Samroma Roma, Μουσικό Συγκρότημα «Μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο πάθος για τη μουσική»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Samroma Roma, Μουσικό Συγκρότημα  «Μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο πάθος για τη μουσική»

Το όνομα Sam Roma σημαίνει «Είμαστε τσιγγάνοι». Η μουσική τους, μια περιπλάνηση στην παράδοση και την κουλτούρα των προγόνων τους, οι οποίοι με αφορμή την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν από την Κομοτηνή, τη Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη για να καταλήξουν στην Αθήνα. Στα καραβάνια μετέφεραν έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο, έθιμα, μουσικές και παραδόσεις. Αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα μιας παρέας, των Sam Roma, που γνωρίζονταν από παιδιά και μεγαλώνοντας, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μουσική ιστορία της φυλής τους.

Το μουσικό συγκρότημα από την Αγία Βαρβάρα ξεκίνησε το ταξίδι του πριν τέσσερα χρόνια μ’ ένα live στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μπροστά σ’ ένα αποσβολωμένο κοινό, πέρασε από μεγάλες μουσικές σκηνές, συνεργασίες με διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες, συμμετοχές σε δίσκους και συνεχίζει να πάλλεται στο ηχόχρωμα της funk, του φλαμένγκο και των ανατολίτικων ρυθμών με πυξίδα την τσιγγάνικη μουσική.
Οι Samroma Roma είναι οι Αλέξης Βασιλείου κρουστά, Γιάννης Βασιλείου κρουστά, Χρήστος Βασιλείου βιολί, Νίκος Ιωαννίδης φωνή, Θανάσης Καρακάσης κανονάκι, Μίλτος Καρακάσης κιθάρα, Λευτέρης Ματθαίου ούτι/φωνή, Χρήστος Ράντης μπάσο και ο Κυριάκος Ντόκας πλήκτρα.
Λίγα λόγια για τα μέλη του σχήματος:
• Θανάσης Καρακάσης, κανονάκι: Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χαϊδαρίου, συνεχίζει στη σχολή του Σίμωνα Καρά με δάσκαλο τον στο κανονάκι, Μανώλη Καρπάθιο και καταλήγει στην Ιstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvar μαζί με τον Göksel Baktagir. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους μουσικούς και έχει αρκετές δισκογραφικές συμμετοχές.

• Λευτέρης Ματθαίου, ούτι – φωνή: Ο Λευτέρης είναι αυτοδίδακτος. Έχει συνεργαστεί με «Τα Παιδιά Από Την Πάτρα», τη μουσική σκηνή «Αχ Μαρία», κ.ά. Έχει κυκλοφορήσει τον προσωπικό δίσκο «Όμορφα Λόγια» (Άνοδος, 1994) και έχει συμμετάσχει στο άλμπουμ της Πέμυς Ζούνη, «Χρυσόχαρτο».

• Αλέξης Βασιλείου, κρουστά: Είναι αυτοδίδακτος και έχει συνεργαστεί με τους Ζιγκ Ζαγκ, το Θέμη Αδαμαντίδη, τη Βυζαντινή Χορωδία Κ.Κ. Γεροντίου Πειραιώς και Σαλαμίνος, κ.ά.

• Γιάννης Βασιλείου, κρουστά: Με σπουδές στο Ωδείο Αγίας Βαρβάρας και στη Φιλαρμονική του δήμου, έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς μουσικούς.

• Χρήστος Βασιλείου, βιολί: Ο Χρήστος είναι αυτοδίδακτος και έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες..

• Νίκος Ιωαννίδης, φωνή. Έχει κάνει σπουδές βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Αγίας Βαρβάρας. Κυριάκος Ντοκας ξεκίνησε με σπουδές στο εθνικό και δημοτικό Ωδείο Περιστερίου, και έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες.
«ΠΑΛΜΟΣ»: Μοιραστείτε μαζί μας την ιδέα την δημιουργία αυτού του συγκροτήματος.
SAMROMA ROMA: Μετά από μια εμφάνιση που δώσαμε πριν 4 χρόνια στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, είχαμε μια μεγάλη αποδοχή και είδαμε ότι είχαμε απήχηση στον κόσμο και μετά από αυτό μας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε το πρώτο και μοναδικό ως και τώρα τσιγγάνικο συγκρότημα στην Ελλάδα.
«Π»: Ποιοί είστε;
S.R.: Είμαστε μια παρέα εννέα ατόμων, που γνωριζόμαστε από μικρή ηλικία. Όλοι γεννηθήκαμε και ζούμε στην Αγία Βάρβαρα. Ξεκινήσαμε επίσημα πριν 4 χρόνια.

 

«Π»: Τι σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος;
S.R.: Σημαίνει είμαστε τσιγγάνοι που το σαμ ρομα είναι διεθνής ονομασία σε άλλο τον κόσμο.

