμετό για να ανακουφιστώ.

-Όταν με παραφουσκώσεις ή όταν μου δίνεις πράγματα που με πειράζουν μπορεί να σου γυρνάω λίγο λίγο το φαγητό ή υγρά προς τον οισοφάγο . Τότε εσύ να έχεις ξινίλες, καούρες, πικρίλες, αλλά μπορεί να σου έρθει στο λαιμό ολόκληρη μπουκιά.

-Όταν είμαι πολύ άρρωστος μπορεί να χάνω αίμα. Αυτό μπορεί να γίνει σιγά σιγά και εσύ να νιώθεις κομμάρες, ατονία και αδυναμία. Αν όμως χάσω απότομα αίμα θα δεις τα κακά σου να γίνονται μαύρα ή βυσσινί (γαστρορραγία) θα νιώσεις ζαλάδα και μπορεί να λιποθυμήσεις. Δεν θα πονέσεις να το ξέρεις.

-Αν έχω σοβαρή πληγή δεν θα θέλω το φαγητό και εσύ θα χάσεις βάρος. Αλλά και αν μου δώσεις φαγητό, εγώ θα χορταίνω και θα φουσκώνω με το παραμικρό.

Γι αυτό θα ήθελα να δώσεις λίγη προσοχή σε αυτά που έχω να σου πω για να με βοηθήσεις να σ έχω καλά.

1. Προτίμησε να τρως συχνά και μικρά γεύματα παρά ένα και μεγάλο. Έτσι θα προλαβαίνω να κάνω σωστά τη λειτουργία μου χωρίς να με παραφουσκώνεις. Άμα με φουσκώσεις πολύ θα με ζορίσεις και θα σου προκαλέσω συμπτώματα.

2. Μάσα καλά και αργά το φαγητό σου. Απόλαυσέ το κι εσύ για να το ευχαριστηθώ κι εγώ. Μη μου στέλνεις το φαγητό αμάσητο, με ταλαιπωρεί πολύ να το διαλύσω.

3. Μη τρως πριν ξαπλώσεις. Όταν ξαπλώνεις, λόγω βαρύτητας το φαγητό εύκολα θα γυρίσει στον οισοφάγο σου και θα σου δημιουργήσω καούρες. Άσε που μπορεί, άμα γυρίσει μεγάλη ποσότητα, να φτάσει μέχρι το λαιμό σου, να σε βραγχνιάσει, αλλά να πάει μέχρι και τους πνεύμονές σου. Δεν είναι ευχάριστο αυτό, πίστεψέ με.

4. Μην παίρνεις ασπιρίνες ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα άμα δεν έχεις σοβαρό λόγο. Αυτά τα φάρμακα ενώ είναι πάρα πολύ καλά, μπορούν να με πληγώσουν. Η πληγή μου λέγεται έλκος. Όταν έχω έλκος, εσύ μπορεί να πονέσεις. Όταν είναι σοβαρό το έλκος, μπορεί να ματώσω δηλαδή να πάθω γαστρορραγία, ή να τρυπήσει το τοίχωμά μου δηλαδή να πάθω διάτρηση. Και στις δύο περιπτώσεις θα καταλήξουμε στο νοσοκομείο. Κανείς δεν θα το θελε αυτό.

5. Αν σου προκαλώ ενοχλήματα ενώ εσύ μου φέρεσαι σωστά μπορεί να έχω ένα μικρόβιο που λέγεται ελικοβακτηρίδιο και να έχει εγκατασταθεί μέσα μου. Αυτό μπορεί σε μένα να κάνει βλάβες και σε σένα συμπτώματα. Πήγαινε στο γιατρό για να με ψάξει.

6. Ο καπνός από το τσιγάρο σου μου φέρνει ανακατωσούρα. Όταν ανακατεύομαι φουσκώνω, δεν κινούμαι σωστά και μπορεί να σου προκαλέσω ναυτία, εμετό, και πρήξιμο. Προσπάθησε να μη με υποβάλλεις σε αυτό το μαρτύριο.

7. Ένα καλό κρασάκι μου αρέσει και εμένα πάρα πολύ. Αλλά αν το παρακάνεις με το αλκοόλ θα με ταλαιπωρήσεις πολύ. Δεν θα κάνω καλή πέψη, θα προκαλέσω εμετό και δεν θα είμαι καλή παρέα.

8. Τρώγε ότι θέλεις αλλά με μέτρο. Μου αρέσει και εμένα η ποικιλία στη γεύση. Βέβαια πιο δύσκολα χωνεύω τα βαριά φαγητά, αλλά με μέτρο τα καταφέρνω άνετα.

9. Αν σου πει ο γιατρός σου να με κοιτάξεις, πήγαινε να μου κάνουν μια γαστροσκόπηση. Με αυτή την εξέταση θα βάλουν ένα σωλήνα με κάμερα μέσω του στόματος σου και θα δουν αν έχω κάτι. Είναι ευκαιρία να με δεις και εσύ από μέσα. Δεν πονάει αυτή η εξέταση και είσαι σίγουρος πως είμαι καλά.

10. Να είσαι χαλαρός. Όσο εσύ αγχώνεσαι, θυμώνεις, οργίζεσαι ή μαζεύεις πράγματα μέσα σου , τόσο εμένα με βασανίζεις. Και ενώ δεν μου προκαλείς κάποια βλάβη, μου αλλάζεις εντελώς την κινητικότητα. Ενώ δεν το θέλω, εκείνη τη στιγμή θα φουσκώσω για να ηρεμήσω και θα σε πονέσω. Όμως μόνο εσύ μπορείς να με ηρεμήσεις.

Μη με αγνοείς….. φρόντισε να είμαι καλά, για να είμαστε και οι δύο καλά….

Με αγάπη…

Πηγές

ΦΩΤΟ mamaponao.gr
Πήγαινε στην κορυφή