 

«Π»: Ποιός γράφει τραγούδια από εσάς;
S.R.: Καταρχάς οι περισσότεροι από εμάς γραφούμε, αλλά πήραμε και ελληνικά τσιγγάνικα παραδοσιακά τραγούδια και τα διασκευάσαμε με διαφορετικά ακούσματα. Άλλα με λάτιν ύφος, άλλα με τζαζ ύφος, άλλα balkan ύφος, και άλλα με ανατολίτικο ύφος, για να μπορέσουμε να έχουν η ακροατές μας τα ακούσματα όλον τον ρομα που ζουν σε όλο τον κόσμο.

 

 

«Π»: Τόπος καταγωγής;
S.R.: Η Αγία βάρβαρα. Οι πρόγονοί μας ήταν από μικρά Ασία και συγκεκριμένα από Σμύρνη.

 

 

«Π»: Έχετε κάνει όλοι μουσικές σπουδές ή είστε αυτοδίδακτοι;
S.R.: Άλλοι είμαστε αυτοδίδακτοι κι άλλοι με ελάχιστες αλλά σημαντικές μουσικές σπουδές.

 

 

«Π»: Τι σας εμπνέει;
S.R.: Πηγή της έμπνευσής μας και βασική επιρροή μας είναι η μουσική μας παράδοση και η μουσική μας κουλτούρα που είναι παρά πολλή μεγάλη και θέλουμε να την μοιραστούμε με όλο τον κόσμο.

 

 

«Π»: Τί νομίζετε ότι σας κάνει ξεχωριστούς;
S.R.: Μα είμαστε ήδη ξεχωριστοί (γέλια). Ίσως γιατί δεν υπάρχει τέτοιο συγκρότημα στην Ελλάδα σαν εμάς.

 

 

«Π»: Πώς σας υποδέχτηκε το κοινό; Είστε ικανοποιημένοι;
S.R.: Η πρώτη εντύπωση του κοινού ήταν ότι θα ακούσουν κάτι συνηθισμένο. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι – και δεν το λέμε αυτό με την κακή έννοια – όταν ακούνε ρομά, νομίζουν ότι πρόκειται για πανηγύρι. Δεν το λέμε υποτιμητικά γιατί κι εμείς άλλωστε έτσι ξεκινήσαμε. Κατά τη διάρκεια της μουσικής παράστασής μας ακούν διάφορα ακούσματα από εκείνα που σας αναφέραμε πριν και εκπλήσσονται ευχάριστα!

 

 

«Π»: Ποιό είναι το όραμά σας;
S.R.: Να μας μάθει πιο πολύς κόσμος και να δείξουμε την μουσική μας, και την κουλτούρα μας, που – πιστέψτε μας! – είναι καταπληκτική! Δεν είναι μόνο ό,τι δείχνουν τα ΜΜΕ.

 

 

«Π»: Ποια η φιλοσοφία σας;
S.R.: Αγάπη, πάθος, έρωτας, μουσική, χορός!

 

 

«Π»: Δισκογραφία;
S.R.: Κάναμε κάποιες συμμετοχές σε κάποια άλμπουμ και τώρα ετοιμάζουμε, μέσα Σεπτέμβρη, το δικό μας, το προσωπικό μας άλμπουμ.

 

 

«Π»: Έχετε κάποιο παράπονο;
S.R.: Ναι, οι πιο πολλοί επιχειρηματίες και μάνατζερ μάς …στιγματίζουν, θα λέγαμε, όπως συμβαίνει με όλους τους ρομά. Ωστόσο, όταν μας γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί μας, αυτή η εικόνα ανατράπηκε και πλέον λένε για μας τα καλύτερα.

 

 

«Π»: Είναι η κύρια ασχολία σας το συγκρότημα;
S.R.: Όχι, ορισμένοι από εμάς ασχολούμαστε και με το εμπόριο και άλλοι είναι μικροπωλητές.

 

 

«Π»: Ποια θεωρείτε την καλύτερη εμπειρία σας;
S.R.: Ακόμα καμία. Κάθε στιγμή είναι και μια νέα εμπειρία!

 

 

«Π»: Αυτή η συνύπαρξή σας, τι καλό σας έχει κάνει;
S.R.: Μας έκανε καλό γιατί βλεπόμαστε πιο συχνά και παίζουμε μουσική γιατί η μουσική είναι η ζωή μας!

 

 

«Π»: Ποια η ψυχή του συγκροτήματος;
S.R.: Το πάθος όλων μας για αυτό που κάνουμε. Αυτό και μόνο αυτό!

 

 

«Π»: Έχετε φαν; Τι σας κάνει χαρούμενους;
S.R.: Όταν το κοινό μαζί μας γίνεται ένα και εμείς χαιρόμαστε που με την μουσική μας διασκεδάζουν.

 

«Π»: Ποια τα άμεσα σχέδιά σας;
S.R.: Όπως είπαμε και πριν, ετοιμάζουμ ένα άλμπουμ και μετά θα έχουμε σειρά εμφανίσεων σε γνωστές μουσικές σκηνές και διάφορα φεστιβάλ. Ανυπομονούμε για όλα αυτά!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή